VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Tylsiä. Näin ajatteli moni turkulainen Turun palon jälkeen kaupunkia hallinneesta empiretyylistä. Niukasti koristellut julkisivut vaikuttivat kaupunkilaisten silmissä jopa rumilta. Rakennuksiin haluttiin Turussakin eurooppalaiseen tyyliin enemmän koristeellisuutta. Eletään 1880-lukua.
Niinpä Aurajoen rannoille alkoi nousta toinen toistaan komeampia renessanssipalatsien kopioita, joita useampia turkulaiset jälkipolvet saavat yhä ihastella. Yksi on toki poissa. Kauppatorin varren Lindblomin talo, Suomen koristeellisin rakennus, katosi Kauppiaskadulta tulevan liikekeskuksen tieltä.
Eräs komistus oli jokivarren Hotel du Nord, joka sijaitsi nykyisen Boren talon paikalla.
Onneksi useita kertaustyylisiä renessanssirakennuksia on kuitenkin säilynyt, kuten Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitsevat Verdandin talo sekä sitä vastapäätä sijaitseva hieman hillitympi Helsingin Osakepankin talo (Old Bank). Samaista tyylisuuntaa edustavat myös Turun kaupungintalo ja Kauppahalli.
Linnankadun ja Kristiinankadun kulmassa on yksi katseenvangitsija, renessanssia henkivä Turun Säästöpankin talo. Arkkitehti Sebastian Gripenbergin piirtämä rakennus on kuin suoraan Italian Firenzestä. Samanlaisia koristeellisia rakennuksia löytyy monista Euroopan kaupungeista. Ne ovat Turun renessanssipalatsin tavoin alun perin usein pankkien ja vakuutuslaitosten omistamia.
Säästöpankin talo on rakennettu kahdessa eri vaiheessa. Vanhempi Gripenbergin suunnittelema osa on valmistunut vuonna 1891 ja sen jatkona oleva Birger Brunilan ja Valter Jungin piirtämä laajennus valmistui hieman myöhemmin, vuonna 1913.
Arkkitehti Gripenbergin rakennus on tehty tiilistä muuraamalla ja sen pihan puoleiset seinät on kiviverhoilun sijaan rapattu. Kivi oli kallis rakennusmateriaali, jota tuli käyttää säästellen. Tämän ajan arkkitehtuurissa keskityttiin kadun puolen julkisivuihin. Niistä haluttiin tehdä mahdollisimman koristeellisia. Sellainen myös Säästöpankin talon fasadista tuli.
Runsaasti harkotetun julkisivun koristeena ovat pyöräkaari-ikkunat, vaakunat ja erityisesti seinään upotetut kuvanveistäjä Emil Vikströmin kolme veistosta. Naishahmot kuvaavat teollisuutta (Kristiinankatu), kaupankäyntiä (Linnankatu) ja säästäväisyyttä (Linnankatu). Jälkimmäisellä naisella on lapsi vieressään.
Vanhimman osan jatkona oleva uudempi punagraniittinen talo on koristeltu hillitymmin, mutta senkin julkisivuun on upotettu ikkunoiden yläpuolelle ruukku- ja hedelmäaiheiset koristukset.
Linnankadun puolelta pääsee porraskäytävään (entinen ravintola Julinia), jonka koristeellisuus salpaa hengen. Lindblomin talon kadottua, tämä lienee nyt Turun koristeellisin porraskäytävä.
SÄÄSTÖPANKIN TALO
Osoite. Linnankatu 18, Turku.