Uudenkaarlepyyn museorautatie vie ajassa yli 100 vuotta taaksepäin

POHJANMAA / UUSIKAARLEPY – Kovjoki on pieni kylä Uudessakaarlepyyssä. Kasitien varren kyltti Museorautatie opastaa poikkeamaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Kovjoen asemalle. Pohjanmaan radan junat eivät enää pysähdy Kovjoella, mutta asemalla on Kovjoen Museorautatien varikko.

Syrjäisellä asemalla on perin hiljaista, ellei satu olemaan ajopäivä. Kovjoen museorautatietä pyörittävä Nykarleby Jernväg järjestää kesän aikana suosittuja junaretkiä matkailijoille. Museorautatie on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

Juna-ajelu kestää puolisen tuntia. Valmisteluun kuluu enemmän aikaa, sillä veden lämmittäminen höyrykonetta varten kestää nelisen tuntia.

Kovjoen museorata on kapearaiteinen, vain 600 mm. Eli se on vielä kapeampi kuin Jokioisten kapearaiteinen museorautatie. Kuljettava matka ei ole pitkä. Menomatka edetään etuperin ja tulomatka peruutetaan, koska ei ole mahdollisuutta kääntyä. Matkaa kertyy parisen kilometriä yhteen suuntaan. Nostalginen junamatka alkaa Kovjoen asemalta ja vie kohti Uudenkaarlepyyn kaupunkia Kasitie alittaen. Sieltä palataan takaisin.

Koko toiminta perustuu täälläkin talkootyövoimaan. Mukana olevien määrä ei ole suuri, mutta into on ollut sitäkin suurempi. Jo pelkästään radan uudelleen rakentaminen on ollut iso urakka. Kovjoki-Uusikaarlepy -rata purettiin kokonaan yli 100 vuotta sitten.

Painavia kiskoja ja vanhoja ratapölkkyjä kerättiin sieltä sun täältä. Kiskojen rakentaminen alkuperäiselle ratapenkalle on ollut työläs ja voimia vaativa työvaihe. Pari kilometriä ei ole pitkä matka, mutta talkootyönä tehtynä se on kuitenkin hatunnoston arvoinen suoritus.

Alun perin Kovjoki-Uusikaarlepy -radan pituus oli toistakymmentä kilometriä. Rata valmistui vuonna 1899, mutta junat lakkasivat liikennöimästä jo vuonna 1916. Syynä oli radan kannattamattomuus. Radan kapearaiteisuus teki toiminnasta tappiollisen.

Kovjoen aseman kautta kulkeva Pohjanmaan rata oli normaali leveäraiteiden. Kuorman siirtäminen kapearaiteiselta leveäraiteiselle tuli liian kalliiksi. Lisäksi pääteaseman päässä satama oli matala, joten laivat eivät voineet suoraan kiinnittyä laituriin. Tavaroiden siirto junasta laivaan oli satamassakin kovin hankalaa.

Kaksi työjunaa matkustajavaunu mukanaan ajoi vain kaksi kertaa päivässä Kovjoelle. Se oli liian harvoin, jotta matkustajaliikenne olisi ollut kannattavaa.

Ensimmäisen maailmansodan lähestyminen ja asevarustelu johti rautatienkiskojen myymiseen. Rata purettiin ja kiskot myytiin eteenpäin vuonna 1916. Raudalle tuli tärkeämpää käyttöä.

Ratakiskojen lisäksi Nykarleby Jernväg hankki kalustoa eri puolilta Suomea. Museorautatiellä liikennöi kolme toimintakuntoista höyryveturia ja kaksi moottoriveturia. Yhdistyksen käytössä on museoradan lisäksi pari hallia, joissa korjataan ja säilytetään tarvittavia koneita ja laitteita.

Alkuperäisessä VR:n asemarakennuksessa on tapahtumapäivänä kahvila. Sisätiloissa esillä on vuosien 1900-luvun alun junan pienoismalli sekä muuta museoesineistöä.

Kovjoen kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä kotiseutumuseo sijaitsee tien toisella puolella asemarakennusta vastapäätä. Näyttelytilasta löytyy muun muassa lahjoituksina saatuja maataloustyökaluja.

MUSEORAUTATIE

Osoite: Veturintie 113, Kovjoki, Uusikaarlepyy.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Tulisieluinen monitaituri Josef Herler perusti Uudenkaarlepyyn museon

LUE MYÖS: Kuddnäsin museo tunnetaan satusetä Topeliuksen syntymäkotina

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.