”Tästäkin selvitään ja päästään eteenpäin” (Janne Kytölä, TPS Jalkapallo)

Kasper Hämäläinen kuuluu niihin harvoihin pelaajiin, joilla on TPS:n kanssa sopimus ensi kaudesta. ”Kappe” haluaa olla nostamassa joukkuettaan Veikkausliigaan ennen kuin oma ura päättyy.

Arki-ilta ja Bar Into täyttyy TPS-henkisistä asiakkaista. Sisälle ahtautuu iso määrä TPS:n jalkapallosta ja sen tulevaisuudesta kiinnostuneita turkulaisia. Kaikesta näkyy, että TPS:n jatko kiinnostaa kannattajia.

Kerta ei ole ensimmäinen. TPS:n strategiana on ollut tuoda seuran toiminta ja ennen kaikkea joukkue mahdollisimman lähelle kannattajia.

Tällä kertaa on alkamassa avoin keskustelutilaisuus, jossa itse kukin paikalle tullut voi kertoa käsityksiään, missä mustavalkoisessa futisperheessä tulevaisuudessa mennään. Seuran puolesta paikalla on vastaamassa jalkapallopuolen toimitusjohtaja Janne Kytölä ja joukkueen kokenein pelaaja Kasper Hämäläinen.

Illan ajankohta on TPS-kannattajien kannalta harmillinen. Oman joukkueen nousu Veikkausliigaan tyssäsi karuimmalla mahdollisella tavalla muutamaa päivää aikaisemmin Lahden hyppyrimäen juurella. TPS hävisi ratkaisevan karsintaottelun FC Lahdelle. Se oli kahdeksas vuosi putkeen, kun turkulaisjoukkueen sarjataso ratkesi vasta kauden viimeisessä ottelussa. Raitapaitojen tuskien taival jatkuu ensi kaudellakin Ykkösessä.

Ilta on täynnä mielenkiintoisia kysymyksiä. Kytölä ja Hämäläinen vastaavat kannattajien kysymyksiin parhaansa mukaan. Ongelmana on kuitenkin se, kun nousun kariutumisen myötä moni lähitulevaisuuden asia on vielä ratkaisematta. Kuka valmentaa? Ketkä pelaavat? Missä alkukauden ottelut pelataan, jos Kupittaan remontti venyy?

Useimpaan tilaisuudessa esitettyyn kysymykseen pätee yksi ja sama vastaus. Kyse on loppupeleissä rahasta, tai pikemminkin sen riittämättömyydestä. Mutta ei se rahakaan tuo onnea, kuten TPS:n jalkapallossakin aikoinaan huomattiin.

TPS täytti 100 vuotta. Sen kunniaksi nousu pääsarjaan olisi ollut iso asia. Tepsistä on kuitenkin tullut viime vuosina vakiintunut Ykkösen joukkue. Joukkue on säilynyt viimeksi Veikkausliigassa syksyllä 2013.

Onko liiganoususta tullut seuralle pakkomielle niin, että se alkaa olla enemmänkin rasite?

– Omalla tavallaan on, mutta Veikkausliiga pitää olla myös tavoitteena. Pitää kuitenkin olla selvä suunnitelma, miten sinne päästään. Oikotietä ei ole. Tuotetta myytäessä yhteistyökumppaneille ja kannattajille pitää näkyä valo, mitä kohti kuljetaan. Meillä se on Veikkausliiga.

Turussa mielenkiinto herää, kun kaupungissa on voittava joukkue. Siihen tarvitaan rahaa, mutta se ei ainoastaan riitä. Seuran perusrakenteet tulee olla kunnossa. TPS:n juniorituotanto on ollut laadukasta, mutta siinäkin on ilmeisesti parantamisen varaa.

– Seuran pitää päästä enemmän omavaraiseksi. Pitää kasvattaa uusia kasperhämäläisiä ja jereurosia. Veikkausliigaan voi nousta, mutta siellä pitää myös pysyä. Seurauskollisuus on kuitenkin vähentynyt, kun parhaimmat pelaajat lähtevät muualle aina nuorempina. Kun TPS pelaa Ykkösessä, sillä ei ole mahdollista pitää kiinni kavereista, jotka pääsevät ulkomaiden akatemioihin. Toisaalta voimme olla ylpeitä, kun meidän pelaajat kelpaavat.

Kuinka isona haasteena pidät, kun Turussa joukkue kiinnostaa, jos se menestyy?

– Tämä näkyy joka päivä arjessani myös silloin, kun keskustelen yhteistyökumppaneiden kanssa. Mutta se kuuluu tähän ja se pitää tiedostaa, kun laittaa haalarit päälle. Lajit kilpailevat katsojista keskenään. Lisäksi me muiden seurojen tavoin taistelemme digitaalisen tarjonnan kanssa. Televisiosta tulee laadukasta ja edullista urheilutarjontaa joka päivä. Jalkapallokauden alkaessa keväällä pelataan jääkiekossa pudotuspelejä ja sen jälkeen alkaa lätkän MM-kisat. Tähän päälle vielä kevään turkulaispainotteinen NHL-tarjonta.

Kuinka suuri ongelma jatkuvuuden kannalta on, kun nykyisin pelaajat tekevät mielellään vain yhden vuoden sopimuksia ja monella on vielä optiona mahdollinen liigapaikka?

– Ykkösessä, missä korvaukset ovat pieniä, yhden vuoden sopimuksen ymmärtää pelaajan kannalta. Jos olisimme Veikkausliigan keskitason joukkue, tilanne olisi seuran kannalta paljon helpompi. Pystyisimme paremmin rakentamaan tulevaisuutta ja pelaajakin pystyisi miettimään omaa uraansa pidemmälle.

Kun TPS jatkaa Ykkösessä, se mahdollistaa tiettyjen pelaajien uran jatkumisen. Liiganousu olisi merkinnyt osalle uran päättymistä, koska taidot eivät riitä pääsarjatasolle.

– Jos olisimme nousseet liigaan, joukkueessa olisi tapahtunut muutoksia. Nyt, kun emme nousseet, muutoksia tapahtuu silti. Eli taitaa muutokset mennä pelaajamäärissä samoissa lukemissa. Toki olisihan meillä nyt enemmän pelaajasopimuksia valmiina, jos olisimme nousseet. Ykkösen joukkueen ongelmana on se, kun moni pelaaja katsoo ensin liigan. Useimmat pääsarjatason joukkueet pääsevät tekemään sopimuksia hyvissä ajoin syksyllä. Me vasta silloin, kun sarjataso on varmistunut.

Miltä TPS:n lähitulevaisuus vaikuttaa?

– Onneksi kannattajia ei tarvitse hankkia rahalla. Esimerkiksi tällainen yhteinen iltatilaisuus kannattajien kanssa antaa minulle helvetisti uskoa ja energiaa. Pitää löytää positiivisia asioita. Surkuttelu ei auta yhtään. Pitää tehdä vain hommat entistä paremmin. Tästäkin selvitään ja päästään eteenpäin.

TPS joutui taipumaan liigakarsinnoissa FC Lahdelle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!