Brahen patsas (Walter Runeberg)

Tuskin patsaalle voisi olla arvokkaampaa paikkaa kuin sijainti Turun tuomiokirkon kupeessa. Vieläpä omassa nimikkopuistossaan. Komeaan barokkiasuun sonnustautunut kenraalikuvernööri Pietari Brahe (1602-1680) seisoo patsaaksi jähmettyneenä Brahenpuistossa tuomiokirkkoa vastapäätä.

Paljon on kuitenkin muuttunut niistä ajoista, kun patsas paljastettiin vuonna 1888. Nyt puisto on kukkaloistoineen ja hyvin leikattuine nurmikoineen eräs Turun kaupungin parhaiten hoidetuista kaupunkipuistoista.

Toista oli patsaan paljastustilaisuudessa. Alue oli Turun palon jäljiltä vielä paljasta hiekkakenttää. Kaupunginpuutarhuri Lars Mauritz Fabian Hammarberg sai tehtäväksi patsaan ympäristön muuttamisen nykyisen näköiseksi.

Turun Pietari Brahea esittävä patsas ei ole ainoa Suomessa, eikä edes ensimmäinen. Turun Brahen patsas on Raahen ensiksi valmistuneen veistoksen kopio ja siitä tehty suurennos. Turku sai kuitenkin paljastaa patsaansa ennen Raahea.

Pietari Brahea esittävän patsaan saamiseksi Turkuun järjestettiin kansalaiskeräys. Patsaan suunnittelijaksi pyydettiin siihen aikaan Roomassa asunutta Johannes Takasta. Hän ehti tehdä patsaasta useammankin luonnoksen. Ilmeisesti osin väärinymmärrysten takia hanke ei kuitenkaan edennyt. Niinpä patsastoimikunta tilasi Brahen patsaan suoraan Walter Runebergilta (1838-1920).

Patsastoimikunnalla lienee ollut mielessä Walter Runebergin aikaisemmin omasta isästään, runoilija Johan Ludvig Runebergista tekemä pronssiveistos Helsingissä. Kuvanveistäjä teki ensimmäisen luonnoksen Brahen patsaasta, mutta se ei vielä saanut yksimielistä hyväksyntää. Patsastoimikunnalla oli käytössään vain valokuva. Lopulta päästiin yksimielisyyteen ja hinnastakin sovittiin. Malli toimitettiin Pariisiin, jossa se valettiin.

Patsas paljastettiin Turussa toukokuun lopulla 1888, noin pari sataa vuotta Brahen kuoleman jälkeen. Paikalla kerrotaan olleen jopa yli 10 000 juhlavierasta. Yli kahdelle sadalle hengelle järjestettiin juhlapäivälliset. Kaupungin rahvaalla oli omat kansahuvit Kupittaan puistossa.

Liki kolmimetrinen Pietari Brahe seisoo jämäkän, mutta rennonnäköisenä nelimetrisen graniittijalustan päällä. Vasen käsi on lanteella ja toinen käsi puristaa Akatemian perustamiskirjarullaa. Katse on kohti Turun Vanhaa Akatemiantaloa. Pitsikoristeet, sulkahattu, juhlavat saapikkaat ja koristeellinen miekka täydentävät kokonaisuuden.

Muistomerkin jalustan ruotsinkieliseen tekstiin on ikuistettu sanat: Lagh war med landett och landett med mig wääl tillfreds (Minä olin maahan ja maa minuun hyvin tyytyväinen).

BRAHEN PATSAS

Osoite: Brahenpuisto, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO