Tuton monitoimimies Ollila hallitsee Mestis-arjen

– Moni on sanonut minulle, että olen hullu. Kehottanut lähtemään ”oikeisiin” töihin. Nyt olen ollut kymmenen vuotta Tutolla töissä, pidempään kuin moni muu yhtäjaksoisesti. Toisaalta en päivääkään vaihtaisi pois. Yksikään työ ei pystyisi antamaan vastaavaa kokemusta. Tätä työtä ei voi tehdä, jos sinulla ei ole intohimoa urheiluun.

Omistajat, pelaajat, valmentajat ja toimitusjohtajat ovat vaihtuneet tiuhaankin, mutta toimistopäällikkö Janne Ollilla on ja pysyy. Ja hyvä niin. Tuton toimiston työmyyrällä on iso rooli Mestis-ottelun organisoinnissa. Kyseessä on kaveri, joka antaa mieluummin tekojen puhua puolestaan.

– Työpäiväni ovat välillä pitkiä, mutta vastaavasti kun omat hommat hoitaa, niin työaikojen osalta on myös tietty vapaus. En oikeastaan pidä tätä edes työnnä, vaan tämä on enemmänkin yksi suosikkipaikoistani. Pääsen hyödyntämään omaa osaamistani ja kehittämään itseäni. Lisäksi näen aivan uskomattoman paljon hienoja ihmisiä. Minulla ei ole seurasta minnekään kiire, ja toisaalta oma projektini on täällä pahasti kesken.

Ollilan virallinen titteli on toimistopäällikkö. Se kertoo jotain hänen toimenkuvastaan, mutta todellisuudessa isossa kiekkoseurassa töitä tehdään hämmästyttävän pienellä organisaatiolla. Sihteeri Kati Virtanen hoitaa toimistoasioita, muun muassa valmistelee sopimuksia. Hän hoitaa myös joukkueen asioita, esimerkiksi kaikki vakuutusasiat.

– Kaikkea mahdollista on tullut tehtyä seurassa, mutta pelaajana ja valmentajana en ole vielä ollut kertaakaan, toteaa Ollilla.

Vielä kymmenen vuotta sitten Ollilla oli kiekkomaailman noviisi, ammattikorkeakoulusta valmistunut ja taloushallintoon erikoistunut nuori tradenomi. Kun vielä kauppaopistosta oli ansioluetteloon merkattu asiakaspalvelu- ja markkinointilinjan tutkinto, oli kasassa pätevä paketti kaupalliselle alalle.

Ollilalla ei ole omaa henkilökohtaista kiekkotaustaa – tai on sittenkin.

– Olen pienestä pitäen seurannut jääkiekkoa, mutta en ole itse pelannut. Tutoon eksyin harrastukseni pöytäjääkiekon kautta. Haimme pelipaikkaa Turun liigalle. Kävimme esittelemässä pöytälätkää Kupittaan uudessa jäähallissa. Tutosta jäi positiivinen kuva ja halli oli hieno.

Ollila esitteli lajiaan otteluiden erätauoilla. Samalla, kun Turun seudun pöytäjääkiekko sai uusia jäseniä, Ollilla tutustui seuraorganisaatioon.

– Aloin myymään mainoksia Tuton kausikirjaan. Kiersin fillarilla yrityksiä ovelta ovelle Turku-Raisio-Naantali -alueella.

Seura oli tyytyväinen innokkaan myyntimiehen kykyihin. Tuton sen aikainen hallituksen puheenjohtaja Reijo Paksal tarjosi vakituisempaa työpaikkaa.

– Paksal on minulle tärkeä henkilö. Olin täysin kokematon, mutta sain mahdollisuuden ja luottamuksen. Ehdin tehdä yhteistyötä Reijon kanssa vain yhden kokonaisen kauden. Keväällä 2011 tuli omistaja- ja henkilövaihdokset.

Ollilan Tuto-uran alkuvuosina seura ajautui taloudellisiin ongelmiin. Hänen toimenkuvansa oli vielä siinä vaiheessa sellainen, että Ollilalla ei ollut todellista käsitystä seuran tilanteesta. Nyt on, sillä toimistopäällikkö tietää eurolleen, missä mennään.

– Vastuualueenani on toimisto- ja hallinnon puoli. Teen myös puhdasta myyntiä. Seuraan rahaliikennettä, eli tiedän mihin seura käyttää rahaa. Tulovirta ei ole tasainen, ja siksi pitää ennakoida, mitkä asiat ovat milloinkin tärkeimpiä. Tämä korostuu meillä, koska olemme pieni omavarainen seura, jonka on pystyttävä järjestämään maksut itse tulorahoituksella.

Ollila on ollut jo niin pitkään mukana nähdäkseen, miten ajat ovat muuttuneet. Enää ei juurikaan myydä tilaa kausikirjasta tai yhtä laitamainosta.

– Tämä ala muuttuu koko ajan. Puhtaat tukieurot ovat katoamassa. Nyt jokaisen euron eteen on tehtävä jotain oikeasti mitattavaa vastapalvelua. Yritykset haluavat vastinetta. Varainhankinta onkin muuttunut ammattilaisten työksi.

Iso osa Ollilan työsarkaa on itse ottelutapahtuma. Talkootyön merkitys on siinä ratkaisevaa.

– Järjestämme useita kertoja kaudessa tapahtuman, joka työllistää joka peli-ilta noin 100 ihmistä. Pelaajat ovat pääosassa, mutta tarvitsemme lipunmyyjiä, järjestysmiehiä, tanssityttöjä, toimitsijoita, ensiapuhenkilökuntaa jne. Kaikki toimivat ammattimaisesti ja kehittävät itsekin omaa rooliaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!