Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

POHJANMAA / VAASA – Keittiönpöydällä on kaksi naisten tyylikästä käsilaukkua. Niitä löytyy lisää eteisen hattuhyllyltä. Kengät ovat siistissä rivissä naulakon alla. Korjattavaksi tarkoitettu hame odottaa poljettavan Singerin vieressä. Kahvinkeitin on valmiina ladattavaksi Saludo-kahvilla. Moneen kertaan parsitut naisten sukatkin ovat säästyneet.

Kaikki on juuri niin kuin tunnelmallisen hellahuoneen asukkaalla, Fanny Männistöllä, oli aikoinaan omassa kodissaan. Itse asukas kuitenkin puuttuu. Rouva Männistö kuoli vuonna 1998 94-vuotiaana. Hän asui vuodesta 1935 omassa asunnossaan, kunnes siirtyi vielä pariksi vuodeksi vanhainkotiin ennen kuolemaansa.

Fannyn kuoltua omaiset lahjoittivat hänen kotinsa irtaimiston Vaasan työväenmuseolle. Se sijaitsee juuri siellä, missä sen Vaasassa pitääkin sijaita, Palosaaressa eli Brändössä, työläisten kaupunginosassa. Museon sijaintipaikka, Palosaaren järjestötalo, rakennettiin talkoilla vapaaehtoisvoimin 1950-1960 -luvuilla.

Vaasan keskustan pohjoispuolella sijaitseva Palosaari oli aikoinaan nimensä mukaisesti saari, joka maankohoamisen ansiosta on myöhemmin yhdistynyt mantereeseen. Vanhan Vaasan palon jälkeen kaupunki päätettiin rakentaa lähemmäksi merta. Samalla siirto edesauttoi myös Palosaaren kehitystä.

Laivoja oli rakennettu Palosaaressa jo 1700-luvulla. 1800-luvun puolivälissä tänne perustettiin Vaasan puuvillatehdas. Myöhemmin sokeritehdas ja höyrymylly houkuttelivat lisää työvoimaa maaseudulta. Heistä moni halusi jäädä myös asumaan Palosaareen mahdollisimman lähelle työpaikkaansa.

Fanny syntyi vuonna 1940 Palosaaressa. Isä Jeremias Männistö oli ammatiltaan kirvesmies ja innokas työväenliikkeen aktiivi. Hän oli muun muassa perustamassa paikallista työväenyhdistys Taistoa. Niinpä tytär Fannykin kasvatettiin jo nuorena työväenliikkeen henkeen.

Fannyn työura alkoi varhain Työväen osuusliikkeen leipomossa. Hän jäi aikanaan ensimmäisestä ja ainoasta työpaikastaan myös eläkkeelle. Fanny toimi koko elämänsä ajan aktiivisesti työväenyhdistyksen toiminnassa. Jopa niin innokkaasti, että hän joutui toimistaan vankilaan. Männistö tuomittiin kahdeksi vuodeksi Hämeenlinnan naisvankilaan maanpetoksesta vuonna 1931. Fanny oli tuolloin 27-vuotias.

Vuonna 1930 eduskunta oli hyväksynyt lain kommunistilehtien lakkauttamisesta ja lain, joka kielsi kaiken kommunistisen toiminnan. Fanny kuitenkin osallistui kiellettyjen lentolehtisten levittämiseen. Vapauduttuaan vankilasta hän palasi takaisin Palosaaren asuntoonsa.

Fannyn kotitalo sijaitsi Käsityöläiskadun ja Huvilakadun kulmassa, vain lyhyen matkan päässä hänen aikuisiän kahden huoneen asunnostaan. Museon näyttelyssä Fannyn koti on sisustettu hellahuoneeseen ja lähes kaikki näyttelyn kalusteet ovat hänen kodistaan.

Vaikka kyse on Fannyn omasta kodista, se on samalla havainnollinen esimerkki, miten ”präntööläiset” aikoinaan asuivat. Varttuneemmalle museovieraalle näky on perin tuttu ja nostalginen. Useat ovat asuneet nuoruudessaan samanlaisissa kodeissa. Niinpä esillä olevat Fannyn omistamat tavarat, taulut, koriste-esineet, huonekalut aina radiota ja televisiota myöten ovat hyvin tuttuja.

Vaasan työväenmuseon perusnäyttely kertoo paikallisten työläisten ja työväenliikkeen historiaa 1850-luvulta 1990-luvulle. Nähtävänä on valokuvia, lehtileikkeitä ja vanhoja esineitä. Museossa on myös laaja kirjasto, joka koostuu yhteiskunnallisia aiheita käsittelevistä kirjoista, mutta mukaan mahtuu myös kaunokirjallisuutta. Lisäksi museo ylläpitää arkistoa, jossa on sanomalehtiä, lehtileikkeitä ja asiakirjoja sekä runsas valokuvakokoelma.

VAASAN TYÖVÄENMUSEO

Osoite: Vapaudentie 27, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.