Tuusulanjärven Rantatie on kulttuurimatkailijan runsaudensarvi

UUSIMAA / JÄRVENPÄÄ / TUUSULA – Jean Sibelius, Juhani Aho, Eino Leino, Aleksi Kivi, J.H. Erkko, Pekka Halonen, Eero Järnefelt… Tuskin on toista seutua, joka tarjoaa yhtä paljon suomalaista kulttuurihistoriaa. Rantatien taiteilijayhteisö on vaikuttanut merkittävästi maamme kulttuurihistoriaan.

Tuusulanjärven ympäristössä sijaitsee kulttuurimatkailijan runsaudensarvi. Järveä ympäröi kaksi kuntaa, Järvenpää ja Tuusula. Koska nähtävää on niin paljon, kannattaa tehdä etukäteen suunnitelma. Suurin osa vierailee Ainolassa, Halosenniemellä ja Lotta-museossa.

Vielä 1800-luvulla Tuusulanjärven ympäristö oli syrjäistä maaseutua. Helsingin ja Heinolan välinen maantie kulki järven rantamaisemissa. 1860-luvulla rautatien myötä alueelle alkoi nousta huviloita. Kirjailija Juhani Aho ja vaimonsa taiteilija Venny Soldan-Brofeldt tulivat ensimmäisinä. He vuokrasivat talon, jota alettiin pian kutsua Aholaksi.

Heidän jälkeensä tuli moni muukin. Tulijat ostivat maatiloilta rantatontteja ja rakensivat niille huviloitaan. Moni vietti koko kesänsä Tuusulanjärven maisemissa. Elettiin kansallisromantiikan aikaa.

Taidemaalari Eero Järnefeltin Suviranta valmistui 1901. Taidemaalaari Pekka Halonen muutti Halosenniemeen seuraava vuonna. J.H. Erkon Erkkola ja Jean Sibeliuksen Ainola valmistuivat 1904. Nyt Suomen kulttuurihistoriaan kuuluvien merkkihenkilöiden kodit on avattu yleisölle. Maanantaisin kohteet ovat kiinni.

Tuusulan noin kolmen kilometrin pituinen Rantatie nimitettiin museotieksi 1982. Perusteluina olivat tien historiallinen tausta, maisemalliset arvot ja taiteilija-asutuksen luoma omaleimaisuus.

TUUSULAJÄRVEN RANTATIE

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.