Valtakunnallinen työväentalomuseo on yhä alkuperäisessä asussaan

KANTA-HÄME / RIIHIMÄKI – Riihimäen Valtakunnallinen Työväentalomuseo vaikuttaa ulkoapäin vaatimattomalta. Sisälle astuessa yllättyy. Sisutus on juuri sellainen, kuin sen voisi olettaa olleen 100 vuotta sitten. Alun perin talkoovoimin 1900-luvun alussa Tammelan Teurolla pystytetty rakennus purettiin ja siirrettiin nykyiselle paikalleen 1969. Uudelleen pystytys tapahtui samalla tavoin kuin rakentaminenkin – talkoovoimin.

Teuron työväentalo rakennettiin Suomen itsenäistymisen jälkeisinä vuosina, kuten suurin osa maamme työväentaloista. Kokoontumistilojen lisäksi tiloja tarvittiin yhteisiin juhliin ja yksityistilaisuuksiin. Työväentalo oli oman alueensa kulttuuri- ja yhteiskunnallisen toiminnan keskus. Tontin hankkiminen oli vaikeaa, sillä rahaa sen hankkimiseen ei juurikaan ollut. Eikä toisaalta maanomistajillakaan ollut suuremmin myyntihalukkuutta.

Piirustukset laati paikallinen timpuri. Mallia otettiin muualta. Siksi työväentalot muistuttavat paljon toisiaan. Rakennus koostui eteisestä vaatesäilytystiloineen, salista ja erillisestä huoneesta, missä voitiin pitää kahvilatoimintaa. Salin toiseen päähän tehtiin näyttämö pukuhuoneineen. Usein talon yhteydessä saattoi olla talonmiehen asunto.

Maaltamuuton seurauksena Teuron yhdistystoiminta hiipui, mutta työväentalo haluttiin säilyttää. Uusi paikka löytyi Riihimäeltä.

Työväentalomuseon tarkoituksena on esitellä työväenliikkeen historiaa ja aatteellista toi-mintaa. Museoon on kerätty työväenliikkeeseen liittyviä esineitä, valokuvia, lippuja ja kirjoja. Salin lattialla on 1900-luvun alussa valmistuneet puiset penkit. Salin perällä on Karl Marxin kuvalla ja ”sosialismi voittoon” tekstein koristeltu näyttämö.

Puhujapönttö on eräs museon historiallisesti arvokkaimmista esineistä. Sitä on käytetty Turussa jo vuonna 1899 Sosialidemokraattisen Puolueen perustavassa kokouksessa.

Lisäksi sisätiloista löytyy vaatimaton huone talonmiehelle ja kokoontumistila kirjastoineen. Teuron työväentalon talonmiehenä toimineen perheen isä teki vapaa-aikanaan suutarintöitä, joten asunnon esineisiin kuului tärkeänä myös suutarinvälineet.

Lainakirjastoon hankittiin yhteiskunnallisen kirjallisuuden lisäksi kauno- ja tietokirjallisuutta.

VALTAKUNNALLINEN TYÖVÄENTALOMUSEO

Osoite: Hj. Elomaankatu, Riihimäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Suomen Lasimuseon anti on kattava

LUE MYÖS: Suomen Metsästysmuseo tarjoaa hienon visuaalisen elämyksen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.