Valehtelijaparoni Münchhausenin jalanjäljillä

Mielikuvituksellista tarinoistaan tunnettu paroni Münchhausen on todella ollut olemassa. Saksassa Weser-joen varrella sijaitseva Bodenwerder oli hänen kotikaupunkinsa.

Kaupunkilaisten mukaan heidän merkkihenkilönsä oli kunnian mies, ei valehtelija. Toki valehtelijaparonin merkillisistä tarinoista ja värikkäästä elämästä otetaan nyt kaikki irti. Aatelismies Münchhausen onkin tärkein syy poiketa Bodenwerderin pikkukaupunkiin.

Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen oli varakas mies. Sen todistaa nykyisin Bodenwerderin raatihuoneena toimiva aatelismiehen komea kotitalo. Sen edustalle on pystytetty toinen toistaan hauskimpia patsaita, jotka liittyvät valehtelijaparonin mielikuvituksellisiin tarinoihin.

Jo nuorena sotilasuralle

Münchhausen syntyi Bodenwerdenissä vuonna 1720. Isä kuoli pojan ollessa vasta nelivuotias. Äiti kasvatti seitsenpäisen lapsikatraan. Jo 12-vuotiaana Hieronymus pääsi Braunshweigin prinssin hovipojaksi ja sitä myöten sotilasuralle siirtyen Venäjälle.

Suurimman osan palvelusajastaan Münchhausen vietti Riiassa, minne hänen johtama rykmentti oli sijoitettu. Hän viihtyi siellä erinomaisesti, etenkin löytäessään itselleen nuoren aviovaimon Jacobinen. Myös Riiassa osataan markkinoida matkailijoille paroni von Münchhausenin liittyviä tarinoita.

Vuonna 1750 ratsumestariksi ylentynyt Münchhausen otti ero armeijasta ja palasi kotikonnuilleen viettämään leppoisaa tilanomistajan elämää: kasvatti hevosia, metsästi ja ryhtyi kertomaan eriskummallisia tarinoitaan. Miehet istuivat punssilasin ääressä ja paronin kertoessaan tarinoitaan hän poltteli sikariaan. Pian tarinankertojan maine mielikuvituksellisten kaskujen kertojana levisi laajemmallekin.

Tarinoissa kaikki oli mahdollista

Tarinoissaan valehtelija paroni viittaa kintaalla luonnonlajeille. Hän ratsastaa tykinkuulan päällä tai ihmettelee kahtia leikatun hevosen selässä istuen miten hevosen juoma vesi valuu peräpäästä ulos. Lentää sorsaparven vetämissä vaunuissa. Tarttuu hiuksistaan ja vetää itsensä ylös suosta. Piipahtaa valaanvatsassa ja käväisee Kuussa. Münchhausenin tarinoissa sävelet jäätyvät pakkasessa, hirven otsasta kasvaa kirsikkapuu. Paronin mielikuvituksella ei ollut rajoja.

Münchhausen itse ei milloinkaan kirjoittanut tarinoitaan ylös. Siksi olikin yllättävää, että ne julkaistiin jo hänen elinaikanaan, sekä Saksassa että Englannissa. Kirjasta tuli heti menestys. Omavaltaisen julkaisutoiminnan takana oli hämärämies Rudolph Erich Raspe. Epäillään myös, että Münchhausenin tarinat ovat suurelta osalta Raspen sepittämiä.

Kuuluisaksi tulleen valehtelijaparoni loppuelämä oli surullinen. Vaimo Jacobine kuoli vuosikymmeniä kestäneen avioliiton jälkeen. Lisäksi hän joutui kahnauksiin kaupungin porvariston kanssa. Valehtelevaa aatelismiestä pidettiin häpeänä.

Kolme vuotta Jacobinen kuoleman jälkeen Münchhausen meni uudestaan 73-vuotiaana naimisiin. Morsian oli 17-vuotias! Epäilemättä paroni tuli huijatuksi. Nuori morsian teki mitä halusi ja kulutti surutta Münchhausenin rahat. Seurauksena oli kalliit oikeudenkäynnit.

Münchhausen kuoli köyhänä ja katkerana vuonna 1797, mutta hänen tarinansa elävät yhä. Bodenwerderin merkkihenkilön elämään voi tutustua paikallisessa museossa, kivenheiton päässä raatihuoneelta. Esineistö kertoo 1700-luvun pikkukaupungin elämästä. Valehtelijaparonin tarinoihin liittyvää rekvisiitta on tietysti paljon näytillä. Eri kielillä käännettyjen kirjojen joukossa on myös suomenkielinen versio Münchhausenin tarinoista. Seiniä koristavat isokokoiset maalaukset paronin sankarillisista teoista.

Tärkeä keskiaikainen kauppapaikka

Bodenwerder on pikkusievä Weser-joen varren kaupunki. Joki kiertää aivan kylän vieritse. Rantalaituriin kiinnittyvät jokiristeilylaivat. Monien saksalaisten pikkukaupunkien tapaan myös Bodenwerder oli keskiajalla vireä muurien ympäröimä kauppapaikka. Muureista on enää jäljellä vain pieni pätkä ja kolme tornia.

1600-luvulla Kolmikymmenvuotinen sota koetteli saksalaisia kaupunkeja, myös Bodenwerder koki taantumuksen. Seuraavalla vuosisadalla kukoistava pellavateollisuus nosti kaupungin jaloilleen.

Kävelijälle varattu ydinkeskusta on pieni. Pääkadun varrella on viehättäviä puuristikkotaloja ja kahviloita. Eräältä ulkoterassilta voi katsella erikoista suihkulähdettä, jota koristaa itse paroni Münchhausen sorsien vetämissä vaunuissa.

Katkenneen hevosen arvoitus

Paroni von Münchhausen osallistui Venäjän armeijassa turkkilaissotiin. Valehtelijaparonin kertoi värikkäästi tapahtumista. ”Ratsastin kaivolle ja annoin hevoseni juoda. Sillä oli tavaton jano. Se joi kiihkeästi eikä saanut janoaan sammumaan. Mutta sepä ei ollut mikään ihme. Eläinparan koko peräpuoli oli kuin poikkileikattu. Vesi virtasi takaa ulos kohta tultuaan edestä sisään.

Syöksyessäni vihollisen jäljessä kaupunkiin oli portin raskas rautaristikko äkkiä pudotettu alas, ja se leikkasi hevoseni kahtia. Käännyin takaisin niitylle, missä ilokseni tapasin hevoseni peräpuolen terveenä ja pirteänä. Kylän seppä liitti sitten kelpo ratsuni molemmat puoliskot jälleen taitavasti yhteen.”

Münchhausen-museo

Osoite: Münchhausenplatz 1.

www.muenchhausenland.de

www.weserbergland-tourismus.de

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU