VARSINAIS-SUOMI / TURKU – 1000 vuotta eKr, 2000 vuotta eKr, 5000 vuotta eKr…Vartiovuoren laelle kohoavan kävelytien reunaan on metallitauluihin ikuistettu vuosilukuja, jotka kertovat merenpinnan tasosta eri aikoina jääkauden jälkeen. Mannerjään sulaessa ja maan kohotessa Vartiovuori oli ensimmäisiä merestä paljastuneita saaria Turun alueella.
Vartiovuoren korkeus on 50 metriä merenpinnasta, joten nimensä mukaisesti se oli hyvä paikka tarkkailla mereltä mahdollisesti lähestyvää vihollista. Vartiotulet varoittivat kaupungin asukkaita.
Muiden Turun kukkuloiden tavoin Vartiovuorikin oli vuosisatojen ajan pelkkää paljasta kalliota, kunnes syntyi idea istuttaa puita ja pensaita kasvittomille avokallioille. Jo sitä ennen Vartiovuoren rinteestä oli louhittu kiveä kaupungin rakentamista varten. Vähäisetkin puut oli hakattu polttopuiksi.
Istutusurakka oli melkoinen. Rinne oli jyrkkä ja irtomulta piti tuoda muualta sekä kärrätä hevosten vetämillä kärryillä ylös asti. Vartiovuori oli kaupungin kukkuloista ensimmäinen, joka sai istutuksia rinteilleen. Työt aloitettiin 1800-luvun puolessavälissä. Valmista tuli vähitellen ja urakka sekä puistoalue laajenivat vuosien myötä. Lopputulos oli kuitenkin kaupunkilaisille mieluinen. Niinpä Vartiovuodesta tuli heti suosittu vapaajanaviettopaikka.
Suosiota lisäsi ylärinteeseen perustettu kesäravintola Tutis, joka purettiin vasta vuonna 1964. Turun kattojen yllä ravintolan terassilta avautui kaupungin komein näköala.
Vartiovuoren suosio on yltänyt tähän päivään asti. Siitä todisteena on jokavuotisen vappupiknikin jälkeiset siivoustalkoot. Ylioppilaat aloittivat vuosikymmeniä kestäneen perinteen 1920-luvulla. Lapset vuorostaan pääsivät nauttimaan puiston etelärinteillä sijainneen Surutoin-huvipuiston karusellin vauhdista. Kesäteatteritoimintakin alkoi Vartiovuorella jo vuonna 1954.
Parhaiten ehkä Vartiovuori tunnetaan Suomen ensimmäisestä oikeasta tähtitornista.
Turun Akatemia kaipasi asianmukaisia tiloja tähtitaivaan ilmiöiden tutkimiseen. Arkkitehti Charles Bassi sai tehtäväkseen observatorion piirustusten tekemisen. Piirustukset lähetettiin Pietarin keisarin hyväksyttäväksi.
Kävikin niin, että myös toinen arkkitehti Carl Ludving Engel kiinnostui sattumalta myös samasta hankkeesta. Akatemian professori Gustaf Gabriel Hällström näytti Engelille omia luonnoksiaan ja tämä päättikin tehdä oman ehdotuksena. Niinpä hänkin lähetti keisarille omat piirustuksensa. Keisari Nikolai tykästyi niihin enemmän kuin Bassin tekemiin suunnitelmiin.
Turun yksi symboleista, Engelin empiretyylinen tähtitorni, valmistui syksyllä 1819. Koska Engel ei ollut tähtieteen asiantuntija, lopputulos ei ollut paras mahdollinen. Arkkitehti laittoi rakennuksen ulkonäköseikat etualalle. Sen seurauksena tärkeimmät työtilat tähtitieteen kannalta tulivat väärälle puolelle. Hällström vaati rakennuksen kääntämistä. Engel ei suostunut. Rakennus on väärinpäin. Pääsisäänkäynti on talon takana.
Rakennus oli valmis, mutta tarvittavat Saksasta tilatut tutkimusvälineet puuttuivat. Ne saapuivat ulkomailta vasta muutamaa vuotta myöhemmin.
Vaikka tähtitorni säästyi Turun palon tuhoilta, pitkään ei Vartiovuorella tähtiä tarkkailtu, sillä Akatemian toiminta siirrettiin keisarin päätöksellä ja turkulaisten pettymykseksi uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin. Muuttokuormassa olivat myös Turun tähtitornin tutkimusvälineet. Tähtitieteellinen tutkimus ja opetus päättyi Turussa vuonna 1836, kun viimeisetkin laitteet oli saatu siirrettyä Helsinkiin.
Vartiovuoren tähtitorni ei jäänyt kuitenkaan tyhjäksi, vaan samoissa tiloissa alkoi toimia merenkulkukoulu. Opinahjosta ehti valmistua useampikin merikapteeni ja perämies, sillä koulun toiminta jatkui seuraavat 130 vuotta. Vasta vuonna 1967 merenkulkukoulu siirtyi Malminkadun uusiin tiloihin.
Tähtitorni jäi vuosiksi tyhjäksi, kun sille ei löydetty sopivaa käyttöä. 1980-luvulla rakennus toimi hetken merimuseona ennen Forum Marinumin toiminnan alkamista. Tähtitorni oli myöhemmin myös Turun taidemuseon väliaikaisena tilana varsinaisen museon ollessa remontissa.
Ajan myötä perusteellista korjausta kaipaavasta tähtitornista tuli Turun kaupungille taloudellinen riesa. Se laitettiin myyntiin. Arvorakennuksen uusi elämä alkoi, kun se siirtyi vuonna 2007 Turun kaupungilta Åbo Akademin omistukseen. Uusi omistaja lupautui tekemään ison remontin. Observatorion käyttö tulevaisuudessa on toistaiseksi auki.
Observatorion vieressä, samalla paikalla, missä aikoinaan oli kaupungin palotorneista toinen, on yhä 1900-luvun alun jugendtyylinen kaupungin ensimmäinen varsinainen vesisäiliö. Taidemuseon ollessa evakossa, myös sen tiloja käytettiin näyttelytarkoituksiin.
VARTIOVUOREN TÄHTITORNI
Osoite: Vartiovuorenpuisto, Turku.