Turku-Rastit on entistä suositumpi

Suunnistus on hieno laji! Nopsajalkaisella on etunsa, mutta järjen käyttö on suunnistuksessa enemmänkin kuin suotavaa. Harva laji tarjoaa samanlaiset olosuhteet niin huippusuunnistajalle kuin tavalliselle kuntoilijallekin.

Turun alueella ja lähikunnissa voi osallistua suunnistustapahtumaan lähes jokaisena viikon päivänä. Suosituimpina päivinä on samanaikaisesti useita suunnistustapahtumia. Innokkaimmat suunnistavat talvellakin.

1970-luvulta alkanut kuntosuunnistusperinne, Turku-Rastit, kerää keskiviikkoiltaisin satoja suunnistuksen koukkuun jääneitä luonnossa liikkujia. Mukaan kokeiden vakiosuunnistajien joukkoon mahtuu satunnaiskävijöitä ja ihan vasta-alkajiakin. Nuorimmat osallistujat kulkevat vanhempiensa selkärepussa.

Kiitos TV-lähetysten suunnistuksesta on tullut suosittu yleisölaji. Reaaliaikainen GPS-seuranta ja kaupunkialueella tapahtuva sprinttisuunnistus on tuonut lajille nostetta. Parasta lajissa lienee sen soveltuminen kaiken ikäisille sukupuoleen ja kuntoon katsomatta. Turku-Rastien jatkuva suosio perustuukin sen monipuolisuuteen. Jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto.

Muutamalla eurolla pääsee mukaan. Ostamalla kartan voi valita mielensä reitin.

– Ratavaihtoehtoja on neljä (2, 3, 4 ja 6 km), joista lyhimmät ovat helppoja ja pidemmät vaativimpia. Metsään voi lähteä silloin, kun itselle parhaiten sopii. Turku-Rasteilla on mukana kilpasuunnistajista harrastelijoihin. Nuorimmat ovat alle kouluikäisiä, kertoo Turun Suunnistajien kokenut varapuheenjohtaja Ari Matilainen, joka tuli seuran toimintaan mukaan jo 1960-luvulla.

Halutessaan voi etsiä rasteja kävellen ja samalla luonnosta nauttien. Moni haluaa kilpailla aikaa vastaan. Silloin käytetään nykyaikaista elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Kun ennen rastilla suunnistaja rei’itti pahvisen leimauskorttinsa piikkipihdeillä, niin nyt elektroninen leimauslaite merkitsee rastilla käynnin. Maalissa aika pysähtyy maalileimasimessa.

Turku-Rastien järjestämisestä vastaavat Turun Suunnistajien lisäksi Maarian Mahti ja Hirvensalon Heitto. Toiminta perustuu pelkästään talkootyövoimaan.

– Työ on jaettu vastuualueisiin. Esimerkiksi seurassamme on ammattikartoittaja, joka vastaa suunnistuskartan tekemisestä. Ratamestari käy maastossa tekemässä alustavat suunnitelmat jo kuukautta aikaisemmin. Mahdolliset muutokset saadaan nopeasti korjattua uusiin karttoihin.

Tänä vuonna järjestetään yhteensä 32 Turku-Rasti-tapahtumaa.

– Viime vuonna oli lähes 9 000 suoritusta. Tänä vuonna uusia harrastajia on tullut mukaan. Järjestämme suosittuja aikuisten suunnistuskouluja. Uutena ryhmänä ovat opiskelijat, joille suunnistuskoulutuksen lisäksi tarjotaan suunnistusta lähempänä kaupungin keskustaa. Lähimaastoihin pääsee pyörälläkin.

Iltarastien ohella suunnistustaitojaan voi testata kiertämällä Turun alueen maastoon valmiiksi kiinnitettyjä kiintorasteja. Karttoja voi ostaa Suunnistajan kaupasta (Stålarminkatu 1, Turku). Kiintorastit soveltuvat omatoimiseen harjoitteluun. Myös aloittelijoille on tarjolla helpohkoja reittejä. Kokeneemmat voivat kokeilla yösuunnistusta, sillä useimmat kiintorastit on varustettu heijastimilla.

– Karttojen ohella suosituimpia myyntiartikkeleita ovat suunnistajille tarkoitetut jalkineet ja kompassit. Sähköisestä kilpailukortista on tullut myös suosittu, sillä moni suunnistustapahtumia kiertävä haluaa sellaisen omakseen, kertoo Suunnistajan kaupan toimitusjohtaja Antti Tahkola.

Lue lisää Turku-Rasteista: www.tus.fi

 

Suunnistus ei katso ikää eikä sukupuolta. Laji on monen perheen yhteinen harrastus. Juuso Syväluoman perheestä Alma ja hänen kaverinsa Kaisa ovat jo löytäneet rastit. Kilpailusta vastaava Jorma Paldanius tulostaa heille suorituksesta aikatulosteen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!