Turun paloaseman kätköissä on Museotila Kellari, palolaitoksen oma museo

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Yleisömenestys on taattu. Kun kaupungissa vietetään syksyisin kerran vuodessa Turun päivää, on paloasema eräs suosituimmista vierailukohteista. Silloin Museotila Kellari, paloaseman oma museo, avaa ovensa palokunnan historiasta kiinnostuneille.

Turun palolaitoksen menneisyydestä kertova museo on vähemmän tunnettu. Osin siksi, kun se on harvoin avoinna kaikille. Osin myös siksi, kun museo on iältään vielä varsin nuori – huolimatta, että Turun kaupungin palokuntaperinteet ulottuvat kauas 1800-luvulle. Sopivaa museotilaa ei ole aikaisemmin vain löytynyt. Nyt on.

Vapaaehtoisivoimin ylläpidettävä Museotila Kellari sijaitsee Turun keskuspaloaseman lisärakennuksen väestösuojatiloissa, sen kellarikerroksessa. Tosin esille mahtuu vain osa talteen otetuista esineistöstä. Sekin on pääosin pienempää kalustoa. Toistaiseksi isommasta kalustosta mukaan on saatu nähtäväksi hevosvetoiset höyryruisku, sairaankuljetuskärryt ja yleisön suosikki, vanha Fiat-merkkinen avopaloauto. Muita talteen otettuja historiallisia herkkupaloja odottaa muualla varastoissa.

Turku on kolmisenkymmentä kertaa kärsinyt historian aikana kaupungissa raivonneista tulipaloista. Niistä vuoden 1827 on ollut eräs pahimmista. Kolme neljäsosaa Turusta paloi tuhkaksi. Niinpä Suomen ensimmäinen vapaaehtoinen palokunta perustettiin Turkuun vuonna 1838. Vakinainen palokunta saatiin kaupunkiin vuonna 1869. Nykyinen pääpaloaseman punatiilinen rakennus valmistui vuonna 1916.

Alkuaikoina käsiruisku oli ainoa sammutusväline, kunnes höyryruiskut tulivat käyttöön 1900-luvun alussa. Pakkasella oli ongelmana sammutusveden jäätyminen, joten se piti lämmittää esimerkiksi kaminaa muistuttavassa lämmittimessä. Palovartijoilla oli käytössään päristimet, myöhemmin torvet. Hälytyksen tullessa lähtivät rummunlyöjät liikkeelle.

Alkuperäisistä paloaseman julkisivun hevosovista kulkevat nykyään nykyaikaiset paloautot ja ambulanssit. Ensimmäinen auto hankittiin vuonna 1915. Siihen asennettiin palokunnan verstaassa letkurulla ja jatkettavat tikapuut. Vuoteen 1930 mennessä hevosista oli luovuttu kokonaan ja autojen määrä kasvoi vuosi vuodelta. Samalla avoautot korvattiin hytillisillä paloautoilla.

Museon kellarikerroksessa on ”lähtövalmiina” todellinen katseenvangitsija, Italiassa valmistettu avopaloauto vuodelta 1928. Se oli aktiivikäytössä aina 1950-luvulle asti. Toinen erikoisuus on hevosvetoinen ambulanssi. Turun palokunta aloitti ensimmäisenä palokuntana Suomessa sairaankuljetuksen vuonna 1901. Museossa esillä oleva alkeellinen ambulanssi on maamme vanhin säilynyt.

Eräs erikoisuus on talviseen palontorjuntaan suunniteltuun lumiruisku. Sen suunnitteli Turun palolaitoksen pitkäaikainen päällikkö Ilmari Juvankoski. Ideana oli, että lunta ruiskuttamalla kohteeseen saatiin palo sammumaan. Laite ei kuitenkaan toiminut kaikissa olosuhteissa niin kuin haluttiin ja niinpä esillä oleva lumiruisku huonon toimivuutensa takia jäikin ainoaksi kappaleeksi.

Palomuseon esineistöä on pääasiassa 1920-luvulta lähtien aina tähän päivään asti. Muutos on ollut valtava. Työasuihin kuuluneet entisaikojen kypärät vaikuttavat jopa koomisilta. Alkeelliset kaasunaamarit ja asbestipuku kertoo, millaista sammutustyö oli vielä muutama vuosikymmen sitten.

Esillä olevat valokuvatkin muistuttavat ajasta, kun turkulainen pelastustoiminta on ollut ennen muinoin kovin erilaista. Onhan palomiehen nimityskin muuttunut. Palovartijasta aloitettiin 1800-luvulla ja nyt puhutaan ammatista nimellä pelastaja.

Pelastuslaitoksen palomuseoon on mahdollista päästä tutustumaan vain tiettyinä ajankohtina, mutta museo on avoinna tilauksesta ryhmille ja vierailu on maksuton.

PALOMUSEO MUSEOTILA KELLARI

Osoite: Eerikinkatu 35, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.