Väinö Ylenin kotimuseo on hyvä esimerkki taiteilijan hulvattomasta mielikuvituksesta

SATAKUNTA / KODISJOKI – Lähellä Kodisjoen kylän keskustaa sijaitsee eräs Ala-Satakunnan erikoisimmista ja mielenkiintoisimmista kohteista. Väinö Ylen (1908-2000) oli maanviljelijä, muurari ja ennen kaikkea käsistään taitava kansantaiteilija.

Väinö ja hänen naivistiset veistokset ovat jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi. Hulvaton mielikuvitus on kuitenkin synnyttänyt sellaisen kokoelman, jota kannattaa tulla ihastelemaan. Kyseessä on kätkössä pitkään ollut todellinen helmi.

Väinön elämä aina lapsuudesta alkaen oli työn täyttämää. Pikku-Väinö oli vasta 4-vuotias, kun hänen oma isänsä kuoli. Kovin nuorena hän joutui aloittamaan työt ison talon renkinäkin. Köyhyyden ansiosta koulut jäivät kiertokoulua lukuun ottamatta käymättä.

Yritteliäs Ylen hankki itselleen myllyn ja ryhtyi kylän mylläriksi. Orastavan menestyksen katkaisi sota. Tuleva taiteilija askarteli puhdetöinä pienoismallin talosta, jonka hän rakentaisi kotiin päästyään vaimolleen ja itselleen kodiksi. Mies piti sanansa ja Kodisjoen kylään nousi navettoineen Ylenin pariskunnalle valkoiseksi rapattu tiilitalo.

Väinö Ylen aloitti kuvanveiston harrastamisen vasta eläkkeelle jäätyään. Ensin hän osallistui Rauman taiteilijaseuran järjestämille kursseille opettelemaan kipsiveistosten tekemistä. Väinö siirtyi kuitenkin nopeasti käyttämään betonia materiaalina. Humoristia veistoksia alkoi syntyä nopeaan tahtiin. Väinön kerrotaan siirtyneen usein jo aamuyön tunteina vanhan navetan vintille rakennettuun työtilaansa luomaan ihmis- ja eläinhahmoja. Tyhjäksi jäänyt navetta muuttui taidegalleriaksi.

Ylenin kodissa ei ollut televisiota, mutta Väinö oli innokas sanomalehtien lukija. Hän tutki kuvat tarkkaan ja ikuisti sitten kuuluisia henkilöitä betoniin. Vuodesta 1971 alkaen hahmoja syntyi noin 500. Nyt osa niistä on Ylenin kotimuseon pihassa. Suurin osa on säiltä suojassa navetan seinien sisäpuolella.

Ylen valitsi veistostensa aiheet maailman tapahtumista, politiikasta ja urheilusta. Muun muassa Lasse Viren ja Juha Mieto on valettu betoniin. Hän halusi myös kuvata entisaikojen työtapoja ja näin kunnioittaa maaseudun arkielämän henkilöitä. Uskovaisena miehenä moni teos kuvaa raamatullisia tapahtumia. Kaikissa veistoksissa on kuitenkin leikkimielinen tunnelma. Osa veistoksista on tehty sähkövoiman avulla liikkuviksi.

Alkuaikoina kyläläiset suhtauivat nuivasti paikkakunnan itseoppineeseen taiteilijaan. Uskonnollisessa yhteisössä Väinön harrastus koettiin joutavana haihatteluna. Lapseton Ylenin pariskunta testamenttasi tilansa ja veistoskokoelmansa paikalliselle saarnahuonekunnalle. Väinö ja Hilma Ylenin koti toimii nykyisin kotimuseona. Sisutus on juuri sellainen, millainen se oli avioparin aikana. Koti avautui yleisölle pian Väinön kuoleman jälkeen.

VÄINÖ YLENIN KOTIMUSEO

Osoite: Kodisjoentie 1535, Kodisjoki (Rauma).

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kodisjoen kotiseutumuseo on maamme pienempiä, mutta ei vähäpätöisin

LUE MYÖS: Sepän torppa on tärkeä kodisjokilaisten kokoontumispaikka ja monien näyttelyiden pitopaikka

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.