Tyyntä myrskyn jälkeen – kohujulkisuuttakin saanut Hirvensalon Salibandy on nyt Airiston Salibandy

Suomessa on 788 rekisteröityä salibandyseuraa. Niistä eräs tuoreimmista on Airiston Salibandy. Vaikka ikää seuralla on vasta muutama kuukausi, on se saanut enemmän julkisuutta kuin moni vanha perinteinen seura. Airiston Salibandyn syntyhistoriaa voi kuvata sanalla ”värikäs”.

Turun lähivesillä, Airistolla, nousi tunnemyrsky, kun paikalliset salibandykuviot menivät kesällä uusiksi. Laineet kävivät korkeina, kun Hirvensalon Heiton alajaostosta, SB Hirvensalosta, irrottautunut uusi seura otti työnimekseen Hirvensalon Salibandy. Kun vielä uusi, väliaikaiseksi osoittautunut logokin muistutti kovin alkuperäistä, oli soppa valmis.

Nyt puhaltavat raikkaammat tuulet, sillä uusi seura julkaisi uuden nimensä ja värimaailmansa. Enää ei ole pelkoa sekaannuksesta, sillä seuran lopulliseksi nimeksi tuli Airiston Salibandy, Airisto SB (ASB).

Merellinen nimivalinta Airiston Salibandy kuulostaa harkitulta. Kyseessähän on tunnettu laaja merenselkä Turun edustalla. Niinpä seura ilmoittaa olevansa ensisijaisesti Turun saarilla sijaitsevien kaupunginosien, Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran, oma salibandyseura.

– Lähtökohta uudelle nimelle oli tietysti se, että siinä ei voinut olla tässä tilanteessa sanaa Hirvensalo. Meille on tullut myös paljon lapsia muualtakin, ei pelkästään Hirvensalosta. Kupittaaltakin on lyhempi matka Hirvensaloon kuin esimerkiksi Leaf Areenalle. Uuden nimen, Airiston, avulla on mahdollisuus laajentaa toimintaamme alueellisesti. Samalla uusi nimi kertoo kuitenkin, mistä me alun perin tulemme. Airisto on nimenä jopa kansallisesti tunnettu, kertoo Airisto Salibandyn puuhamies Jani Penttilä.

Turun kolmanneksi suurimmaksi itseään tituleeraava Airiston Salibandy haluaakin olla saarten ohella myös koko Turun alueen seura, onhan jo nyt osa seuran jäsenistä muualta kuin saarilta. Ehkä jatkossa seura tunnetaankin paremmin koko kaupungin turkulaisena salibandyn erikoisseurana.

Uuden seuran joukkueet pelaavat jatkossa vaaleansinisellä pelipaidalla, tummansinisillä shortseilla ja valkoisilla sukilla.

– Nimestä Airisto tulee ensimmäiseksi mieleen meri. Sininen väri eri sävyineen oli luonnollinen valinta. Paita on Argentiinan sininen ja housut navy blue -väriset.

Irrottautuminen emoseurasta synnytti tilanteen, jossa nuorimmat ikäluokat siirtyivät uuteen seuraan. Vanhimmat juniorit ja osa aikuisjoukkueiden pelaajista jäivät Hirvensalon Heittoon. Ehkä uuden seuran kannalta näin onkin parempi. Tulevaisuutta on järkevämpi rakentaa, kun pohja on mahdollisimman laaja. Airiston Salibandyllä on noin 270 jäsentä, joista 220 on alle 12-vuotiaita lapsia. Seura on ilmoittanut alkavalle kaudelle Salibandyliiton sarjoihin 17 juniorijoukkuetta.

– Alle 10-vuotiaiden salibandykerhotoiminta on yksi seuramme vahvuuksista ja meillä on jokaisessa Salibandyliiton Kortteliliigan ikäluokassa sekä tyttöjen että poikien puolella vähintään yksi joukkue, useimmissa kaksi. Kaikkein nuorimpia säbäilijöitä liikutamme suositussa Aikuinen-Lapsi-kerhossamme, jossa lapset ovat vasta 3-5 -vuotiaita ja harrastaminen tapahtuu yhdessä oman aikuisen kanssa.

Myös suurin osa vanhan seuran valmentajista ja taustatyöntekijöistä siirtyi uuteen organisaatioon. Se osa-alue on nyt yksi Airiston Salibandyn vahvuuksista. Ongelmana on talviset Turun kaupungin tarjoamat salivuorot. Uusi seura perustettiin sen jälkeen, kun salivuorot olivat jo jaettu. Niitä myönnettiin alkuperäiselle SB Hirvensalolle.

Vaikka nimi- ja värimaailma saatiin seurojen välillä kuntoon, riittää kärhämää salivuoroista ainakin seuraavan talven ajaksi. Hirvensalon ainoasta salibandykaukalon käytöstä käydään kovaa vääntöä.

– Meillä on vaikeuksia löytää yli 200:lle 12-vuotiaalle lapsellemme ja noin kolmellekymmenelle valmentajallemme kelvollisia harjoitteluolosuhteita. Elokuussa ongelmat olivat vielä isommat, mutta nyt tilanne on onneksi hieman tasaantunut.

Airiston Salibandy on vedonnut Turun kaupungin liikuntapalveluihin, jotta siellä ymmärrettäisiin hankala salivuorotilanne. Seura kokee, että Hirvensalon koulujen salit ovat nyt suurelta osin tyhjäkäynnillä ongelmallisen tilanteen takia.

Hirvensalo on noin kymmenen tuhannen asukkaan lähiö. Toimintaympäristö salibandyseuralle olisi optimaalinen. Lapsia riittää ja harjoitusolosuhteet ovat heille hyvät. Eri asia on, onko melko rajatulla alueella tarvetta kahdelle salibandyn erikoisseuralle. Todennäköisesti ei. Aika näyttää, kumpi Airiston Salibandy tai Hirvensalon Heiton alajaosto SB Hirvensalo, kuihtuu pois.

ETUSIVU