Tuomarilegenda Tapio Mäkelän viimeinen vihellys pääsarjatasolla – Kiitos ja kumarrus!

– Sovittiin etukäteen Kohosen Mikan kanssa, että hän kertoo pari päivää aikaisemmin lopettamispäätöksestään ja minä myöhemmin. Varmistettiin näin, että hän ei jää minun varjooni, kertoo tuomarilegenda Tapio ”Tappi” Mäkelä hymyssä suin ja pilke vahvasti silmäkulmassaan.

Kerrotaanpa hieman ensin taustaa, niin saa perspektiiviä.

Mauno Koivisto oli tasavallan presidentti. Esko Aho oli talouslamassa rypevän Suomen pääministeri. Nokia esitteli ensimmäisenä maailmassa tuotantovalmiin GSM-puhelimen. Vyölaukut ja napapaidat olivat muotia. Ostokset maksettiin markoilla.

Tämä oli myös aikaa vuosikymmeniä sitten, kun Tappi vihelsi ensimmäisen salibandyottelunsa. Nyt pääsarjaura tuli päätökseen. Se tarkoittaisi sitä, että tämän päivän nuori aloittava tuomari tuomitsi salibandyotteluita vielä 2050-luvulla. Ja vieläpä samassa elopainossaan.

Pitää myös muistaa, että lajin pioneeri Mäkelä tutustui salibandyyn vasta siinä iässä, kun nykyään moni lopettaa aktiivisen lajiharrastamisen. Tuomaritoiminnan ohella Tappi ehtii itsekin pelata yhden kauden liigatasolla.

Mäkelän viralliseksi pääsarjatason otteluiden määräksi tuomaritilastoihin ikuistetaan lukema 241. Se on toiseksi eniten. Kärkipaikkaa pitävä Mervi Flinkman on omilla luvuillaan. Hän ehti puhaltaa naisten liigaa liki parikymmentä vuotta.

Mäkelä on tuomari, jonka monet ovat oppineet tunnistamaan Turun ulkopuolellakin, sillä hän on tuominnut useilla eri sarjatasoilla. Mäkelän viheltämien otteluiden lukumäärää ei tiedä kukaan, ei edes Mäkelä itse. Hänen oman arvionsa mukaan niitä on yhteensä tuhansia.

Aika oli toisenlainen Mäkelän aloittaessa. Tuomariasettelut tulivat kerran viikossa postissa kotiin kirjekuoressa. Tuomittavien otteluiden määräkin oli pienempi kuin nykyisin. Alkuaikojen käsin kirjoitettuja pöytäkirjoja ei ole jäänyt jälkipolville muisteltavaksi, joten tilastot ovat puutteellisia.

Mäkelän tuomariura kulki alasarjojen ja juniorisarjojen kautta pääsarjatasolle. Hän on ehtinyt tuomita miestenkin liigapelejä. Naisten liiga on kuitenkin se, mistä Mäkelä parhaiten muistetaan. Jo pitkään on ollut niin, että naisten puolella on omat tuomarit. Fyysiset testivaatimukset ovat samat kuin miestenkin puolella.

Maailma on muuttunut niistä ajoista, kun Mäkelä aloitti tuomaroinnin. Turnausmuotoisissa tapahtumissa tuomarin rintatasku pullotti ryppyisistä seteleistä. Ottelu ei alkanut ennen kuin tuomaripalkkio oli sovitusti maksettu käteisellä. Päivän viimeisen pelin ollessa ohi, tasku oli täyttynyt pikkuseteleistä ja irtokolikoista. Huhuja liikkui, että joku tuomari saattoi jopa joskus maksaa veronsakin. Erikoinen, mutta siihen aikaan normaali toimintakulttuuri päättyi, kun siirryttiin keskitettyyn tilitysjärjestelmään.

Lajin säännöt ovat muuttuneet hämmästyttävän vähän lajin alkuajoista. Sen sijaan itse peli on. Vauhti ja pelaajien taitotaso on huimasti kasvanut. Nykytuomarilta vaaditaan huomattavasti enemmän kuin entisinä aikoina.

TPS-KooVee- ottelu jää Mäkelän viimeiseksi pääsarjatason peliksi. Ottelussa riittää vauhtia ja tiukkoja tilanteita. Kaikesta näkee, että runkosarjan viimeisessä ottelussa on panoksia. Hilkulla on, että Mäkelän ja tuomaripari Jussi Kanervan iltapuhde menee ylitöiksi. TPS painaa tappioasemassa pelin tamperelaisten päätyyn. Tasoitus tarkoittaisi jatkoaikaa. Sellaista ei kuitenkaan tule. Ottelu päättyy KooVeen voittoon.

Ottelun jälkeen on tuomaritarkkailijan kanssa palaveri. Vaikka kyseessä on Mäkelän viimeinen liigapeli, asioita puidaan pitkään ja hartaasti. Lopulta päivänsankari pääsee pukukopin puolelle, jossa tuomarikollegat ovat järjestäneet mukavan yllätyksen. Legendaa halutaan muistaa lahjoin ja kiitospuhein.

Pakko kysyä se kuuluisa urheilukysymys: Miltä nyt tuntuu?

– Tuntuuko tässä nyt sen ihmeellisemmältä kuin mikään muukaan ottelun jälkeen. On ihan eri asia, jos Mika Kohonen lopettaa. Hän on joutunut moneen kertaan miettimään, saako vielä paikat kuntoon. Kohonen olisi kuitenkin halunnut jatkaa. Itse sain lopettaa omilla ehdoillani. Omasta lopettamisestani sovittiin jo viime keväänä.

Tehtävät eivät ole Mäkelän kohdalla vielä ohi. Hän on myös tuomariasettelija. Hänen vastuullaan ovat turnausmuotoiset tapahtumat.

– Nyt ei ole pariin kuukauteen koronan takia paljoa joutunut asettelemaan tuomareita.

Itse tuomarointikaan ei jää, sillä Mäkelä jatkaa alueen muissa sarjoissa. Tuomarointi voi olla elämäntapa, eikä vain pelkkä harrastus.

– Tuomaroinnin suhteen kalenterini kuitenkin tyhjä. Seurataan, miten kevät etenee.

Kas tässä, Tapio Mäkelän viimeinen näyttö pitkällä liigaurallaan. Ei maalia.
Runkosarjan viimeinen ottelu TPS-KooVee oli tuomari Mäkelän viimeinen liigapeli.
Vaikka kyseessä oli Mäkelän viimeinen liigaottelu, pelin jälkeen pidettiin kunnon palaveri. Mukana olivat Marjo Alanko ja ottelun toinen tuomari Jussi Kanerva.
Mäkelän tuomarikaverit järjestivät päivänsankarille mukavan yllätyksen. Vasemmalta ylärivi: Ari Riitamo, Teemu Näreoja, Esa Jokioja, Eeli Saaranto. Vasemmalta alarivi: Joonatan Matilainen, Jussi Kanerva, Tapio Mäkelä, Vesa Vuorinen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!