UUSIMAA / HELSINKI – Tunteet kävivät kuumina jo ennen kuin Temppeliaukion kirkko oli valmistunutkaan. Osa vastusti kiihkeästi, osa kannatti ulkonäöltään erikoisen kirkon rakentamista. Vuonna 1969 valmistunut moderni kirkkorakennus syntyi vasta kolmannen arkkitehtikilpailun tuloksena.
Ensimmäisen kerran Etu-Töölössä sijaitsevan kallion päälle suunniteltiin kirkkoa jo 100 vuotta sitten. Kaikki aikaisemmat perinteistä kirkkorakentamista edustavat suunnitelmat kuitenkin raukesivat.
Ensimmäinen arkkitehtikilpailu järjestettiin 1930-luvulla. Ehdotuksia tuli paljon, mutta yksikään niistä ei tyydyttänyt vaalintaraatia. Muutamaa vuotta myöhemmin järjestettiin uusi kilpailu, mutta vieläkään ei jaettu ensimmäistä palkintoa. Arkkitehti Johan Sigfrid Sirénin ehdotus kylläkin hyväksyttiin ja sen pohjalta tontilla aloitettiin louhintatyöt. Sota keskeytti projektin eikä kirkko koskaan valmistunut.
Kolmas arkkitehtuurikilpailu julistettiin pidettäväksi vuonna 1960. Palkintolautakunta antoi ensimmäisen palkinnon ehdotukselle Kivikirkko. Kallioon louhitun Helsingin evankelisluterilaisen kirkon ovat suunnitelleet Timo ja Tuomo Suomalainen. Rakennustyöt aloitettiin vasta 1968 ja se vihittiin käyttöön seuraavana vuonna nimellä Taivallahden kirkko. Pari vuotta myöhemmin nimi muutettiin Temppeliaukion kirkoksi.
Luonnonmukainen ratkaisu synnytti lempinimiä, kuten ”piruntorjuntabunkkeri”. Arkkitehtien tavoitteena oli säilyttää aukion kallio mahdollisimman ennallaan upottamalla kirkko peruskallion sisään. Kalliohalkeamista valuva vesi johdetaan kanavia pitkin muualle.
Temppelinaukion kirkko ei ole pelkästään kirkko, vaan myös eräs Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Pyhättö on erityisesti ulkomaalaisten suosiossa. Moni kohde olisi ylpeä yhtä suurista kävijämääristä. Vilkkaimpina päivinä Temppeliaukion kirkossa vierailee tuhansia kävijöitä. Niinpä tasainen virta kulkee kohti pyhättöä.
Temppeliaukion kirkkoon astutaan suoraan kadun tasolta ilman portaita. Soikeaan kirkkosaliin saadaan valoa kallioseinämän ja kattokupolin välissä sijaitsevien kattoikkunoiden kautta. Teräsbetonista tehty halkaisijaltaan 24-metrinen kupoli on pinnoitettu kuparilla. Alttaritauluna toimii peruskallion halkeama. Alttaripöytäkin on samaa materiaalia, tasaiseksi sahattua graniittia.
Sisustuksen väreinä on käytetty myös graniitin eri sävyjä. Kirkon lattian on hiottua betonia. Istuimet ovat koivua. Tilaan on 750 hengelle.
Temppeliaukion kirkon akustiikkaa pidetään erittäin hyvänä. Vihkimispaikan ohella kirkko on suosittu konserttisali. Kuoroa ja orkesteria varten on omat tilat. Kirkossa ei ole lainkaan kelloja.
Aikaisemmin sisälle pääsi ilmaiseksi, nyt vierailija joutuu maksamaan neljän euron pääsymaksu. Vierailijat tuovat seurakunnalle vuosittain yli miljoona euron pääsylipputulot. Myös Museokortti käy.
TEMPPELIAUKION KIRKKO
Osoite: Lutherinkatu 3, Helsinki.