Tanssitytöillä on Turussa pitkät perinteet – Mustat Kobrat aloitti ja TUTO Cheerleaders jatkaa perinteitä

– TUTO Cheerleaders seuraa tänään ottelua kotisohviltaan.

Kupittaan hallissa kuultiin poikkeuksellinen kuulutus. Turun ainoat lätkämatsien tanssitytöt on ollut tuttu näky TUTO Hockeyn kotiotteluissa. Ei syytä kuitenkaan huoleen, sillä seuraavissa otteluissa tuttu ryhmä on jälleen pelipaikalla. Vuosikymmeniä sitten Turussa alkanut perinne ei ole katkeamassa.

Turkuhallin Mustat Kobrat, TPS Kissat ja TPS Cheerleaders ovat nimiä, jotka moni vielä muistaa. Itse asiassa uuden ja erilaisen ottelutapahtumiin liittyvän kulttuurin synty tapahtui Turussa jo ennen heitä, Kupittaan vanhan jäähallin aikana.

Nykyisin muun muassa Tapparan ja Ilveksen otteluiden tapahtumatuottaja Joona Haarala oli mukana Turussa lähes alusta alkaen, tosin 1980-luvulla vielä alaikäisenä, mutta aluksi innokkaana sivusta seuraajana.

Annetaan Haaralan muistella Suomeen rantautuneen uuden kulttuurin syntyhetkiä.

1980-luvun loppu oli kaupallisten paikallisradioiden alkuaikoja. Auran Aaltojen Rami Lehtinen oli yksi Hunajatiimin perustajista. Sen toiminta oli Suomessa uutta ja erilaista kuin mihin oli totuttu.

– TPS:llä oli 1990-luvun alussa valkohaalariset hunajatiimiläiset, jotka olivat Auran Aaltojen faniklubilaisia. Se oli vielä Kupittaan jäähallin ja seisomakatsomon aikaa. Ryhmässä oli mukana sekä tyttöjä että poikia. Harmitti, kun itse olin vielä silloin liian nuori päästäkseni porukkaan mukaan, muistelee Joona Haarala.

Mestareita, onko heitä – on on on – TPS!

Hunajatiimin tehtävänä oli nostaa ottelutunnelmaa. Väitetään, että 1980-luvun lopulla Kupittaan hallissa nähtiin maamme ensimmäinen aalto. Käynnistys oli nihkeää, sillä aalto hiipui aluksi aina vip-katsomon kohdalla. Lopulta oli koomista nähdä, miten ottelu keskeytyi hetkeksi, kun pelaajatkin ihmettelivät katsomossa kiertävää poikkeuksellista ilmiötä.

– Kun siirryttiin Turkuhalliin, valkohaalariporukka siirtyi pois seisomakatsomosta. Parempi paikka oli kaukalon ja katsomon välissä. Ryhmä jatkoi yleisön kannustamista ja tunnelman nostattamista. Valion pingviini oli maskottina. Hunajatiimi oli muuten niitä ensimmäisiä, jotka käyttivät haalareita. Opiskelijat tulivat myöhemmin.

Seppo ”Sedu” Koskinen tuli Turun Palloseuraan töihin vuonna 1998.

– Kiekko-otteluissa oli Trojansin tanssityttöjä. Ongelmana oli se, että he olivat alaikäisiä. Koskinen laittoi kaiken uusiksi. Ravintolat uudistettiin, tuli valoja ja musiikista vastasi DJ Make Lintula. Olin itse mukana palaverissa, missä Saija Palin kutsuttiin kokoamaan tanssiryhmä kaudelle 1998-1999.

Syntyi legendaarinen tanssiryhmä Mustat Kobrat, alun perin Black Cobras.

– DJ Make Lintula fanitti Metallica-bändiä. Enter Sandman kajahti ilmaan ottelun alkuseremonian aikana. Kappale soitetaan Metallican albumilla, jota kutsutaan nimellä The Black, Musta albumi. Siinä ainoa kuvitus on musta kobrakuvio. Näin syntyi nimi Mustat Kobrat.

Toiminnasta vastaavan Merete Niemen johdolla Musta Kobrat ei ollut cheerleadereitä, vaan tanssiryhmä katsomossa. Turku oli Suomessa aikaansa edellä. Sen jälkeen alkoi tulla tanssityttöjä muuallekin.

– Nykyisin lähimpänä Mustia Kobria ovat ehkä Tapparan tanssitytöt, mutta versiona se on hillitympi. Flirttaileva Mustat Kobrat ei menisi enää tänä päivänä läpi.

Mustat Kobrat esiintyi TPS:n otteluissa useamman kauden, kunnes toimitusjohtaja Jouko Narvanmaan kaudella moni asia meni uusiksi.

– Mustien Kobrien tilalle tuli Taina Kovalainen ja TPS Kissat. Seuraavaksi, kun Lola Odusoga tuli taloon, hän halusi perustaa oman ryhmän, TPS Cheerleaders. Lolan jäädessä pois yksi ryhmän tanssijoista, Satu Sarparanta, tuli tilalle.

TPS Cheerleaders jäikin sitten viimeiseksi. HC TPS:n silloinen toimitusjohtaja Mika Eskola antoi potkut seuran cheerleadereille. Kyse oli rahasta. Elettiin aikoja, kun HC TPS oli pakotettu jälleen kerran säästökuurille. Kaikesta tuli nipistää, mikäli vain mahdollista.

Toimitusjohtaja Eskola vaati, että tanssitytöt olisivat tehneet muutakin kuin tanssivan, eli olisivat ottelutapahtumissa tanssineet vähemmän ja vastaavasti tarjoilleet yleisölle syötävää ja juotavaa.

– Jo TPS Kissat teki pyyteettömästi erätauoilla promootiotyötä, mutta TPS Cheerleaders eivät sitä halunneet. Palkkiopyyntökin oli kohtuuton.

Tanssitytöt eivät ole kuitenkaan kiekko-otteluista kadonneet Turussa. TUTO Cheerleaders, on jatkanut perinnettä – ilman nakkien myyntiä ja pähkinäpussien jakamista. TUTO Hockeyssa ei ole edes pohdittu tanssiperinteen lakkauttamista.

Kyse on intohimoisesta harrastuksesta, tanssista. Eikä kuka tahansa edes pääse esiintymään. Kriteerit ovat sen verran tiukat, että uudet jäsenet pääsevät ryhmään vasta koetilaisuuden jälkeen. Monella on kuitenkin jo valmiiksi taustalla tanssiharrastus tai kokemusta esimerkiksi voimistelusta.

Hyvä esimerkki tavoitteellisesta toiminnasta on Turun Cheerleadingseura Smash. Seura aloitti muutaman tanssijan voimin salibandyseura FBC Turun ottelutapahtumissa 2000-luvun vaihteessa. Nyt seuralla on omat 1400 neliömetrin asianmukaiset harjoitustilat ja useita satoja jäseniä. TCS Smashin kehitys pienestä harrastelijaryhmästä valtakunnan yhdeksi cheerleadingin eliittiseuraksi on ollut komea.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!