Urheilu kasvattaa itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja

Olen oppinut sosiaalistumaan ja puhumaan omista tunteistani. Täällä olen saanut oppia uusia taitoja, kuten uimaan.

Näin viisaasti kertoo Benkku, yksi erityis- ja liikunnanopettaja Antti Schreyn ryhmään kuuluvista pojista. Vaikka nuorimies Benkku vaikuttaa ikäistään kypsemmältä, voisi hänenkin kohdallaan lähtökohdat olla arkeen ja aikuiseksi kasvamiseen helpommat.

Kun Schreyn ohjausryhmään kuuluvat pojat kertovat kukin vuorollaan jo koettua elämäntarinaansa, vilisee lauseissa tavallisen nuoren normiarkeen kuulumattomia sanoja, kuten lastenkoti, näpistykset, huumeet, rikkoutuneet perheet, vankilassa lusiva isä jne. Maahanmuuttajataustaisten poikien elämään ovat kuuluneet pommit ja räjähdykset.

– Toimimme täällä vastuutuntoisuuden mallin mukaan. Positiivisten yhteisten kokemusten kautta pyritään vilkkaat pojat, joilla on taipumuksia ajautua rikollisille poluille, saada käyttäytymään vastuullisemmin, jotta heistä ei tulisi häiriköitä, eivät ajautuisi katuväkivaltaan, kertoo Antti Schrey, idean puuhamies.

Samalla, kun Antti Schrey kertoo toiminnan taustoista, toinen silmä seuraa, kokemuksen myötä, mitä sulkapallokentällä tapahtuu. Kun kyseessä on ylivilkkaat pojat, aina voi sattua tapahtua mitä vain. On helpompi puuttua nahisteluun heti alkuunsa.

Yksin Antti ei joudu toimimaan, vaan liikuntaan painottuvassa ennaltaehkäisyssä on mukana myös Harri Peura, erityisopettaja hänkin. Lisäksi tiimiin kuuluvat vahvan kokemuksen nuorisotyöstä omaava Marko Loukamaa sekä opettajaksi opiskeleva Savior Hussaini, jonka sukujuuret ovat Irakissa. Maahanmuuttajatausta onkin iso etu, koska osa pojilla on samanlainen kulttuuritausta. Haastavan tehtävän osaavat ohjaat toimivat pojille tärkeinä aikuismalleina.

Turun kaupungin sivistystoimialan alaisuudessa toteutettava Retkeily- ja kesä 2020 -hanke (Reke2020) on tullut tarpeeseen. Syrjäytymisvaarassa olevien poikien määrä on kasvussa. Reke-hankkeen tavoitteena on ennaltaehkäisy, sillä se tulee yhteiskunnalle edullisemmaksi. Ja ennen kaikkea sen avulla voidaan saada yksittäisen nuoren elämä takaisin raiteilleen.

Toiminnan lähtökohta on vapaaehtoisuus. Mukaan valitut pojat tulevat paikalle koulupäivän päätyttyä. Neljän tunnin hikiliikunnan jälkeen pojille maistuu välipalakin.

– Ryhmään kuuluu toistakymmentä poikaa. Kokoonnumme kerran viikossa perjantaisin. Urheilu ja vuorovaikutuskeskustelut ovat tärkeä osa toimintaamme. Ne ovat hyviä keinoja itsetunnon kohottajina. Urheillessa ja etenkin yöretkillä, sosiaaliset taidot kehittyvät, kertoo Antti Schrey.

Mukaan valitut pojat aloittavat toiminnan kuudennelta luokalta ja jatkavat pitkäjännitteisesti peruskoulun loppuun asti. Sosiaalisten taitojen kehittyessä osa pojista voi edetä ryhmän vastuunkatajiksi. ”Isosina” heistä on iso apu aikuisvetäjille. Benkku on ollut toiminnassa mukana jo useamman vuoden.

– Tulin mukaan heti alusta alkaen. Olen täällä osaksi ohjaajana ja kurinpitäjänä sekä olen täällä vielä myös kasvatettavana, kertoo Benkku, jonka tavoitteena on jatkaa ryhmässä vielä seuraava vuosi sekä suorittaa peruskoulu kunnialla loppuun.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!