VARSINAIS-SUOMI / LIETO – Sitä ei voi olla huomaamatta. Hämeen Härkätien alussa, Vanhalinnan kartanon kohdalla, kallio kohoaa yli viidenkymmenen metrin korkeuteen. Sen laella oli rautakaudella, ennen ajanlaskumme alkua, varhaista asutusta. Myöhemmin mäen päälle rakennettiin linnoitus. Liedon Vanhalinnan linnavuori oli käytössä jo ennen Turun linnaa.
Ja mikä parasta. Samalla retkellä voi tutustua kahteen hienoon kohteeseen. Linnavuoren juurella on Liedon Vanhalinnan kartano. Myös se on avoinna yleisölle.
Jos varaa riittävästi aikaa, voi myös tutustua ympäristöön. Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolut kulkevat halki kauniin kartanomiljöön. Luontoon ja paikalliseen historiaan voi tutustua omatoimisesti kolmella eri teemapolulla, jotka ovat nimeltään Ystävänpolku, Arkeologiapolku ja Historiapolku. Polun varrella on opastauluja.
Vanhalinnan linnavuoren sijainti oli hyvä. Sen laelta huomasi vihollislaivojen saapumisen ajoissa. Vartiomiehen tehtävänä oli hälyttää kylän asukkaat, jotta he ehtisivät siirtymään linnan suojiin. Tuohitorvea soittamalla ja merkkitulia, vainovalkeita, sytyttämällä saatiin varoitusviesti uloimpaankin kylään. Linnavuorelta on löydetty runsaasti nuolen- ja keihäänkärkiä. Ilmeisesti taisteluitakin on käyty.
Kiipeämällä ylös kaakkoispuolen loivempaan rinteeseen rakennettuja portaita pitkin pääsee ihailemaan samoista aurajokimaisemista kuin vuosisatoja sitten. Tosin merenranta on vetäytynyt kauemmaksi. Kesäisin linnavuoren laella kukkii kaunis kukkaketo.
Tutkimusten perusteella tiedetään, että mäen päällä on ollut suorakulmainen linnoitus ja pienempiä hirsirakennuksia. Kaivauksissa on löydetty kiukaan pohjia, hirsirakennusten kivisiä perustuksia ja jäänteitä hiiltyneistä hirsistä.
Linnavuorta asuttivat vakituisesti lähinnä miehet, arviolta muutaman kymmenen miehen vahvuisena. Vuoren laki oli asuinpaikkana sopimaton viljelyyn ja karjahoitoon. Tosin veden saati oli ehkä turvattu, sillä vieläkin itärinteen kallionkoloon kerääntyy luonnonvettä. Tosin ei tiedetä, oliko vesi juomakelpoista.
Ajan myötä Liedon linnan merkitys väheni. Sitä käytettiin kuitenkin pidempään kuin muita Suomen alueen muinaislinnoja. Aurajoen suulle perustettiin Turku 1200-luvulla. Se tarvitsi suojakseen vahvan uuden linnan. Vanhalinnaa ei enää tarvittu.
Pieni opaskyltti, Kuninkaan lähde, opastaa pienelle lähteelle. Kerrotaan, että Kustaa Vaasa olisi juottanut hevosiaan Suomessa tarkastusmatkalla ollessaan 1500-luvulla.
VANHALINNAN LINNAVUORI
Osoite: Vanha Härkätie 111, Vanhalinna, Lieto. Vanhalinnan kartanon kupeessa.
LUE MYÖS: Hämeen Härkätien alkuperäinen reitti vielä hyvin löydettävissä
LUE MYÖS: Kätkössä oleva helmi, Liedon Vanhalinna, on eräs Suomen mielenkiintoisimmista kotimuseoista
LUE MYÖS: Nautelankoski on Aurajoen komeimpia koskialueita
LUE MYÖS: Vilkkimäen Kahvimuseo tarjoaa nostalgisia muistoja