VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Tänne ei eksy sattumalta. Pitää tietää, missä sijaistee Maarian uimaranta eli Jäkärlän Riviera. Turun eksoottisin uimaranta ei ole järin suuri, ja siksi sitä ei ole suuremmin mainostettu. Tienvarsiopasteetkin ovat vaatimattomat.
Omalla autolla porhaltaa perille Turun keskustasta parissa kymmenessä minuutissa. Helpoimmin se onnistuu, kun antaa navigaattorin opastaa osoitteeseen Karhunojantie 125.
Tampereen moottoritieltä poiketaan Jäkärlän liittymästä sivuun. Ajetaan tovi, kunnes viimeinen lyhyt hiekkatien pätkä johtaa pienelle parkkipaikalle. Loppumatka, pari sataa metriä, kävellään hiekkaisessa jääkauden synnyttämässä ja mäntyä kasvavassa harjumaastossa. Eteen avautuu näkymä, joka ihastuttaa heti ensikertalaisen.
Jäkärlän Riviera on suuri hiekkakuoppa. Turkulainen Rauno Artesola on mystisen uimarannan vakiokävijä. Tällä kertaa mukana on jo lastenlapsiakin. Artesola tuntee myös paikan mielenkiintoista historiaa.
– Täällä sijaitsi aikoinaan Jäkärlän tiilitehdas. Se on lakkautettu jo kauan sitten, mutta vielä on parkkipaikan lähellä nähtävissä tehtaan perustukset ja ratakiskot. Hiekka on otettu tehtaan tarpeisiin. Tämä on nykyään yksi kaupungin virallisista uimarannoista. Muistan, kun olin kaupunginhallituksessa, niin oli kiistaa Karhunojantien kunnossapidosta. Se oli yksityinen tie, mutta uimarit käyttivät sitä.
Maarian uimarantaa ei pidä sekoittaa lähellä sijaitsevaan Maarian altaaseen. Jälkimmäinen oli aikoinaan Turun varavesilähde. Kaupunki ei tekopohjavesiratkaisun jälkeen ole enää tarvinnut Maarian allasta. Se on kuitenkin yhteydessä uimapaikkana toimivaan hiekkakuoppaan.
Maarian altaan pinnan lasku vaikuttaa myös hiekkakuopan veden korkeuteen. Ongelmana onkin ollut uimarannan vedenpinnan lasku, joka tekee rannasta jyrkemmän. Rannalla on laituri, joka ei ulotu enää veteen asti.
– Hiekkaranta jyrkkenee melko nopeasti. Rannalla ei ole valvontaa, mutta tänä vuonna kaupunki on asentanut kelluvan puomin varoittamaan nopeasti syvenevästä rannasta.
Syrjäisen Jäkärlän Rivieran palvelut ovat vaatimattomat. Alueelta löytyy pari vessaa, roskikset ja suojat vaatteiden vaihtoa varten. Omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Kaupunki tarkistaa säännöllisesti vedenlaadun. Vesi on pysynyt kirkkaana ja puhtaana. Koska se on pohjavettä, vesi on myös viileää. Moni arvostaa uimaveden suolattomuutta. Ja yksin ei tarvitse polskutella, sillä vedessä uiskentelee kaloja ja sammakonpoikasia.
Useimmat Jäkärlän uimapaikan kävijät ovat vakiokävijöitä, jotka ovat tunteneet paikan jo vuosien ajan. Osa tulee tänne tuttavilta saadun vinkin opastamana. Vaikka paikka on harvojen tiedossa, ruuhkautuu helteisenä kesäpäivänä parkkipaikka ja tienvarret toisinaan autoista.
– Aikoinaan, kun tämä ei ollut virallinen ranta, täällä kävi iltaisin paljon nuorisoa. Tiedetään, että onpa joskus varastettuja autoja pudotettu hiekkakuoppaan.
Oma kävijäryhmä on keväiset luokkaretkeläiset. Paikka on ihanteellinen yhteiseen ajanviettoon, kuten grillaamiseen. Tänä vuonna lämmin toukokuu mahdollisti uimisenkin.
Uimapaikan ympäristössä kulkee osa Paavonpolkuja. Ne ovat Turun kaupungin alueella maastoon merkittyjä reittejä, joita seuraamalla voi tutustua lähiluontoon. Paavonpolkujen kulkureitit on osoitettu maastossa puihin ja kiviin maalatuilla sinisillä juoksija-merkinnöillä ja pyöreillä merkeillä.
JÄKÄRLÄN RIVIERA
Osoite: Karhunojantie 125, Turku.