Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

POHJANMAA / VAASA – Tunnelma on mitä kiehtovin. Ihmekös tuo, sillä Vaasan Merimuseon sijainti on mitä parhain, meren äärellä Palosaaren rannassa. Itse museorakennus, vanha suolamakasiini, on kulisseiltaan oiva paikka kertoa Vaasan pitkästä merenkulun historiasta.

Aloitetaan museon mielenkiintoisemmasta annista eli laivojen taidokkaasti tehdyistä pienoismalleista.

Museon toisessa kerroksessa on toinen toistaan hienoimpia laivoja. Pienoismallien tekijä on edesmennyt mallinrakentaja Tapani Tikanoja, joka itsekin oli aikoinaan purjehtija. Samoin merimuseon seinälle ripustetut värikkäät majakkamaalaukset ovat hänen tekemiään. Osa Tikanojan laivoista oli hänen lastensa omistuksessa, mutta jälkipolvi on lahjoittanut omansa museolle.

Purjelaivojen ohella esillä on myös uudempaa laivaperinnettä. Vaasan ja Uumajan välisellä laivaliikenteellä on ollut suuri merkitys alueen merenkululle ja talouselämälle. Museon iso etu on se, kun laivoille on tilaa runsaasti. Näin pienoismallit pääsevät pienempiä yksityiskohtiakin myöten oikeuksiinsa.

Itse museorakennus on jo hieno nähtävyys. Se oli alun perin laivanvarustaja Carl Gustaf Wolffin suolamakasiini. Palosaaressa toimi noin 150 vuoden ajan Vaasan ulkosatama. Salmen rannassa oli kauppiaiden puodit ja makasiinit. Niistä muutama on säilynyt. Vaasan merimuseo toimii yhdessä makasiinirakennuksessa. Vastapäätä Palosaarta Mansikkasaaressa oli aikoinaan laivanrakennustelakka. Tervakauppa synnytti terva-aittoja molemmin puolin salmea.

Pohjanmaan merenkulkuhistoria alkoi jo talonpoikaispurjehduksen aikakaudella. Monet suurtilalliset olivat myös rahtilaivojen osakkaina. Varsinainen kukoistuskausi koitti, kun rannikkokaupungit, Vaasa mukaan lukien, saivat tapulioikeudet eli luvan käydä ulkomaankauppaa. Kauppiaat ja laivanvarustajat olivat Vaasassakin kaupunkien rikkaimpia.

Eräs heistä oli edellä mainittu kauppaneuvos Wolff (1800-1868). Hänen laivaveistämöstä valmistui yhteensä 44 alusta. Hän oli, ei pelkästään Suomen, vaan koko Pohjolan suurin laivanvarustaja. Wolff toimi myös Vaasan edustajana porvarissäädyssä Ruotsin valtiopäivillä.

Merimuseota ylläpitää vuonna 1981 perustettu Vaasan merihistoriallinen yhdistys. Toiminta perustuu talkootyövoimaan. Kun yhdistys sai suolamakasiinin haltuunsa, oli rakennus päässyt huonoon kuntoon. Makasiinin perusteellinen kunnostaminen museokäyttöä varten on ollut yhdistykselle melkoinen uroteko. Arvokas merenkulkuaiheinen esineistö on saatu museolle lahjoituksena.

Kun vierailija astuu avaraan museoaulaan, on päällimmäinen tunne ihastus. Rakennus on sisätiloiltaan arkkitehtonisesti kiehtova. Valassaarilta peräisin oleva komea majakkalyhty on ensimmäiseksi vastassa. Seinillä on valokuvia ja maalauksia Merenkurkun majakoista sekä tarinaa majakanvartijoiden elämästä. Eräs museoaulan helmi on 100 kiloa painava 1900-luvun alun sukelluspuku.

Maankohoamisen myötä Merenkurkku on aina ollut haasteellinen alue purjehtia. Haaksirikkoja on sattunut useita. Merimuseossa onkin paljon esineistöä, joita sukeltajat ovat nostaneet merenpohjaan uponneista hylyistä.

Valassaaret sijaitsee keskellä Merenkurkkua. Liikenne vaarallisilla vesillä on ollut aina vilkasta. 1800-luvun puolenvälin jälkeen tuli tarve saada saarelle kaasulla toimiva valomajakka merenkulkijoiden turvaksi. Työ suunnitteluineen ja pystytyksineen tilattiin Ranskasta, samalta rakentajalta, joka myöhemmin rakensi Eiffel-tornin. Ei siis ihme, että Valassaaren majakkakin muistuttaa tuttua Pariisin tornia. 1980-luvulla saareen vedettiin sähkökaapeli ja näin valolaitteet saatiin toimimaan verkkovirralla. Tarpeeton kaasulaitteisto lahjoitettiin Vaasan Merimuseolle.

Vaasa tunnetaan myös venemoottoreista. Kaupungissa on ollut toistakymmentä valmistajaa. Esimerkiksi nimi Wickström on kaikille veneilystä kiinnostuneille tuttu moottorinvalmistaja. Merimuseossa on noin sadan venemoottoreiden näyttely.

MERIMUSEO

Osoite: Salmikatu 27, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.