Lopputuloksena tarjotaan mehevä palkinto. Arkkitehti Gustaf Nyströmin romanttinen kivilinna, eräs kaupungin kauneimmista jugendrakennuksista, on jo itsessään nähtävyys. Turun taidemuseon laadukas näyttelytarjonta palkitsee lopullisesti kiipeämisen. Osa vieraista tulee tänne lähes päivittäin tunnelmallisen Café Victor -museokahvilan houkuttelemana. Sen terassilta on tarjolla näkymät yli kaupungin.
Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun taidemuseo valmistui vuonna 1904. Arvorakennus oli komea näky puuttoman mäen päällä. Ympäröivillä rinteillä oli vielä vanhoja 1700-luvun vaatimattomia töllejä, jotka olivat säästyneet Turun palossa. Rötiskät purettiin yksi kerrallaan. Tilalle nousi komeita kerrostaloja. Samalla Aurakatu pidennettiin taidemuseolle asti.
Taidemuseon sisätilojen näkyvällä paikalla on kahden veljesten rintakuvat. Ernst ja Magnus Dahlström ovat paikkansa ansainneet, nimittäin he antoivat avokätisesti rahat taidemuseon perustamiseen. Toinenkin hanke, kirjaston rakentaminen, oli myös kaupunkilaisten toivelistalla. Tehtailija Fredrik Rettig lahjoitti vuorostaan rahat tämän hankkeen toteuttamiseen. Helsinki oli jo saanut oman taidemuseon, Ateneumin.
Alun perin Turun taidemuseota suunniteltiin rakennettavaksi Tuomiokirkon viereen puistojen paikalle. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Puolanmäki tuntui lopulta sopivammalta. Taidemuseon ensimmäinen intendentti Victor Westerholm puolsi kovasti museon sijoittamista mäen laelle.
Ulospäin Turun taidemuseo antaa kuvan jyhkeästä graniittilinnasta. Todellisuudessa talo on rakennettu tiilestä. Graniittiharkot asennettiin ainoastaan tiilirakenteiden päälle – valitettavasti ilman ilmatilaa. Tuuletuksen puute paljastui vasta 100 vuotta myöhemmin, kun rakennus kävi läpi perusteellisen korjaustyön. Kosteusvauriot olivat niin pahat, että kantava tiiliseinä oli osin hapertunut. Laastikin oli paikoitellen muuttunut hiekaksi.
Vuosituhannen alussa taidemuseo kääräistiin pressujen alle pakettiin ja alkoi pitkään kestänyt remontti. Sitä värittivät projektin edetessä toinen toisensa perään tulleet ikävät yllätykset.
Alkuperäinen korjauksen hinta-arvio, 1,6 miljoonaa euroa, nousi töiden edistyessä. Lopulta projektin hinnaksi eli Turun kaupungin maksettavaksi tuli ennätyksellisesti kymmenkertainen summa. Oli selvää, että pieleen menneestä budjetoinnista syntyi suuri kohu. Seurauksia puitiin aina oikeudessa asti. Ongelmia syntyi jo siitä, kun kaupungin vastuussa olleet virkamiehet eivät olleet lainkaan kilpailuttaneet kallista urakkaa.
Taidemuseo oli remontin aikana kuuden vuoden ajan evakossa Vartiovuoren tähtitornissa. Samanaikaisesti korjaustöiden ohella louhittiin Puolalanmäen alle pysäköintiluolaa. Räjäytystöiden takia museon taideteokset oli joka tapauksessa vietävä turvaan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun museon taideaarteet on viety muualle. Näin toimittiin jo talvi- ja jatkosodan aikana.
Kallis remontti valmistui 2005. Julkisivu oli muurattu uusiksi. Sisätilatkin oli uusittu, maanalaisia varastotiloja oli rakennettu ja talo oli varusteltu nykyajan tekniikalla. Suurin näkyvin muutos oli rakennuksen taakse tullut lasinen lisäosa hisseineen. ”Akvaariota”, kuten museon henkilökunta tilaa kutsuu, käytetään tavaroiden kuljettamiseen, mutta myös museovieraat voivat kulkea sen kautta kerroksesta toiseen.
Vuonna 1891 perustettu Turun Taideyhdistys on pysynyt Turun taidemuseon taustaorganisaationa museon avaamisesta asti.
TURUN TAIDEMUSEO
Osoite: Aurakatu 26, Turku.