Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone

PIRKANMAA / TAMPERE – Finlayson on eräs Suomen tunnetuimista tuotemerkeistä. Alku ei ollut kuitenkaan kovin lupaava. Skotlantilainen koneenrakentaja James Finlayson saapui Tammerkosken rannalle 1820. Innokkaan yrittäjän valmistamat koneet eivät kuitenkaan menneet kaupaksi. Niinpä koneiden valmistus vaihtui puuvillan ja villalangan kehräämiseen sekä kankaan kudontaan. Vaikka omistajat aikanaan vaihtuivat, maineikas nimi säilyi.

Finlaysonista kehittyi eräs merkittävimmistä tekstiiliteollisuusyrityksistä. Tehtaan toiminta oli alusta alkaen poikkeuksellisen edistyksellistä. Pohjoismaiden ensimmäiset sähkövalot syttyivät suuressa Plevnan kutomasalissa vuonna 1882.

Finlaysonilla pidettiin työntekijöistä hyvää huolta. Tehdasalueelle rakennettiin asuntoja, oma koulu, kirjasto, kirkko, osuuskauppa ja tehtaan työntekijöille tarkoitettu sairaala. Töitä riitti ja Finlaysonista kasvoi eräs Pohjoismaiden suurimmista yrityksistä.

Nyt Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevan Finlaysonin alueen teollinen toiminta on hiljentynyt. Entiset tehdassalit ovat muuttuneet museotiloiksi ja eri yritysten toimitiloiksi. Rakennuskanta on säilynyt entisellään. Punatiilinen tehtaanpiippu kohoaa yhä kymmenien metrien korkeuteen.

Työväenmuseo Werstas on sosiaalihistorian ja työelämän erikoismuseo. Nimensä mukaisesti se kertoo tavallisten ihmisten, työväestön ja teollistumisen historiasta näyttelyiden avulla. Werstaan Tekstiilimuseo esittelee kankaiden valmistuksen historiaa tamperelaisissa tehtaissa. Kaupungissa toimi parhaimmillaan lukuisia tekstiilitehtaita.

Werstaan mielenkiintoisinta antia on Finlaysonin tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone. Yli 100 vuotta vanha suurin Suomessa koskaan käytetty höyrykone on yhä alkuperäisellä paikallaan. Höyry kehitettiin halkoja polttamalla, myöhemmin hiillellä. Kapearaiteista rautatietä pitkin Pässi-niminen sähköveturi toi polttopuut Näsijärven rannasta.

Werstas-museoon on vapaa pääsy.

TYÖVÄENMUSEO WERSTAS

Osoite: Väinö Linnan aukio 8, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.