Vanha Kaivos ja Kaivosmuseo tarjoaa jännitystä koko perheelle

POHJOIS-KARJALA / OUTOKUMPU – Kun vaakunaan on kuvattuna kuparin symboli, on paikkakuntakin tiedossa. Outokumpu on Pohjois-Karjalassa sijaitseva kaupunki, jonka moni suomalainen osaa yhdistää arvometalli kupariin. Tosin kaivostoiminta on alueella päättynyt jo aikoja sitten, mutta nyt Outokumpu ammentaa eksoottista matkailutarjontaa entisaikojen kaivostoiminnasta.

Outokumpu on saanut nimensä juuri kaivoksen kummusta. Tosin nykyinen kaupunki tunnettiin alun perin Kuusjärven nimisenä maalaiskuntana. Alueen kaivoshistoria sai alkunsa 1900-luvun alkuvuosina osin sattumalta. Laivaväylää ruopatessa ilmestyi näkyviin suuri kellertävä kivi. Se lähetettiin Helsinkiin Geologiselle laitokselle tutkittavaksi. Kivestä löytyi runsaasti kuparia.

Lohkareen oletettiin olevan jääkauden irrottama. Niinpä tutkijat lähtivät etsimään mahdollista emäkalliota. Lopulta päädyttiin Outokummun alueelle. Vasta parin vuoden kuluttua tutkimusten alettua etsinnässä onnistuttiin. Koekairauksissa osuttiin maanalaiseen kuparimalmion suoneen vuonna 1910. Kaivostoiminta saattoi alkaa.

Kuparitehdas aloitti toimintansa vuonna 1913. Maan alta louhittu kupari jalostettiin harkoiksi, langoiksi ja nauloiksi. Alku oli vaatimatonta, mutta etenkin sotavuosien jälkeen kasvu oli suurta. Työntekijöiden määrä nousi yli tuhannen. 1950-luvulla Outokumpu Oy oli eräs Euroopan tärkeimmistä kuparintuottajista.

Toiminnan laajentuessa 1950-luvulla avattiin uusi Keretin nostokuilu. Louhintamenetelmät muuttuivat tehokkaammiksi ja samalla myös turvallisemmiksi. Uuden kuilun yhteyteen rakennettiin uusi murskaamo ja rikastamo. Keretin 96 metriä korkea nostotorni oli valmistuessaan Euroopan korkein.

Keretin tullessa käyttöön alkuperäinen Vanha kaivos lopetti toimintansa. Sen vanhasta kaivostornista tehtiin näkötorni ja alue muutettiin matkailukäyttöön. Lopulta myös Keretti suljettiin malmivarojen ehtyessä. Viimeinen työvuoro päättyi siellä vuonna 1989.

Museoalueeksi muuttunut yli 100 vuotta kuparikaivos alue koostuu kaivostoimintaa liittyvistä vanhoista rakennuksista, lasten laajasta leikkipuistosta, museosta ja siihen liittyvästä museotunnelista.

Jälkimmäinen on liki 300 metriä maan alla sijaitseva louhittu tunneli, jossa esitellään kaivostoimintaa ja kaivostyöntekijöiden työtä aina 1900-luvulta alkaen. Lämpötila maan alla 50 metrin syvyydessä on alle kymmenen astetta. Museotunnelissa voi osallistua opastetulle kierrokselle, mutta voi tutustua näyttelyyn ilman opastakin.

Suomalaista kaivoshistoriaa esittelevä museo sijaitsee1920-luvun kaivosmiesten henkilöstötiloissa eli kaivostuvassa. Se oli alun perin rakennettu työtekijöiden pukeutumis- ja peseytymistilaksi.

Lasten Kaivos on lapsille tarkoitettu suurin leikkipuisto, josta löytyy muun muassa leikkitelineitä, pyörärata, minitaloja ja työkoneita. Tarjonta on poikkeuksellisen laadukas ja monipuolinen.

Näköalatorniksi muuttunut kaivostorni nousee kymmenien metrien korkeuteen. Kiipeämisen vaivannäkö palkitaan komeilla maisemilla Outokummun ympäristöön. Hyvällä säällä on mahdollista nähdä 50 kilometrin päähän. Kaivostornin juurella voi tutustua murskaamon tiloihin, jossa sijaitsee valtavan kokoinen vanha murskain.

VANHA KAIVOS JA KAIVOSMUSEO

Osoite: Kaivosmiehenpolku 2, Outokumpu.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.