Jääkiekon puolella koronan synnyttämä ahdinko on suurin. Aika näyttää lopahtaako jonkun liigaseuran toiminta kokonaan, mutta yksikään toinen laji tai seura ei ole turvassa. Julkisuuteen on tullut tietoa, että joillakin seuroilla nykyisillä yleisömäärillä toimintaa voidaan jatkaa vain vuodenvaihteeseen asti.
Salibandyn liigatasolla toimitaan mahdollisimman ammattimaisesti, mutta kuitenkin amatöörisarjassa. Voisi olettaa, että siellä ongelmat olisivat helpommin hallittavissa. Kysytään asiaa TPS Salibandyn toiminnanjohtaja Toni Autiolta.
Kuinka paljon poikkeusolosuhteet ovat vieneet työajastasi?
– Valitettavan ja yllättävän paljon. Voisi kuvitella päinvastoin, kun yleisöä on vähemmän, istumapaikoistakin vain puolet voi olla käytössä, kausikorttilaiset ilmoittautuvat ja otteluliput myydään etukäteen.
– Samoin TPS Salibandyn jäsenet pääsevät katsomaan otteluita, mutta heidänkin kohdalla meidän tulee tietää, kuka tulee peliin, tämän vuoksi ennakkoilmoittautuminen on tarpeellinen. Sen jälkeen vasta tiedämme, kuinka paljon voimme myydä muille lippuja. Yhtä asiakasta kohtaan joudumme tekemään enemmän töitä kuin viime kaudella.
Urheiluseurat ovat ottaneet koronan aiheuttamat ylimääräiset toimenpiteet erittäin vastuullisesti. TPS:n otteluihin pääsee vain ennakkoon ostetulla pääsylipulla.
– Lähdemme siitä, että tiedämme kaikki, jotka ovat otteluissa. Haluamme toimia äärimmäisen vastuullisesti. Kaikki tämä on vaatinut paljon lisätyötä. Jo pelkästään anniskeluun on tullut omat määräyksensä.
Kupittaan uusi palloiluhalli suo mahdollisuudet hyvään ottelutapahtumaan poikkeusolosuhteissakin.
– Meillä katsojat ovat kahdessa katsomolohkossa. Molempiin lohkoihin on omat palvelut, kioskit ja WC-tilat. Yleisön ei tarvitse liikkua lohkojen välillä. Kupittaan palloiluhalli mahdollistaa hyvin ottelun järjestämisen nykyisillä rajoituksilla.
Korona ei näytä vaikuttaneen joukkueen suorittamiseen. TPS:llä oli kolmen viikon pelitauko koronakaranteenin ja maajoukkuetauon vuoksi. Joukkue on voittanut kuusi perättäistä peliään.
– Joukkue oli karanteenissa, mutta se osui hyvään ajankohtaan. Yksi pelaaja sai joukkuetoiminnan ulkopuolelta tartunnan ja jäi pois harjoituksista. Jo viikon päästä muu joukkue oli saanut negatiiviset testitulokset ja karanteenin päätyttyä palattiin normaaliin.
Jääkiekossa Liigalla on taloudellisesti iso sopimus Telian kanssa. TV-rahat ovat liigaseuroille elintärkeitä. Kyse on isoista rahoista. Niinpä TV-sopimuksen takia otteluita on pakko pelata. Ruutu lähettää TPS Salibandyn ottelut suorina. Aikaisemmin TV-lähetyksillä on ollut vain pieni vaikutus yleisömääriin, mutta korona on muuttanut tilannetta. Ongelmana on se, että seurat eivät hyödy Ruudun TV-lähetyksistä taloudellisesti.
– Suomalaiset palloilulajit ovat olleet tämän haasteen edessä jo ennen koronaa. Nykyinen TV-sopimus on tehty varmasti tilanteeseen, kun oli hyvä saada lajille näkyvyyttä ja uusia katsojia. On jo pidempään keskusteltu, miten live-urheilu TV-ruudusta katsottuna houkuttaa jäämään kotiin. Seurojen tuleekin entistä enemmän huolehtia viihdyttävästä ottelutapahtumasta, jotta kynnys jäädä kotiin olisi pieni.
Autio kuitenkin ymmärtää päätöksen jäädä kotisohvalle.
– Ymmärrän kyllä tässä tilanteessa myös kotiin jäämisen. Perheessä tai lähipiirissä voi olla riskiryhmäläisiä ja ehkä on pakko karsia sosiaalisia kontakteja. Silloin on kuitenkin positiivinen asia, jos pysyy TV:n välityksellä lajin parissa, vaikka peli olisi parasta paikan päällä.
Onko pelkona, että ihmiset tottuvat jäämään kotiin katsomaan otteluita?
– Korona tulee muutenkin muuttamaan ihmisten käyttäytymistä tavoilla, mitä on vielä vaikea ennakoida, lähtien ihmisten työskentelytavoista. Vaikea ennustaa, mihin suuntaan menemme. Seurojen pitää tehdä oma duuninsa niin hyvin, että ottelutapahtuma säilyttää mielenkiintonsa. Jos se siirtyy merkittävästi TV-ruudulle, pitää miettiä, miten sitä kautta saadaan euroja toiminnan mahdollistamiseksi.
Mikä on lipputulojen merkitys budjetissa?
– Yleisömäärän putoaminen ei aina tarkoita suoraan romahdusta lipputuloissa. Esimerkiksi tapauksessamme, jos kausikorttilainen ei lippuaan lunasta, niin raha siitä on kuitenkin jo maksettu. Pääsylipun keskihinta ratkaisee.
Onko taloudellinen katastrofi, jos TPS ei yllä pudotuspeleihin?
– Meidän lajissa pääsylipputulot eivät ole tärkein. Budjettimme laaditaan runkosarjan perusteella. Vuoden taloudellinen positiivinen tulos tehdään mahdollisten pudotuspelien lippu-, kahvio- tai VIP -tuotoilla. Oleellisempaa on ehkä pienemmän yleisömäärän vaikutus lajin näkyvyyteen, yleiseen kiinnostavuuteen ja ilmiöiden herättämiseen. Jälkimmäisestä olen eniten huolissani.
Miten yhteistyökumppanit ovat reagoineet poikkeustilanteeseen?
– Tiettyjä yleisömäärään sidottavia tuotteita, kuten otteluisännyyttä on vaikeampi myydä, jos tuhannen katsojan tilalla onkin muutama sata katsojaa. Osa yrityksistä eivät nyt edes saa järjestää asiakastilaisuuksia. Onneksi meillä on tiivis ja pitkäaikainen yhteistyökumppaniverkosto. Siellä poikkeuksellisen tilanteen ymmärrys on hyvä. Uuden asiakkaan hankinta, joka ei ole ollut aikaisemmin lajin tai urheilun parissa, on vaikeampaa.
Viime aikoina on nähty eri medioissa kuvia salibandymailoista ja reikäpalloista, kun on luotu kauhukuvia eri palloilulajien vaarallisuudesta.
Onko mielestäsi yleisö ”peloteltu” pois katsomoista?
– Jos lajissa on noin 70 000 lisenssipelaajaa, niin suhteellisesti tapahtuu myös paljon altistumisia. Meilläkin yksi muualta tullut tartunta tarkoitti 30 altistunutta ja yhtä monta negatiivista tulosta. En ole vielä törmännyt aukottomaan todistukseen, että salibandy lajina olisi yhtään sen vaarallisempi.
Ovatko TPS:n ottelutapahtumat mielestäsi turvallisia?
– Ajankohta on ollut haastava, kun erilaisia toiveita, ohjeistuksia, mielipiteitä, uhkakuvia jne. tulee koko ajan eri lähteistä. Välillä on ollut vaikea vastuullisena tapahtuman järjestäjänä tietää, mitä kaikkea pitää noudattaa. Meillä on käytössä otteluissa yli tuhat paikkaa, plus seisomapaikat ja irtotuolit, mutta yleisöä on vain 300-400. Turvavälit ovat isot. Kun on vielä kasvomaskipakkoa ja paljon desinfiointipaikkoja, pidän ottelutapahtumaamme erittäin turvallisena. Korostan kuitenkin, että otteluun saapuminen on jokaisen oma henkilökohtainen päätös.
Pienentyneitä yleisömääriä on nähty syksyn aikana kaikissa palloilulajeissa. Osa seuroista ovat kertoneet, että talous kestää näillä luvuilla vain vuodenvaihteeseen asti.
Kuinka pitkään TPS:n toiminta voi jatkua nykyisillä yleisömäärillä?
– Eivät lipputulot kaikkea merkitse. Pienentyneet yleisömäärät eivät kaada meidän seuran toimintaa. Liigatasolla on kaikilla vahva tahtotila pelata niin kauan, kun ei ole tiedossa merkittävää terveydellistä uhkaa pelaajille ja katsojille. Talous ei tule lopettamaan otteluita. Tarvittaessa voimme pelata tyhjillekin katsomoille. En kuitenkaan katso, että olisi pakottava tarve ratkaista väkisin, kuka on Suomen mestari. En halua leikkiä ihmisten terveydellä. Mennään rauhassa eteenpäin. Tehdään yhdessä ja maltilla tarvittavia päätöksiä.