UUSIMAA / HELSINKI – Valvontakomission saapuessa sodan jälkeen Helsinkiin oli venäläisten hämmästys suuri. Heidän käsityksensä mukaan Helsingin piti olla raunioina massiivisten pommitusten johdosta. Näin ei kuitenkaan ollut.
Suomalaisten neuvokkuus ja taistelutahto pelastivat kaupungin. Suuri kunnia tästä lankesi everstiluutnantti Pekka Jokipaltiolle. Hänen johdollaan Helsinki oli valmistautunut hyvin venäläisten pommikoneiden hyökkäykseen.
Kruunuhakaan sodan aikana rakennettuun väestönsuojaan sijoitettu museo kertoo havainnollisesti talvisodan ja jakosodan Helsingin pommituksista. Istumalla museon pommisuojaan voi äänitehostein kokea, millaista oli sodan aikana, kun venäläiset pommikoneet moukaroivat kaupunkia. Elämys on erittäin voimakas. Aidot sodanaikaiset pommitukset kokeneet ihmiset voivat kokea museon elämyksen jopa liian ahdistavana.
Helsinkiläiset olivat valmistautuneet hyvin etenkin jatkosodan pommituksiin. Kaupungissa oli useita maanalaisia väestösuojia. Tutkavalvonta nykyaikaisilla saksalaisvalmisteisilla laitteilla oli tehokasta. Hälytykset tehtiin ajoissa.
Suomalaiset ampuivat viholliskoneiden lähestyessä tiuhaa sulkutulta saadakseen venäläisten lentomuodostelmat hajalle. Häirintä oli niin laajaa, että vain murto-osa pommeista putosi kantakaupunkiin. Museossa esitettävä filmi sodanajan Helsingin pommituksista kannattaa katsoa.
Jotta venäläisten pommitukset olisivat olleet mahdollisimman hankala toteuttaa, koko kaupunki piti pimentää. Väestönsuojelumuseoon on rakennettu mielenkiintoinen osasto kertomaan, millaista oli kaupunkilaisten elämä pimennysverhojen takana.
Vaikka osa Väestönsuojelumuseon annista liittyy sodan aikaisiin tapahtumiin, on myös nykyaika esillä. Täällä voi nähdä, mitä pitää ottaa huomioon nykyään väestönsuojelussa. Pelastuskoirienkin koulutus on osa nykyajan väestönsuojelua.
Eräs museon harvinaisuus on käsin brodeerattu Suomen Kaasusuojelujärjestön (SKJ) lippu vuosikymmenien takaa. Väestösuojelumuseota ylläpidetään talkoovoimin. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.
VÄESTÖNSUOJELUMUSEO
Osoite: Siltavuorenranta 16a, Helsinki.