Trey Niemi pelaa Korihaissa elämässä parasta kauttaan – karibialainen rytmi raikaa Pohitullissa

Kaarinalainen yleisö antaa ottelun päättyessä seisaaltaan raikuvat taputukset kotijoukkueelle. Ura Basket on pelannut ehkä parhaimman Korisliigaottelunsa. Lapualainen Kobrat saa poistua pahasti löylytettynä kotimatkalle.

Ura Basketin pelaajat ovat yhtä hymyä. Syystäkin. Etenkin nuoren Trey Niemen iloisesta ilmeestä näkee, että ottelun parhaan pelaajan palkinto menee ihan oikeaan osoitteeseen. Niemi pelasi elämänsä ottelun.

– Pääsin flow-tilaan. Oli sellainen olo, että kaikki heitot menevät koriin. Koko joukkue aloitti energisesti. Puolustimme hyvin. Saimme paljon stoppeja ja sen myötä helppoja koreja. Se oli ylivoimaisesti meidän paras pelimme, kertoo Niemi tunnelmistaan ottelun jälkeen.

Näin siis muutama kausi sitten, kun Ura Basket pelasi vielä Korisliigassa. Kausi 2020–2021 oli tilastollisesti Niemen siihenastisista paras. Silloin Niemi pussitti kauden aikana Urassa keskimäärin 22 minuutin peliajalla 8,8 pistettä ja antoi 4,3 syöttöä ottelua kohden.

Ura Basketin taival pääsarjassa päättyi kuitenkin talousvaikeuksiin ja Niemellä oli edessään uuden joukkueen etsintä. Uusi koti löytyi Salosta.

Niemi valittiin aikoinaan Vuoden tulokkaaksi. Nuorukaisen urakehitys oli poikkeuksellisen nopea, vaikka hän ei ole ollut koskaan junnutähti. Trey lähti kehittymään takamatkalta.

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK) on yksityinen oppilaitos, jonne haetaan jo alakouluikäisenä. Sieltä ovat lähtöisin monet kotimaiset suurmiehet ja -naiset. Se on ollut myös Niemen opinahjo.

– Ilmoittauduin alakouluikäisenä SYK:n koripallokerhoon. Menin mukaan kavereiden perässä. Koripallo oli minulle aluksi vain mukava harrastus. Suoritin yläasteen SYK:ssä, jonka jälkeen siirryin Mäkelänrinteen urheilulukioon suorittamaan kaksoistutkintoa. Opiskelin myös Helmi liiketalousopistossa. Sain sieltä merkonominpaperit. Mietin, että minulle on parempi, kun hoidan molemmat tutkinnot valmiiksi.

Mäkelänrinteen urheilulukio eli Märsky tunnetaan koripallosta ja koulun omasta joukkueesta HBA (Helsinki Basketball Academy). Joukkueessa pelaavat monet Suomen lahjakkaimmat nuoret pelaajat.

– Vaikka opiskelin Märskyssä, en kuitenkaan edustanut HBA:ta. En edes miettinyt pääsyä sinne. En kehdannut kysyäkään. Ajattelin, että sinne pyydetään vain ne pelaajat, jotka oikeasti halutaan.

Niemen kehityksen jarruna oli varttuminen myöhemmin kuin ikätoverit.

– Pituuskasvuni tapahtui myöhään. Olin A-juniori-iässä aluksi vain 163 senttiä pitkä, mutta kasvoin pian kymmenen senttiä lisää. Viimeisenä A-junnuvuonna olin jo yli 180 senttiä. Nyt minulla on pituutta 188 senttiä. Eivät valmentajat ehkä uskoneet, että minusta voisi tulla koripalloilija.

Vantaalainen PuHu Juniorit on ollut Niemen koripallouran kannalta tärkeä vaihe.

– SYK:llä ja PuHu Junioreilla oli yhteinen A-juniorijoukkue. Kun yhteistyö päättyi, siirryin kokonaan PuHun A-poikiin. Pelasin myös PuHun miesten joukkueen kanssa 1B-divisioonassa.

Ura Basketin valmentaja Kristian Palotie oli Niemen valmentajana jo nuoresta pojasta lähtien. Hän oivalsi Treyn potentiaalin. Kun Palotie siirtyi PuHu:sta Kaarinaan, mukana lähtivät Niemen ohella myös Eero Sahlberg ja Pyry Rainamaa. Joukkue pelasi vielä silloin Divisioona A:ssa.

Niemen pelatessa näkee, miten kaverissa on jotain Karibianmeren rytmiä ja sulavaa liikkumista. Eikä ihmekään, sillä Treyn sukujuuret ovat Jamaikalta. Isä James Roberts on syntynyt Englannissa, mutta hänen vanhempansa ovat aikoinaan muuttaneet Jamaikalta Brittein saarille.

– Minulle juureni ovat tärkeät. Minulla on toinen perhe Suomessa ja toinen Englannissa. Äitini Vappu on suomalainen. Isäni on tanssija ja tanssinopettaja. Hän on myös personal trainer. Hän asuu yhä Suomessa.

Kaarinassa Niemi joutui aluksi istumaan pitkään vaihtopenkillä. Peliminuutit olivat vähissä. Muutaman joukkuekaverin loukkaantumisen myötä valmentaja Palotie antoi Niemelle vastuuta. Trey hyödynsi tilaisuutensa.

Kevätpuolen onnistuminen innosti Niemeä harjoittelemaan entistä enemmän.

– Isä otti minua niskasta kiinni ja pisti harjoittelemaan paljon punttia. Isä osaa sen ja on itsekin hyvässä kunnossa. Lisäksi kävin myös Tampereella 3-4 kertaa viikossa yksilövalmentaja Setumo Bodiben opissa. Hän kehitti koristaitojani. Toinen Korisliigakauteni oli helpompi aloittaa, kun tein kesällä paljon töitä.

Kun Ura Basketin taru Korisliigassa loppui lyhyeen, Salon Vilpas Vikings oli Niemen uusi seura.

Miten ja miksi siirto Vilppaaseen tapahtui?

– En edes ajatellut, että Ura Basketin toiminta loppuisi kokonaan. Hiukan kyllä aavistin, kun palkat olivat myöhässä. Harmi oman urani kannalta, kun olin saamassa joukkueessa isompaa roolia. Halusin jatkossa päästä voittavaan seuraan ja kehittymään huippujoukkueessa. Otin yhteyttä Saloon ja sain sinne sopimuksen.

Niemi pelasi Salon Vilppaassa 30 ottelua. Vajaan yhdeksän minuutin peliajalla syntyi keskimäärin 1,7 pistettä. Lisäksi palkintokaappiin kertyi sekä Suomen cupin hopea että SM-hopea.

Millaisen roolin omasta mielestäsi sait Salossa ja mitä kaudesta jäi mieleesi?

– Pääsin treenaamaan Sami Toiviaisen ja Teemu Rannikon valmennuksessa muun muassa Juha Nenosen, Roope Ahosen ja Mikko Koiviston kanssa. Pidin Vilpas-vuotta itseni kannalta kehityskautena. Imin kaiken, mitä kokeneella takamies Rannikolla oli sanottavanaan. Kentällä roolini jäi pieneksi, mutta sen tiesin jo etukäteen.

– Opin, mitä vaatii voittaminen Korisliigassa. Joka päivä pitää olla valmis treenaamaan kovaa. Palautuminen, syöminen ynnä muut kentän ulkopuoliset asiat pitää olla myös kunnossa. Välillä tuntui, että harjoituksissa mentiin kovempaa kuin peleissä. Joukkueen sisällä kilpailu pelipaikasta oli isona erona aikaisempiin joukkueisiini. Eli se auttoi kehittymään, kun ympärillä oli kovia pelaajia.

Miten ja miksi siirto Uuteenkaupunkiin tapahtui?

– Halusin isompaan rooliin. Kun Salossa sitä ei ollut tiedossa, päätin siirtyä joukkueeseen, missä saan pelata paljon. Korihaiden uusi valmentaja Tero Vasell otti minuun yhteyttä. Kuulosti hyvältä, kun tiedossa olisi isoa roolia. Oli helppo päätös siirtyä Ukiin.

Miltä alkukausi Korihaissa on vaikuttanut?

– Oletin, että roolini on isompi kuin aikaisemmin, mutta en odottanut, että se on näin suuri, mitä se on nyt ollut. Olen tyytyväinen, kun valmentaja luottaa minuun.

Mistä johtuu alkukauden ennätyspisteet?

– Jos ei ole itseluottamusta, ei voi urheilussa menestyä. Kun olet pienemmässä roolissa, pitää heti onnistua. Nyt, kun olen päässyt isompaan rooliin, virheen tekeminen ei tunnu enää samalta. Heti, kun näen pienenkin väylän ajaa korille, isken siihen.

Uudessakaupungissa eletään uutta nousua. Miten sen on aistinut joukkueen uusi pelaaja?

– Ihan sama, onko kentällä tai kentän ulkopuolella, kannattajat elävät mukana koripallossa. Kaupungillakin moikkaillaan ja junnut haluavat yhteiskuvaan.

Bojan Sarcevic palasi useamman vuoden jälkeen takaisin kotiin. Miten koet hänen vaikutuksen sinun kehittymiseesi?

– Hänellä on iso vaikutus, onhan Bojan eräs kaikkien aikojen parhaimmista Korisliigan takamiehistä. Yritän vastaanottaa kaikki häneltä mahdolliset opit, kuten syöttäminen ja pelinlukeminen. Vaikka tilanne syöttämisen kannalta vaikuttaisi vaikealta, Bojanin kanssa pitää kuitenkin aina olla valmiina.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!