Tosifanius voi johtaa käräjille

On jalkapallokannattajia ja intomielisiä futisfaneja. Ja sitten on Ville Törnqvist, ultrafani, jolla on sinimusta sydän. Kun aidon futisfanin suuret tunteet saavat vallan, saattaa joskus läikkyä ylikin, ainakin käräjäoikeuden mielestä.

Superfani Ville Törnqvististä tuli paikallisten palloilupiirien ulkopuolellakin julkkis, sillä tuomioistuimen käsittelemä ”tapaus Rajamäki” lienee poikkeuksellinen kotimaisessa jalkapallohistoriassa.

– Harmillista ja erikoista, kun katsomohuutelu päätyy oikeuteen. Jos tästä tulee ennakkotapaus, niin oikeudessa tulee olemaan useita vastaavanlaisia tapauksia, ennustaa Törnqvist.

Jalkapallofaniuteen liittyy voimakasta tunnesidonnaisuutta, elämystä ja suorainaista hurmosta. Jalkapalloseuran kannattajat hakeutuvat ympäristöön, missä voivat kokea voimakasta yhteisöllisyyttä. Parhaimmillaan fanius on nautinnollista kokemusta, kollektiivisuuden ja solidaarisuuden kasvua. Intohimoinen sitoutuminen tuo kannattajan arkeen värinää ja tekee elämästä hauskempaa, näin myös eittämättä Törnqvistinkin kohdalla.

Tätä haastattelua tehdään ottelupäivänä Veritas Stadionin ravintolassa, jossa Villen idolit, FC Interin pelaajat, käyvät syömässä. Ville tuntee pelaajat ja kaikki tuntevat Villen. Moikkailevat pelaajat tietävät, että jalkapalloa pelataan intohimoisille kannattajille. Ilman heitä ammattilaispelaajat jäisivät vaille työpaikkaa.

– Meillä on hyvä yhteishenki kannattajien, pelaajien ja seuraorganisaation välillä. Täällä Veritaksella pelaajat jäävät aina juttelemaan. Meidän ulkomaalaispelaajilla on kansainvälistä kokemusta ja herrasmiesmäiset käytöstavat, heillä on aina aikaa faneille.

Suomessa jalkapalloseurojen järjestäytynyt kannattajakulttuuri alkoi vasta 1990-luvulla, vuosikymmeniä myöhemmin kuin muualla.

– Veikkausliigassa pääkaupunkiseurojen jälkeen FC Interin kannattajia on eniten. Nyt alkaa olla jo useimmilla joukkueilla virallista kannatustoimintaa. 1990-luvun lopulla oli toimintaa vasta muutamilla seuroilla. FC Interin Ultra Boys perustettiin 1999. Armada on se FC Interin kannattajien oma osastonsa, joka pitää otteluissa eniten ääntä ja sijoittuu matseissa fanikatsomon etuosaan.

Palataan vielä episodiin, joka koettiin jo vuonna 2015 Suomen cupin ottelussa FC Inter-KuPS. Rangaistuspotkukisaan päättyneen ottelun lopussa käytiin kiihkeää sanavaihtoa kahden tulikuuman kaverin, FC Interin kannattajan Törnqvistin ja KuPS:n silloisen valmentajan Marko Rajamäen kanssa.

Sanansäilää iskettiin molemmin puolin siihen malliin, että kotijoukkueen kannattajan ja vastustajajoukkueen valmentajan välinen kirpeä ajatustenvaihto eteni poikkeuksellisesti oikeussaliin asti.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Ville Törnqvist saa sakot laittomasta uhkauksesta ja lisäksi hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksia Marko Rajamäelle ja hänen perheelleen.

– Tässä on kyse enemmänkin kuin minusta ja Rajamäestä. Jos joudun jotain maksamaan, niin jatkossa ollaan joka viikko jossain päin Suomea oikeudessa. Minun tapauksessani oikeudessa oli sana sanaa vastaan. Kyseinen peli oli kuuma. Tilanne oli verrattavissa siihen, mitä tapahtui kentällä. Ei ole mitään mieltä, että hävinneen joukkueen valmentaja vaati 7 000 euroa siitä, kun kannattaja huusi katsomosta. Lyhyt episodi on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Törnqvist ei nielaise käräjäoikeuden epäreiluna pitämäänsä päätöstä, vaan aikoo valittaa hovioikeuteen.

– Tärkeintä on kuitenkin tänään se, että voitetaan VPS.

Villen toive ei toteudu. Päinvastoin. FC Inter tyri pallon omaan maaliin ja vaasalaiset voittavat ottelun. Kotijoukkueen illan esitys syö innokkaintakin kannattajaa. Aikanaan nähdään, miten hovioikeus tulkitsee intohimoisen Futis-Villen tunnepurkauksen.

”Me ollaan Inter Turusta. Kupittaa on kotimme. Sinimustat on värimme”.

ETUSIVU