Valikko Sulje

Tuomareiden silmätikusta tuli turkulaisten suosikki

Turun Palloseuran ensimmäinen kanadalaisvahvistus Robert ”Bobby” Lamoureux viettää nyt eläkepäiviään Turussa. Tämä leppoisa mies on ollut joskus SM-sarjan kuumakalle.

Turun Palloseuran ensimmäinen kanadalaisvahvistus oli kanukki Robert ”Bobby” Lamoureux. On vaikea kuvitella, että Lamoureux olisi aikoinaan ollut kuumakalle, SM-sarjan jäähykuningas. Mieshän on nykyisin mitä leppoisin kaveri, Suomeen ja Aurajoen rannalle kotiutunut isoisä.

Montrealissa syntyneen Bobbyn hymy on herkässä ja silmissä on aina veijarimainen pilke, kun muistellaan hänen nuoruusajan ikimuistoisia Turku-vuosiaan.

TPS halusi panostaa seuran 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Edellisellä kaudella menestys oli ollut huono. Juhani Wahlsten palasi TPS:n valmentajaksi. Kiekko-67, joka oli ollut myös mestaruussarjassa, mutta pudonnut, fuusioitui pelaajamateriaaliltaan TPS:n kanssa.

Bobbyn tulo Turkuun oli lähes sattumaa. TPS:n markkinointijohtajana oli 1970-luvun alussa tuleva ”rautakansleri” Kalervo Kummola. Hänen johdollaan seura oli hankkimassa rapakon takaa TPS:n ensimmäistä kanadalaisvahvistusta. Alkuperäinen pelaaja ei lähtenytkään, mutta Bobby lähti.

Näin TPS ja Turku sai kaudelle 1971-1972 todellisen väriläiskän, nuoren parikymppisen klopin, jonka otteet kaukalossa ja kieltämättä toisinaan kaukalon ulkopuolellakin olivat varsin värikkäitä.

– Kaikkea ei tässä tohdi edes kertoakaan, mutta nyt ne kaikki naurattavat, muistelee Lamoureux Turussa nuorena miehenä vietettyä aikaansa.

Tuomareiden silmätikusta tuli nopeasti turkulaisyleisön suosikki. Toki jäähyjen ohella syntyi samalla iso määrä maalejakin.

– En minä mikään tappelija ollut, mutta oli pakko puolustautua.

Bobbyn tullessa Turkuun täällä pelattiin vielä taivasalla. Kupittaan areena katettiin vasta vuonna 1973. Kanadalainen oli kuitenkin tottunut jo kotimaassaan avojäällä pelaamiseen.

– Oli hieno pelata Tovereita vastaan tähtitaivaan alla tuhansien katsojien seuratessa.

Kiili, Nummelin, Kauppila, Samuli, Tammelin, Mesikämmen, Jämsen, Wilenius, Kuismanen, Ottila ja tietysti Rauteen veljekset jne…Bobby luettelee ulkomuistista kaikki ensimmäiset pelikaverinsa.

– Heti alusta alkaen olin Ottilan kanssa paljon yhdessä ja hyviä ystäviä ollaan vieläkin.

Seuraavalla kaudella valmentaja Wahlsten ei jatkanut sopimusta TPS:n kanssa, vaan lähti Barcelonaan. Aiemmin TuToa valmentanut Matias Helenius oli vapailla markkinoilla ja hän siirtyi naapuriseuraan.

Bobbyn toinenkin kausi vierähti vielä Turussa, mutta sen jälkeen Lamoureux yritti saada sopimusta Atlantin taakse. Unelma ei kuitenkaan toteutunut. Niinpä soitto Kummolalle ja Bobby oli taas takaisin Turussa.

Lamoureux´n ensimmäinen valmentaja Suomessa oli siis TPS-legenda Wahlsten, suuri visionääri ja pioneerityöntekijä. Juuso toi muu muassa kasettisoittimen pukukoppiin. Vastaavaa Bobby ei ollut nähnyt edes jääkiekon kotimaassa Kanadassa.

– Kasetissa oli vain yksi kappale, I never promised you a rosegarden. Sitä toistamalla luotiin pukukoppiin tunnelmaa!

Bobby asui seuran hankkimassa asunnossa Turun keskustassa. Kanadalaisen käytössä oli vanha Ford Anglia. Kun sopivaa parkkipaikkaa ei oikein tuntunut keskustan kaduilta löytyvän, Bobby pysäköi autonsa, miten sattui. Tuloksena oli iso nippu parkkisakkoja.

– Vein ne aina toimistolle, ja kai Kummola ne jotenkin hoiti.

Turun jälkeen Lamoureux´n ura jatkui vielä muutaman vuoden Saksassa, kunnes perheen perustamisen ja lapsen syntymisen jälkeen muuttokuorman osoite oli kotikaupunki Montreal.

Lähes parikymmentä vuotta vierähti Kanadassa, kunnes syntyi ajatus palata takaisin Suomeen. Eläkeikäkin tuli juuri sopivasti täyteen. Nyt tämä iloinen velikulta nähdään usein Turkuhallissa vanhojen pelikavereiden seurassa katsomassa TPS:n kotiotteluita.

Bobby on tuttu näky Turku-hallissa. Tällä kertaa hän toimii Kanadasta tulleiden vierailijoiden ”valmentajana”.

ETUSIVU