Ura Basketin isot Korisliigan haasteet

Ettehän suutu, jos nousemme aikaisemmin. Näin toivoi nuori ja kunnianhimoinen Ura Basketin tuleva valmentaja Kristian Palotie ”työhaastattelussaan” seuran johtohenkilöille. Ja sehän sopi – huolimatta, että seuran virallinen tavoite oli nousta Korisliigaan hieman myöhemmin.

Ajankohta nousulle osui ainakin kohdilleen, viettäähän emoseura tänä vuonna 60-vuotissynttäreitään.

Seurahistorian ensimmäinen kausi Korisliigassa on kaarinalaisille iso haaste, sekä urheilullisesti että taloudellisesti. Jo pelkästään laadukkaan ottelutapahtuman järjestäminen Kupittaan palloiluhallissa vaatii seuraorganisaatiolta paljon.

– Paikallisottelussa viime kaudella Kristikaa vastaan pääsimme kokeilemaan, millaista on ottelutapahtuman järjestäminen Kupittaan palloiluhallissa. Teimme seuran ja ykkösdivarin yleisöennätyksen, 1698 katsojaa. Tapahtuma ilmensi seuran toimintaa, sillä meillä oli paljon junnuja mukana. Tapahtuma oli meille todiste, että pystymme tekemään laadukkaan tapahtuman, kertoo Ura Basketin hallituksen puheenjohtaja Mikko Granström.

Liigatason ottelutapahtuman järjestäminen Kupittaalla vaatii monin verroin enemmän kuin Littoisten monitoimitalolla. Kauden ensimmäinen kotiottelu Kupittaalla salolaista Vilpasta vastaan oli onnistunut tapahtuma. Ilman runsaslukuista talkooväkeä se ei olisi ollut mahdollista.

– Viime kaudella meillä oli keskimäärin 20 talkoolaista ottelua kohden. Nyt Korisliigassa tarvitsemme tuplaten väkeä. Vilpas-pelissä, kun koko Kupittaan halli oli käytössä, mukana oli jo noin 150 talkoolaista.

Kaarinalaista koripalloseuraa on usein tituleerattu sanalla ”perhekeskeinen”. Näin on halunnut moni muukin seura kuvata kliseemäisesti omaa toimintaansa, mutta Kaarinassa se mitä ilmeisemmin toimii myös käytännössä. Koripallo on monen kaarinalaisen perheen yhteinen harrastus.

Eikä siitäkään liene haittaa, että itse kaupunginjohtaja on piinkova koripallomies.

– Meillä on ”tehotiimiksi” nimetty ryhmä, joka on seuran pelaajien äideistä muodostuva talkooporukka. He ovat ottaneet vetovastuun ottelutapahtumista. Ryhmä vastaa lipunmyynnistä, kahviosta jne. Seuran toiminnanjohtaja toimii ottelutapahtuman päällikkönä.

Kaarinalaiset ovat tyytyväisiä, miten Turun kaupungin liikuntavirasto on ottanut vieraat vastaan. Aamuharjoittelu tapahtuu Kupittaan palloiluhallissa. Illalla treenataan Littoisten ”Monnarilla”. Neljää ottelua lukuun ottamatta kaikki Ura Basketin kotiottelut pelataan Kupittaalla.

– Osin päällekkäisyyksien johdosta pelaamme Littoisissa, mutta haluamme myös kunnioittaa seuran juuria. Monnarin 60-vuotisjuhlaottelun isäntänä on Kaarinan kaupunki.

Matka Kaarinasta Kupittaalle on lyhyt, mutta Ura Basket tiedostaa, että katsomoon tarvitaan runsaasti myös turkulaisia koripallosta kiinnostuneita. Kun seuran kunnianhimoinen tavoite on noin 1 000 katsojaa ottelua kohden, se tarkoittaa Turussa myös menestystä. Paikallinen urheiluyleisö on siksi vaativaa, että täällä ei innostuta, jos joukkue ei menesty.

Ura Basket luottaa vahvasti joukkueen sloganiin: ”Emme lupaa mitään, mutta annamme kaiken”.

– Kun katsojat näkevät, miten kotijoukkue mahdollisesta tappiosta huolimatta antaa kaikkensa, se auttaa saamaan yleisöä tulemaan uudestaankin. Kovan yleisötavoitteet saavuttamisessa auttaa paikallispelit Vilpasta vastaan. Salosta tulee aina useampi sata kannattajaa Turkuun. Tavoitteena on olla kauden jälkeen Korisliigan yleisömäärissä salolaisten jälkeen toinen.

Hyppy divarista liigaan on iso. Työmäärä kasvaa. Ura Basketin pelaajat elävät pääosin ammattilaisen arkea, tosin osa opiskelee ja yksi pelaaja käy päivätöissä. Viestintä monipuolistuu. Enää ei riitä perinteinen lehtimainos. Tarvitaan useita erilaisia mediaratkaisuja. Pelaajatkin ovat osallistuneet ahkerasti sosiaalisen median viestintään.

– Kaikkea  on nyt enemmän; talkooporukkaa, mainontaa, viestintää, pelaajan taustoihin liittyvää jne. Myyntiryhmää on kasvatettu. Perinteisen laitamainoksen myyminen on ohi. Nyt vaaditaan enemmän dialogia yrityspuolen kanssa.

Loppupeleissä kaikki kulminoituukin rahaan. Koripallomaailmassa on usein nähty, miten tuloista toteutuu vain 90 prosenttia ja menoista 110 prosenttia. Kaarinassa ymmärretään realiteetit. Nousua Korisliigaan on valmisteltu jo pidempään.

– Joukkueen budjetti oli viime kaudella 150 000 euroa, niin nyt 470 000 euroa. Se on Korisliigan kuudenneksi suurin. Yhteistyöverkostoa on rakennettu jo useamman vuoden ajan. Heille on kerrottu, että tavoite on Korisliiga. Osa yhteistyökumppaneista oli jo valmistautunut. Jos esimerkiksi oli viime kaudella mukana 1 000 eurolla, niin nyt 2500 eurolla.

Kävin kauden päätteeksi Korisliigassa miten tahansa, Ura Basket pysyy visusti omassa tavoitteessaan.

– Haluamme olla koripallossa Turun alueen kärkiseura!

Kupittaan palloiluhalli mahdollistaa Korisliigan ottelun, joihin saapuu runsaasti väkeä. Ottelussa Ura Basket – Vilpas Vikings oli halli lähes täynnä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!