SATAKUNTA / RAUMA – Kuin Mauri Kunnaksen kirjoista. Suomessa on vain kaksi alkuperäisessä asussaan säilynyttä raatihuonetta. Toinen on Porvoossa ja toinen löytyy Rauman vanhankaupungin kauppatorin laidalta. Myöhäisbarokkia edustava raatihuone kellotorneineen tuo tuulahduksen 1700-luvun kaupunkielämästä.
Muiden puutalokaupunkien tavoin myös Rauma on palanut historiansa aikana useampaan kertaan. Nykyisen raatihuoneen puiset edeltäjät tuhoutuivat kaupunkipaloissa tai ränsistyivät purkukuntoon. Vuonna 1775 aloitettiin uuden kivisen raatihuoneen rakentaminen. Valmista tuli jo vuotta myöhemmin. Raatihuoneen suunnittelusta vastasi Turun kaupunginarkkitehti Christian F. Schröder. Mallia otettiin Keski-Euroopasta.
Uusi raatihuone palveli pitkään (1776-1902), kunnes 1900-luvun alussa siinä aloitettiin museotoiminta. Kun poliisilaitoskin siirtyi 1930-luvulla muualle, rakennus vapautui kokonaan museokäyttöön. Alakerran ikkunoissa olevat kalterit ovat muistona poliisilaitoksen ajasta.
Yläkerran raatisali oli kaupungin päättäjien käytössä. Pienempi sali oli maistraatin istuntosali. Löytyipä yläkerrasta vielä tilat kaupungin pormestarillekin. Nykyisin Rauman museon ylläpitämissä tiloissa on sekä pysyvä näyttely kaupungin historiasta että vaihtuvia näyttelyitä.
Raumalla, kun ollaan, pitsinnypläykselle on varattu runsaasti tilaa. Sorminäppäryyttä vaadittavan taidon juuret ulottuvat vuosisatoja taaksepäin Italiaan. Sieltä se levisi kaikkialle Eurooppaan ja aina Raumalle asti. Pitsi oli ylellistä rikkaimmille ihmisille suunnattua kauppatavaraa. 1700-luvulla raumalainen pitsintuotanto oli jo merkittävää.
Perinne on jatkunut tähän päivään asti. Raatihuoneen tiloissa esitellään kuuluisia raumalaisia pitsinnyplääjiä. Museossa on esillä myös runsaasti pitsimalleja.
Rauman Pitsiviikoista on tullut tunnettu kaupunkitapahtuma. Pitsiviikkojen aikana on työnäytöksiä.
VANHA RAATIHUONE
Osoite: Kauppakatu 13, Rauma.
LUE MYÖS: Kotimuseo Kirstissä varttuneemmille vierailijoille tulee hymy huulille
LUE MYÖS: Kotimuseo Marelan isäntä Gabriel Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana
LUE MYÖS: Kuuskajaskari elää uutta elämää – nyt kuka tahansa pääsee aistimaan entisen linnakesaaren tunnelmaa
LUE MYÖS: Kylmäpihlajan majakasta tuli mukava päiväretkikohde – siellä voi yöpyäkin
LUE MYÖS: Lönnströmin kotimuseo on ainutlaatuinen kotimainen nähtävyys
LUE MYÖS: Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen
LUE MYÖS: Vanha Rauma on Unescon suojeluksessa