UUSIMAA / LOHJA – Elettiin aikaa, jolloin Suomi sijaitsi muualla kuin nykyisin. Mannerlaattojen liikkuessa sijaintimme oli vuosimiljoonia sitten päivätasaajan leveysasteilla. Lämmin trooppinen ilmasto synnytti geologisia muodostumia. Niitä Lohjalla on hyödynnetty teollisesti jo 1800-luvun lopulla.
Särkisalolainen merikapteeni Karl Forström sai luvan kalkin polttamiseen vuonna 1897. Vaatimattomasti alusta kehittyi vuosien myötä eräs Suomen suurimmista yrityksistä, Oy Lohja Ab. Aluksi kaivettiin avolouhoksessa, mutta 1947 siirryttiin osittain maan alle. Lähes kymmenen vuotta myöhemmin kaivuu on tapahtunut kokonaan maan alla, on edetty yli 300 metrin syvyyteen.
Lohjanjärven ja kaupungin alle on muodostunut yli 60 kilometriä pitkä kaivoskäytävienverkosto. Ja lisää tulee. Kalkkikivivarat riittivät vielä vuosikymmeniksi. Parhaimmillaan kiveä on louhittu miljoonan tonnin vuosivauhdilla. Kaivoksen omistaja on tällä hetkellä Nordkalk Oy. Tytyrin kaivoksessa toimii myös Koneen hissilaboratorio.
Tytyrin kaivosmuseoon pääsi vierailemaan ensimmäisen kerran 1988. Opastetuilla kierroksilla laskeudutaan 80 metrin syvyyteen. Kalkkikaivoksen viileillä ja kosteilla käytävillä pääsee aistimaan mainareiden työolosuhteita. Oppaat kertovat kaivosmiesten työstä. Kaivoskäytäviin sijoitetut vanhat työkoneet, valokuvat ja piirrokset valaisevat kaivoksen arkea. Pysyvä näyttely, Kivestä elämää, kertoo lohjalaisen kaivostyön historiaa ja nykypäivää.
Ulkosäästä ei tarvitse välittää, sillä maan alla on tasainen muutaman asteen lämpötila. Kevyesti lämmintä vaatetta ylle ja hyvät kävelyjalkineet jalkaan. Kypärän saat museolta. Opastettujen kierroksien aikana kävellään vajaa kilometri. Alas kaivoskuiluihin laskeudutaan kaivoksen tila-autoilla. Matka alas kestää vain viitisen minuuttia.
TYTYRIN ELÄMYSKAIVOS
Osoite: Tytyrinkatu, Lohja.