Twiitti päivässä pitää urheilijan kiinnostavana

Kyse ei ole mistään vähäpätöisestä asiasta. Kun jalkapalloilija Cristiano Ronaldon sosiaalisen median seuraajia on ympäri maailmaa yli 200 miljoonaa, se tarkoittaa portugalilaiselle megatähdelle myös megaluokan tuloja. Somesuosionsa avulla Ronaldo on tehnyt elinikäisen sponsorisopimuksen varustevalmistaja Niken kanssa.

Sosiaalinen media on kanava, jonka avulla ”vasen pakki” voi tehdä itsestään seuralle arvokkaamman kuin ykkösketjun taiturin. Vaikka pelitaidot eivät olisi huippuluokkaa, auttaa ahkera ja mielenkiintoien tviittaminen tekemään pelaajasta kiinnostavan. Mitä tunnetumpi pelaaja, sitä houkuttelevampi hän on myös yhteistyökumppaneille. Nykyään sponsorit vaativat urheilijalta muutakin kuin yrityksen logoa rintaan.

Suomalaiset formulakuskit ovat meidän sosiaalisen median seuratuimmat urheilijat. Mutta miltä kuulostavat nimet fitnesstähti Sanna-Mari Seilamo ja rullalautailija Arto Saari? He ovat NHL-kiekkoilijoiden ohella Suomen seuratuimpia urheilijoita. Pienempienkin lajien urheilijat voivat hyötyä sosiaalisen median käytöstä.

TPS:n naisjoukkueen maalivahtinakin tunnetuksi tullut Karoliina Lindstedt teki ammattikorkeakoulussa mielenkiintoisen opinnäytetyön urheilijan markkina-arvon kehittymisessä twitterissä. Hän selvitti muun muassa, miten tviittien avulla eri lajit hyödynsivät kiinnostavuuttaan.

– Somen avulla urheilija voi tehdä itsestään tietynlaisen brändin ja parantaa omaa arvoaan, kuten esimerkiksi tekee TPS:n Jonne Virtanen. Toinen hyvä esimerkki on jääkiekkoilija Tapani Susanna, joka saanut paljon sponsorisopimuksia. Näitä hän tuo esille omissa somekanavissaan. Se pitää kuitenkin tehdä fiksusti. Jos se on pelkkää tuotemainontaa, ei kukaan jaksa niitä pidempään lukea.

Urheilijan kirjoittamista sosiaalisessa mediassa rajoittavat seuran ohjeet. Vaikka joukkueen sisäisistä asioista ei huudella, saattaa fani päästä kuitenkin hieman kurkistamaan kulissien taakse. Urheilijan ja kannattajan välinen side vahvistuu, jos tviittien lähettäjä myös reagoi fanin lähettämiin viesteihin.

– Vastavuoroisesti viesteihin pitäisi reagoida. Jos esimerkiksi nuori fani, joka idolisoi urheilijaa ja lähettää hänelle viestin saamatta vastausta, se voi tuntua murskaavalta. Yhden tviitin tekemiseen ei mene paljoa aikaa.

HC TPS:n parimetrinen järkäle, Jonne Virtanen, on lätkämaailman tviittikeisari. Sanavalmiilla sanasepolla on tuhansia seuraajia. Värikkäillä tviiteillään nimimerkki ”monsterimonni” ei ole tehnyt pelkästään itseään tunnetuksi, sillä myös oma seura on saanut paljon positiivista julkisuutta. Mitä tunnetumpi kasvo on sosiaalisen median maailmassa, sitä enemmän siitä on hyötyä myös omalle seuralle.

Karoliina selvitti opinnäytettä varten, mitkä lajit ovat sosiaalisen median innokkaimmat ja vähinten tviittaavat. Erot lajien välissä olivat suuret.

– Salibandy on ylivoimainen muihin lajeihin verrattuna. Lentopallo erottui muista hyvin pienellä tviittimäärällään. Tosin lentopalloilija Olli-Pekka Ojansivu on erittäin ahkera tviittaaja.

Sosiaaliseen mediaan nopeasti leviävään tviittin liittyy myös oma vaaransa. Osa seuroista kieltää tviittien lähettämisen heti ottelun jälkeen.

– Kun viestin lähettäminen on niin nopeaa, voi äkkipikaiselle käydä huonosti. Pahimmassa tapauksessa väärällä sananvalinnalla voi saada potkut.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!