TPS 100 vuotta – TPS:n maalivahti Oskari Fälden on noussut miesten maajoukkueeseen ennätysnuorena

– Voin nostaa jalat pöydälle ja vain nauttia pelistä. Olen onnellisessa asemassa, kun saan seurata nykyisin sivusta oman poikani pelaamista. Pakko kuitenkin myöntää, että isänä jännittää vieläkin ihan helkkaristi Oskarin ollessa maalissa. Ehkä turhaan, sillä ihailen pojassa sitä ominaisuutta, kun hän itse pystyy olemaan tilanteessa kuin tilanteessa ihan viilipytty.

Näin toteaa TPS Salibandyn liigavahti Oskari Fäldenin isä Hannu Fälden, jonka valmennustaitojen ansiosta Turussa on, ei pelkästään liigatason, vaan myös maajoukkuetason turkulainen maalivahti.

Turussa tultiin jälkijunassa, sillä kesti pitkään ennen kuin salibandyssä yllettiin valtakunnan huipulle. Parantuneen harjoittelukulttuurin myötä alkoi vähitellen kehittyä liigapelaajia, mutta maalivahtien osalta piti Turussa vuosikausien ajan turvautua muualta tulleisiin vahvistuksiin.

Lappeenrannasta Turkuun siirtynyt TPS:n pitkäaikainen maalivahti ja maajoukkueessakin nähty Pyry Luukkonen oli useiden kausien ajan tulppana muille maalivahdeille. Mutta samalla, kun TPS:n luottovahti Luukkonen lopetti uransa, nuori Fälden oli juuri sopivasti nousemassa liigatasolle.

Oskari onkin ensimmäinen turkulainen maalivahti, jota voi kutsua liigatason huippumaalivahdiksi. Nuorukaisen kehitys huipulle on ollut nopea. On täysin poikkeuksellista, että 22-vuotias maalivahti on vakavasti ehdolla jopa syksyn MM-kisoihin. Fälden lieneekin ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja (21 v), joka on yltänyt päävalmentaja Petteri Nykyn maajoukkueeseen.

Isä Fälden on entinen kovanluokan kymmenottelija ja itseoppinut maalivahtivalmentaja. Valmennustietoa kertyi aluksi yleisurheilun puolelta, mutta maalivahtivalmennus tuli ajankohtaiseksi, kun isä Fälden osallistui ensin poikansa kanssa isä-lapsi-salibandykerhoon. Sen jälkeen Oskari siirtyi TPS:n junioreihin. Alkuaikoina juuri Luukkonen toimi Hannu Fäldenille tärkeänä neuvojana. Eli käytännössä siis maalivahti valmensi aluksi tulevaa maalivahtivalmentajaa.

– Oskarilla on ollut aina hyvät valmentajat. Muun muassa Jorma Fisk otti hänet jo nuorena mukaan vanhempien poikien ryhmään. Ihan pikkupojasta alkaen on harjoiteltu säännöllisesti. Oskari on tehnyt ihan älyttömästi töitä päästäkseen nykyiselle tasolleen. Hän on nytkin hyvissä käsissä. TPS:n nykyinen maalivahtivalmentaja on Juho Meuronen. Toivottavasti Henri Toivoniemi jatkaa mv-valmentajana maajoukkueessa, sillä hänkin on ihan huipputyyppi.

Oskari suoritti varusmiespalvelunsa Santahaminan Urheilujoukoissa. Eräs palveluajan ikimuistoinen hetki oli, kun Fälden lähti armeijakavereiden kanssa komennukselle Eerikkilään miesten maajoukkueleirille. Tehtävänä oli sparrata kotimaan huippupelaajia. Pian tuli kutsu myös ensimmäistä kertaa mukaan U23-vuotiaiden maajoukkuetoimintaan.

Tämä oli kuitenkin vasta alkua, sillä Fälden on ollut tiiviisti mukana kaikissa miesten maajoukkuetapahtumissa. Viime vuoden MM-kisoissa Helsingissä Fälden oli jo joukkueen kolmas maalivahti, mutta sai yllättäen pikakomennuksen Tshekki-otteluun toiseksi maalivahdiksi.

– Olin useammalla U23-maajoukkueen leirillä ja neljän maan U23-turnauksessa. Sen jälkeen pääsin monelle miesten maajoukkueen leirille. Sain näytönpaikan harjoitusottelussa Ruotsia vastaan ja siitä se sitten lähtikin etenemään. Nyt olen ollut mukana kaikissa kesän tapahtumissa, muun muassa heinäkuussa Yhdysvaltojen kansainvälisessä World Games -turnauksessa ja myöhemmin Sveitsissä EFT-turnauksessa. Siellä pääsin pelaamaan kovia pelejä Tshekkejä ja Sveitsiä vastaan. Itseluottamukseni kasvoi entisestään, kun huomasin pärjääväni niissäkin peleissä.

Kun maalivahti pelaa enemmän maalin läheisyydessä, puolustajien peitot ovat tulleet tärkeiksi. Seurajoukkueessa pelaajat voivat etukäteen sopia, mitkä ovat puolustajan ja maalivahdin roolit. Pakki peittää osan ja veskari osan maalista.

Miten maajoukkueessa sovitaan roolit, kun yhdessäoloaika on lyhyt?

– Maajoukkueleireillä sovitaan asioista etukäteen ja vähän myös ennen peliäkin. Maajoukkueessa on kuitenkin niin hyviä kärkipuolustajia, että heillä on riittävä pelisilmä omasta takaakin. Maalivahdin kannalta se on jopa toisinaan helpompaa maajoukkueessa.

Miten itse ottelut eroavat maalivahdin kannalta pelataanko normaalia liigaottelua tai maaottelua?

– Maaotteluita voi verrata liigan kärkiotteluihin. Molemmissa peli on kontrolloidumpaa kuin monissa normi sarjaotteluissa. Tilanteita tulee maalivahdille vähemmän, kun peli on organisoitua. Maalivahti ei voi kuitenkaan höntyillä, vaan pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Oskari Fälden takarivissa vasemmalla. Kuva: Salibandyliittoo / Jarmo Leskinen

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!