Turun linnassa kuljetaan Prinsessan matkassa perheen pienimmät huomioiden

– Hei! Hauska tutustua. Minä olen prinsessa Katariina. Oletko koskaan miettinyt, millaista oli oikean prinsessan arki hyvin kauan sitten? Lähde mukaani, niin tutustutaan ja kerron sinulle!

Mielenkiintoinen poikkeus. Turun linnaan pystytetty vaihtuva näyttely Prinsessan matkassa on suunnattu koko perheelle, mutta ehkä vielä enemmänkin se on tarkoitettu perheen pienemmille. Etenkin niille lapsille, jotka ovat kiinnostuneita entisaikojen prinsessoista.

Samalla perheen aikuisetkin voivat kerrata historian tietämystään, sillä Juhanna herttuan ja hänen puolisonsa Katariina Jagellonican aika on mielenkiintoinen osa Suomen historiaa ja ennen kaikkea pariskunnan viettämä aika oli Turun linnan loisteliainta aikaa.

Prinsessan matkassa –näyttelyn päähenkilö on tietysti Katariina Jagellonica (1526-1583) ja hänen värikäs elämänsä. Katariinan hahmo tulee tutuksi tarinoiden, lavastuksen, pukukonstruktion ja animaation avulla. Koska näyttely on suunnattu erityisesti lapsille, niin heitä otettiin mukaan jo näyttelyn suunnitteluvaiheessa. Perheen pienempiä kiinnostavat prinsessan arjessa hieman eri asiat kuin aikuisilla. Vaikka aikaa on kulunut Katariinan ajoista jo yli 500 vuotta, tietyt mielenkiinnon kohteet eivät ole kuitenkaan muuttuneet.

Näyttely on satukirjamainen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisten tarinoiden ja tehtävien kautta Katariina Jagellonican elämän eri vaiheisiin ja prinsessaksi kasvamiseen.

Kyseessä on hyvin erilainen museonäyttely, sillä kokoelmaesineisiin tutustumisen sijaan kävijä pääsee itse kokemaan prinsessan elämänvaiheet ja matkanteon haasteet.

Vaikka lapset ovat näyttelyssä pääosassa, myös tiedonnälkäiset aikuiset on huomioitu. Historiallista tietoa on luettavissa tekstimuodossa lapsille ja sama sisältö hieman syvällisemmin aikuisille kerrottuna. Tietoa on tarjolla myös kosketusnäytöillä ja videoilla.

Otetaan tähän pieni historiankertaus vanhemmille ennen näyttelyyn tutustumista, jotta on helpompi vastata pikkuväen kiperiin kysymyksiin.

Katariinan isä oli Puolan kuningas Sigismund I ja hänen äitinsä oli italialainen Bona Sforza. Katariina kasvoi Krakovassa, kunnes hänet naitettiin Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan pojan Juhannan puolisoksi. Pariskunta saapui Suomeen Vilnasta vuonna 1562 ja asettuivat Turun linnaan.

Vaikka myöhemmin tulevan Ruotsin kuninkaan Juhannan ja kuningattaren Katariinan Turku-aika kesti vain muutaman vuoden, ehdittiin herttuan hovissa elää suomalaisittain poikkeuksellisen loistokasta hovielämää. Tästä lankeaa kiitos Juhanan puolisolle Katariinalle. Pariskunnan ”kodista”, Turun linnasta, tehtiin heille renessanssityylinen asuinpalatsi. Muun muassa kuninkaansalin holvattu katto muutettiin muodinmukaisesti tasakattoiseksi. Uudistuneessa linnassa vietettiin loisteliaita juhlia.

Herttuaparin kohtalo oli kuitenkin julma. Kustaa Vaasan toinen poika, kuninkaaksi noussut luterilainen Eerik, ei voinut sietää Puolassa syntynyttä ja katolista Katariinaa. Veljesten välinen riita äityi sodaksi. Turun linna antautui Eerikin joukoille vuonna 1563. Herttuapari vangittiin. Heidät vietiin Ruotsin puolelle Gripsholmin linnaan.

Osat vaihtuvat kuitenkin muutaman vuoden kuluttua. Juhanasta tuli kuningas ja Katariinasta kuningatar. Eerik passitettiin vuorostaan vaimonsa Kaarina Maununtyttären kanssa vangiksi Turun linnaan. Lopulta Eerik myrkytettiin. Kaarina jäi asumaan Turkuun. Hän onkin ainoa Ruotsin kuninkaallinen, joka on haudattu Turun tuomiokirkkoon.

Juhanan jälkeen Turun linnassa käskynhaltijana oli Klaus Fleming. Hän oli uskollinen Juhanan pojalle Sigismundille, josta oli tullut ensin Puolan kuningas ja myöhemmin Ruotsin kuningas. Kustaa Vaasan kolmas poika, Kaarle, sekaantui valtataisteluun. Hän vuorostaan valloitti Turun linnan.

Ja sitten se kuuluisa maalaus.

Kaarlen vastustaja Klaus Fleming ehti kuolla jo ennen kuninkaan saapumista. Episodiin liittyy Turun linnassa esillä oleva Albert Edelfeltin kuuluisa maalaus. Kaarle-herttua avasi Flemingin arkun. Vetäisemällä parrasta hän varmisti, että Fleming oli todella kuollut.

Prinsessan matkassa -näyttely on esillä 7.4.2024 asti.

PRINSESSAN MATKASSA -NÄYTTELY

Osoite: Linnankatu 80, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.