Turun Palloseura ja Turun Pallokerho luopuivat sarjapaikastaan – yleistyvän ilmiön taustalla ovat järkisyyt

TPS:n reservi ja TPK kohtasivat vielä viime kaudella Kolmosessa. Eivät enää. Molemmat luovuttivat sarjapaikkansa.

Kaksi perinteistä jalkapalloseuraa on joukosta poissa. Turun Palloseura ja Turun Pallokerho. Molemmat seurat tiedottivat, että eivät ilmoita mukaan omaa joukkuettaan ensi kesän jalkapallon Länsilohkon Kolmoseen.

TPS:n kohdalla kyse on seuran reservijoukkueena toimineesta TPS Akatemiasta (aik. TPS U23). Alkuperäinen ajatus oli pelata miesten Kolmosessa nimellä TPS/2, mutta suunnitelmat haihtuivat savuna ilmaan.

TPK:n kohdalla dramatiikkaa on vieläkin enemmän. Seura on pelannut jalkapallon Kolmosessa yhtäjaksoisesti yli 20 vuotta. TPK:n johtokunta päätti, että se luopuu sarjapaikastaan Kolmosessa kaudelle 2024. Nyt seuran miesten joukkueet jatkavat pelaamista Vitosessa ja Kutosessa.

Urheilumaailma on muuttunut.

Kevät on ollut aina eri talvisten palloilulajien pudotuspelien aikaa. Nousut ja putoamiset kuuluvat urheilua seuraavien kauden kohokohtiin. Myös itse pelaajille kauden huipentuma, pudotuspelit, ovat ikimuistoisia hetkiä. Todellisuus on kuitenkin nykyisin toinen. Moni seura ilmoittaa, että pudotuspelit pelataan, mutta sarjanousua ei oteta vastaan, vaikka sellainen omalle kohdalle osuisi.

Osa seuroista ilmoittaa jo hyvissä ajoin, mutta osa kertoo kantansa vasta sarjan päätyttyä. Pudotuspelien jännitystä ei haluta latistaa kertomalla etukäteen, miten ottelusarjalla ei todellisuudessa olekaan merkitystä.

Ilmiö ei ole kotimaisissa palloilusarjoissa uusi. Nousun tuomasta hurmoksesta voi olla nimittäin toisinaan lyhyt matka koko seuratoiminnan näivettymiseen, jopa kokonaan hiipumiseen. Surullisia esimerkkejä on lajissa kuin lajissa. Hissiliikettä alaspäin on vieläpä vaikea pysäyttää.

TPS:n ja TPK:n sarjapaikasta luopumisen taustoilla on järkisyyt. Ymmärretään muun muassa talouden realiteetit. Kaikki kulminoituu nykyään yhteen ja samaan syyhyn: ei ole enää riittävästi taustatyöntekijöitä, vapaaehtoisia talkoolaisia. Monet muut syyt realisoituvat juuri tämän ilmiön seurauksena.

– Epäonnistuimme valmentajan rekrytoinnissa ja meiltäkin loppuivat pelaajat. TPK:n viime kauden joukkueesta jäi moni pois. Jo useamman vuoden joukkueessa on pelannut paljon Turkuun väliaikaisesti muuttaneita opiskelijoita ja kokeneimmat TPK:n pelaajat alkavat olla jo ikämiessarjaiässä, kertoo Ville Koskinen Turun Pallokerhosta.

Olisiko ollut mahdollista siirtää pelaajia edustukseen seuran muista joukkueista?

– Olisimme voineet siirtää pelaajia kakkosjoukkueesta ja A-junnuista edustukseen, mutta se olisi ollut vain ongelman siirtämistä toiselta joukkueelta toiselle joukkueelle. Kaikkiin joukkueisiin ei olisi riittänyt pelaajia.

TPK tunnetaan nykyään liigatason futsalseurana.

Olisiko siltä puolelta ollut mahdollisuus saada täydennystä?

– Futsalissa on jo parin vuoden ajan harjoiteltu ympäri vuoden. Jos aikoo pärjätä siinä liigatasolla, ei voi enää pelata kahta lajia. Korkeintaan voi harrastaa jalkapalloa ihan alemmilla sarjatasoilla, kuten Vitosessa. Kolmosessa vaaditaan jo harjoittelua. Siksi moni meneekin mieluummin kaveriporukan mukana pelaamaan alemmille sarjatasoille. Varmasti myös pelaajakohtaiset kausimaksut Kolmosessa vaikuttavat pelaajan, etenkin nuoren opiskelijan, kiinnostukseen. Ongelma on se, kun ei ole riittävästi niitä ihmisiä, jotka keräisivät joukkueelle tarvittavat rahat. Rahalla saisi aina valmentajankin.

TPS:ssä ehdittiin tehdä organisaatiomuutos, kun reservijoukkueen toiminta siirtyi FC TPS Turku Oy:ltä TPS Juniorijalkapallo Ry:n alaisuuteen.

TPS kertoi omassa tiedotteessaan näin: ”Toimivan taustaryhmän puute, vähäinen pelaajamäärä ja lopulta näiden summana myös taloudelliset edellytykset eivät lopulta mahdollistaneet osallistumista Kolmoseen kaudella 2024, ja näin ollen seura on luopunut sarjapaikastaan.”

Eli käytännössä mustavalkoisissa tilanne oli hyvin samanlainen kuin paikalliskilpailija TPK:ssa.

Jalkapallovaikuttaja Akusti Salonen on seurannut Turun alueen jalkapalloa läheltä jo vuosien ajan.

Millaisia ajatuksia TPS:n ja TPK:n tekemät päätökset sinussa synnyttävät?

– Onhan se surullista, että seurojen on luovuttava paikoistaan. Etenkin, kun se tapahtuu näin myöhäisessä vaiheessa. TPK:n taustalla vaikuttaa varmasti futsaliin panostaminen ja Palloseuran kohdalla on vaikea olla ajattelematta suunnittelemattomuutta. Kovalla tohinalla haluttiin joukkue ylös ja kun ei toimi, luovutetaan.

Onko olemassa mitään todellista keinoa saada tilanne paremmaksi?

–  Sarja on mainettaan parempi. Siellä pelaa monia tämän alueen seuroja, joilla toiminta on hyvällä tasolla edustusjoukkueiden sarjatasosta huolimatta. Se, miten yleisesti sarjasta puhutaan, vaikuttaa monen ajatteluun. Mielestäni jonkinlainen lisenssijärjestelmä tai vastaava olisi saatava. Se sitoisi joukkueita vahvemmin sarjaan. Nyt ne joukkueet, jotka sarjaan jäävät, kärsivät kahden seuran päätöksistä todella paljon.

– Tässä voi myös sarjaohjelmien tekijät ottaa vastuuta. Mitä aikaisemmin he asiat saavat kuntoon, sitä aikaisemmin monen joukkueen on valmistauduttava tulevaan sarjaan. Suomessa kausien väli on pitkä ja jo aikaisessa vaiheessa on tiedossa tulevan kauden joukkueet. En ymmärrä, miksi ohjelmien tekeminen menee tammi-helmikuulle. Jos ohjelma olisi tiedossa joulukuussa, se helpottaisi valmistautumista huomattavasti.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!