TPS:n maalivahtivalmennuksella on pitkä perinteet, mutta milloin nähdään seuran oma kasvatti maalinsuulla

Jani Hurme, Miikka Kiprusoff, Antero Niittymäki, Jouni Rokama, Jani Hurme…Turkulaislähtöisten huippumaalivahtien lista on pitkä. Kun mukaan lasketaan myös Turkuun veskarioppiin muualta tulleet meritoituneet maalivahdit, on lista vieläkin pidempi. Markus Ketterer, Fredrik Norrena, Kimmo Lecklin, Atte Engren, Oskari Setänen, Rasmus Tirronen ja Ukko-Pekka Luukkonen.

Alexandar Georgievin tarina on täysin omanlaisensa. Bulgariassa syntynyt, mutta Venäjällä lapsuutensa viettänyt Georgijev tuli Suomeen ensimmäisen kerran 10-vuotiaana. Pojan isä löysi netin syövereistä tietoa Norrenan maalivahtileiristä. Niinpä Georgijevin perheen Lada suuntasi Moskovasta kohti Suomea ja Pietarsaarta. Ensimmäisen kesäleirin jälkeen nuorukainen sai mukaansa VHS-kasetin. Sen avulla omatoiminen harjoittelu jatkui kotimaisemissa. Seuraavina kesinä maalivahtilupaus saapui uudestaan Norrenan oppiin.

Yhteistyö jatkui, kun Georgijev siirtyi vuonna 2014 TPS:ään, jonka maalivahtivalmentajana Norrena työskenteli. Parikymppinen venäläinen oli yhä maalivahtiraakile, mutta kehittyi nopeasti. Työ palkittiin, kun Georgijev teki NHL-sopimuksen New York Rangersin kanssa.

Tällä kaudella Andrei Karejev on ottanut kehittymisessään kukon askeleita. Eikä konkari Karri Rämölläkään ole mennyt huonosti. Vaikka vuosiin ei ole enää nähty huippuluokan TPS:n omaa kasvattia maalinsuulla, on maalivahtivalmennus ollut aina Turussa valtakunnan eliittiä.

TPS:n maalivahtiperinteet ovat pitkät ja kunniakkaat. Kaikki sai alkunsa, kun kokenut Urpo Ylönen aloitti peliuransa jälkeen valmennuksen. Kyseessä oli veskari, joka on valittu ensimmäisenä suomalaisena maalivahtina olympialaisten tähdistökentälliseen ja kerran nimetty MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Urpo Ylönen -palkinto eli Paras maalivahti -palkinto on nimetty hänen mukaansa. Ylösen ansiota on pitkälti se, että TPS on tänä päivänäkin tunnettu huippumaalivahtien kasvattamisesta.

Kaikki sai alkunsa kaudella 1979-80, kun Ylönen ryhtyi Raimo Määttäsen kakkosvalmentajaksi Turun Palloseuraan. Tosin kokeilu jäi yhden kauden mittaiseksi, sillä Ylönen ei malttanutkaan lopettaa pelaamista. ”Upi” lähti vielä kolmeksi kaudeksi Saksaan pelaamaan.

Palatessaan ulkomailta Turkuun Ylönen jatkoi maalivahtivalmentamista, ensin TPS:n juniorijoukkueissa, mutta pian myös miesten edustusjoukkueessa. Juhani Tamminen oli valittu liigajoukkueen valmentajaksi ja hän halusi Ylösen apurikseen.

Kahden kiekkoleijonan yhteistyö kesti kolme vuotta, jonka jälkeen liigajoukkueen päävalmentajat vaihtuivat tasaisin välein. Tuli Hannu Jortikkaa, Vladimir Jurzinovia, Kari Jalosta, Jukka Koivua, Kai Suikkasta, Hannu Virtaa, Heikki Leimeä, Pekka Virtaa ja Juha Pajuojaa. Vaikka päävalmentajat vaihtuivat tiuhaan, Ylösen maalivahtiakatemia pyöri entiseen malliin.

Ylösen vuodesta 1979 alkanut ja kevääseen 2014 asti kestänyt kausi maalivahtivalmentajana sisältää myös neljä kautta KooKoon päävalmentajana. Ylönen on ollut mukana myös maajoukkuetoiminnassa.

Turkulainen kiekkolegenda oli yli 20 vuotta lähinnä yksinään vastuussa TPS:n liigamaalivahtien kouluttamisesta. Sinä aikana maalivahtien torjuntatyylikin on muuttunut täysin niistä ajoista, kun Ylönen itse torjui kiekkoja. Oli selvää, että seuraaja astuisi isoihin saappaisiin.

Norrenan kotikylä Pedersöre on yli 10 000 asukkaan ruotsinkielinen kunta. Yli parikymmentä vuotta sitten 1990-luvun alkuvuosina huonosti suomea puhuva 18-vuotias Norrena saapui Turkuun Ylösen valmennettavaksi. Mutta niin vain Norrenakin eteni urallaan kiekkomaailman parrasvaloihin.

Lopettaessaan oman peliuransa Norrenan tarkoitus oli siirtyä maalivahtivalmentajaksi Ylösen avuksi. Kävi kuitenkin toisin. TPS:n Atte Engren siirtyi pelaamaan KHL:ään. Näin 40-vuotiaasta Norrenasta tuli vielä pelaava maalivahti. Kausi 2013-2014 meni pelatessa, mutta sen jälkeen Norrena palasi valmennustehtäviin.

Norrena ehti olla liigajoukkueen maalivahtivalmentajana usean kauden ajan, kunnes viime keväänä seura ilmoitti, että hän siirtyy A-nuorten apuvalmentajaksi. Norrenan tilalle värvättiin raumalaislähtöinen Ari Moisanen.

Runsaat 20 vuotta maalivahtivalmentajana toiminut Moisanen on hänkin kovan luokan ammattilainen. Kannuksia on kerätty KHL:ää ja Leijonia myöten. Onpa Moisanen päässyt myös juhlimaan Gagarin Cupin voittoakin keväällä 2018. Ei siis kahta sanaa, etteikö TPS:n maalivahtiperinteet jatkuisivat lähivuosinakin. Moisasen kädenjälki näkyy jo nyt. Olennainen osa TPS:n tämän kauden menestyksestä menee maalivahtien valmennusosastolle.

Alexandar Georgievin tarina on täysin omanlaisensa.
Kaksi legendaa: Fredrik Norrena (vas.) ja Antero Niittymäki. Heistä Norrena toimi useamman vuoden TPS:n maalivahtivalmentajana.
Julius Pohjanoksa kuuluu niihin maalivahteihin, jotka ovat olleet vain lyhyen ajan TPS:n liigajoukkueen veskarina.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!