Teatterisilta ei ole pelkästään joen ylityspaikka, vaan myös kaupunkilaisten kohtaamispaikka

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Pitkään se kesti, mutta lopulta kaikki kaupunkilaiset olivat tyytyväisiä. Teatterisillan rakentamista pähkäiltiin jo 1960-luvun lopulla. Lopulliset piirustukset valmistuivat vuonna 1989, mutta vasta alkutalvesta 1997 saatettiin kävellä uutta Aurajoen ylittävää siltaa pitkin teatterilta teatterille.

Nimensä mukaisesti Teatterisilta yhdisti Turun kaupunginteatterin ja silloisen Ylioppilasteatterin. Jälkimmäinen muutti myöhemmin Linnankadulta Taiteiden taloon Nunnakadulle.

Hän, joka käveli 1950-luvulla Aurajoen itäistä rantaa pitkin nykyisen kaupunginteatterin tienoilla, tuskin tunnistaisi nykymaisemia. Koko alue on tyystin muuttunut.

Aurasillan kupeessa sijainnut Ylempi höyrylaivasatama tarvitsi varastotiloja ja niitä rakennettiin Kaskenmäen alle. Julkisivultaan koristeelliset makasiinit tulivat tarpeeseen, mutta ajan myötä ne rapistuivat. Tiedossa kun oli, että satama tulee enemmin tai myöhemmin laivojen kokojen kasvaessa siirtymään lähemmäksi Aurajoen alajuoksua. Lopulta varastot katosivat jokirannasta kokonaan.

Vuosikymmenien ajan turkulaiset ovat saaneet ihmetellä itärannan tyhjäksi jäänyttä Hämähäkkitonttia. 1940-luvun lopulla aloitettiin paikalla louhintatyöt Turun yliopiston kirjaston rakentamista varten. Suunnitelma jäi toteutumatta, ja niin myös seuraavatkin nykyisen parkkipaikan paikalle ehdotetut rakennukset, kuten kaupungintalo, Suomen Pankin sivukonttori, kaupunginkirjasto ja viimeisin hanke, musiikkitalo.

Louhoksen luolamaiselle suuaukolle kiinnitettiin arkkitehti Outi Sarjakosken hämähäkkiseittiä muistuttava taideteos vuonna 1995.

Turun kaupunginteatteri valmistui purettujen varastojen paikalle vuonna 1962 ja hieman myöhemmin Valtion virastotalo sekä näiden jatkoksi Wäinö Aaltosen museo eli nykyinen WAM Turun kaupungin taidemuseo.

Jos tavallisella turkulaisella ei ollut juurikaan asiaa joen itärannalle vielä 1950-luvulla, kaupunginteatterin myötä tilanne muuttui. Samalla syntyi ajatus kevyenliikenteen sillasta, jota kävelijöiden ohella voisivat käyttää myös polkupyöräilijät. Aurasillakaan ei ollut lainkaan omaa väylää pyöräilijöille.

Siltapäätös oli tehty ja sillan piirustuksetkin olivat valmiina, mutta sitten iski 1990-luvun lama. Siltahanke siirtyi. Rahat saatiin kaupungin vuoden 1997 budjettiin ja näin rakentaminen pääsi alkuun, lähes useita vuosia alkuperäistä aikataulua myöhässä.

Sillan ulkoasun suunnitteli arkkitehti Juhani Välkepinta ja rakennesuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Pontek Oy. Jo ennen rakentamista sillan suunniteltu ulkonäkö synnytti kritiikkiä. Se kylläkin vaimeni, kun silta saatiin valmiiksi.

Sillan erikoisuus on levennetty keskikohta penkkeineen. Ajatuksena on ollut, että silta ei olisi pelkästään joen ylityspaikka, vaan myös kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Idea oli siihen aikaan Suomessa uusi. Kaikenlaisia tapahtumia sillalla on toki järjestetty, mutta se ei ehkä sittenkään ole muodostunut kaupunkilaisten suosituksi kokoontumispaikaksi. Lukittuja lemmenlukkoja on sentään kerääntynyt melkoinen määrä sillan kaiteisiin.

Sillan kiireinen kulkija ei välttämättä edes huomaa, että kyseessä on myös sillankanteen ikuistettu taideteos. Taiteilija Jan-Erik Andersson teos kuvaa kahden henkilön kohtaamista. Toinen on fiktiivinen hahmo Turun linnantonttu ja toinen todellinen henkilö Valpuri Innamaa. Jälkimmäinen oli 1500-luvun loppupuolella Turussa elänyt varakas kauppias ja aikoinaan Turun suurin laivanvarustaja. Sillalla Innamaan hiuskiehkura ja tontun lakin tähti kohtaavat. Taideteos on toteutettu käyttämällä erilaisia kivilaatuja. Teokseen kuuluu myös kaupunginteatterin puoleisella rannalla oleva valotaulu teksteineen ja piirroksineen.

Vuodesta 2016 lähtien Teatterisilta on saanut jouluksi erikoisvalaistuksen. Se toteutuksesta vastaa Turun Kaupunginteatteri. Näyttävä kokonaisuus on liittynyt johonkin teatterin ohjelmistossa olevaan näytelmään.

Keväisin Teatterisilta koristellaan sadoilla keltaisilla narsisseilla, jotka kaupunkilaiset saavat myöhemmin viedä kotiinsa. Varma kevään merkki onkin, kun sosiaalinen media täytyy ohikulkijoiden ottamista narsissivalokuvista.

TEATTERISILTA

Osoite: Turun kaupunginteatterin kohdalla.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.