Tammelan stadion on jalkapalloromantikon unelma

– Kyllä me nyt pärjätään, mutta odotas, kun tänne saapuu lahtelaiset kannattajat, toteaa Tammelan stadionin jämeräleukainen järjestysmies. Hänen tehtävänsä on tänään pitää huolta, että pelaajat pääsevät yleisömassan keskeltä turvallisesti kentälle.

Veikkausliigaa edustava pukumies seuraa otsa kurtussa, miten turvallisuus toimii Tammelassa. Paljon pitää joustaa, sillä virallisia turvamääräyksiä on mahdotonta noudattaa. Onneksi kaikki osapuolet tietävät, että tämä on vain väliaikaista.

Nautitaan, kun se on vielä mahdollista. Hien haju, makkaran tuoksu, puupenkit, valmentajien katsomoon asti kuuluvat huudot ja aito nurmikenttä ilman kenttää kiertäviä juoksuratoja. Ränsistyneenäkin se on aito jalkapallostadion. Ja mikä erikoisinta, se sijaitsee epäsuomalaisesti keskellä kaupunkia. Tunnelma on kuin Brittein saarilla konsanaan.

Tampereen Tammelassa pelataan kuningaspeliä siellä, missä ovat ihmisetkin. Tammelan pallokenttä, ”Paltsu”, on ollut tärkeä osa samannimisen perinteisen työläiskaupunginosan identiteettiä. 1920-luvulla, kun pallokentän rakentaminen alkoi, Tampereen kaupunki päättyi tulevan kentän rajalle. Uusi pallokenttä tarvittiin kasvavan teollisuuskaupungin ja työväenluokkaisen, ”suutarien pääkaupungin”, Tammelan asukkaiden tarpeeseen.

Pallokentän valmistuminen viivästyi laman vuoksi, mutta saatiin lopullisesti valmiiksi 1931. Ensimmäinen puinen katsomo rakennettiin Kalevan puistotien varteen 1937. Vasta vuonna 1993 pallokenttä sai nykyisen muotonsa, kun kentälle rakennettiin loput katsomot sekä huoltotilat. Stadionin hyvä tunnelma syntyy katsomoiden ja pelikentän läheisyydestä, jolloin katsojat voivat nauttia ottelun kiihkeästä tunnelmasta.

Iso osa alueen rakennuksista tuhoutui 1918 sisällissodan pommituksissa ja Tampereen valtauksen taisteluissa. Myös talvisodan pommitukset tekivät Tammelassakin tuhojaan. Pallokentän ympärille, peltojen ja niittyjen tilalle rakennettiin 1950-luvulla Kalevan kaupunginosa. 1960- ja 1970 -luvuilla alue alkoi muistuttaa oman aikakauden betonilähiötä. Kerrostalojen ikkunoista avautui suora näkymä pallokentälle.

Ratinan stadion on Helsingin Olympiastadionin varakenttä sen peruskorjauksen ajan. Uutta Tammelan stadionia voidaan rakentaa vasta, kun Ratina vapautuu varakenttäkäytöstä. Niinpä Tammelan stadion on vuosien saatossa päässyt pahasti ränsistymään.

Olosuhteet ovat alkeelliset. WC- ja pukutilat ovat pahasti aikaan jäljessä. Pehmeä ja epätasainen luonnonnurmi on ollut jo pitkään niin huonossa kunnossa, että se kestää juuri ja juuri vain kenttää käyttävien seurojen edustusjoukkueiden sarjaottelut. Vaikka yleisötilat on katetut, on 1990-luvun teräksinen ratkaisu esteettisesti perin vanhanaikainen.

Nykyisen stadionin paikalle rakennetaan niin sanottu hybridistadion, jossa yhdistyy asuminen ja täysimittainen jalkapallostadion yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Samalla luonnonnurmi vaihtuu tekonurmella. Suunnittelukilpailun voittajaksi valittiin “Hattutemppu”-nimellä kulkenut ehdotus. Tammela ja jalkapallo kuuluvat jatkossakin Tampereella samaan lauseeseen.

Vaikka yleisötilat on katetut, on 1990-luvun teräksinen ratkaisu esteettisesti perin vanhanaikainen.
Puupenkit. Ei haittaa. Päinvastoin, ne luovat tunnelmaa.
Veikkausliigan turvamääräyskiä on mahdotonta noudattaa Tammelassa.
Tammelan tulevaisuus.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!