PIRKANMAA / KURU / YLÖJÄRVI – Kurun ulkomuseon mielenkiintoisin rakennus on vaatimaton tupa, joka on tullut kuuluisaksi Johan Ludvig Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista. Talon asukas vänrikki Carl Gustaf Polviander oli Suomen sodassa lipunkantajana palvellut sotilas. Pitkän iän elettyään hän oli Suomen sodan viimeisiä veteraaneja. Häntä pidetään mahdollisena esikuvana vänrikki Stoolille.
Nuori ylioppilas Runeberg toimi kotiopettajana Ruovedellä. Sieltä tekemillään metsästysretkillään hän tutustui Polvianderiin, joka oli entinen sotilas, mutta myös loistava tarinankertoja. Polviander ei ole vänrikki Stool, mutta hänen värikkäät tarinansa antoivat varmasti ison kimmokkeen Vänrikki Stoolin tarinoiden kirjoittamiseen.
Polvianderin alkuperäisestä talosta on vain osa jäljellä. Sotilaan virkatalona toiminut ja Hainarin kartanon mailla sijainnut rakennus oli alun perin kaksiosainen. Toisessa päässä oli pirtti ja tupa, toisessa tupa ja kamari.
Polvianderin perhe joutuu lähtemään talosta vänrikin kuoltua. Osa rakennuksesta vietiin 1900-luvun alussa Turkuun Turun linnan viereen. Vuonna 1960, kun Kurun ulkomuseo perustettiin, Stoolin tupa palautettiin Kuruun.
Vänrikki Polviander oli kaksi kertaa naimisissa. Molemmista liitoista syntyi yhteensä peräti seitsemäntoista lasta. Polviander kuoli virkatalossaan 1886 88-vuotiaana. Hautakiveen on ikuistettu kaikki hänen Suomen sodan käymät taistelupaikat.
StooLin tupa on sisutettu Polvianderin ajan vaatimattomaan tyyliin. Osa esineistä on hänen itsensä valmistamia, kuten sänky, kaappi ja kihlatulleen valmistama morsiustuoli, niin sanottu ”Stoolin tuoli”. Eräs mielenkiintoisimmista esineistä on vänrikin sodassa käyttämä hylkeennahalla päällystetty eväslaatikko. Polvianderin poika käytti tätä samaa laatikkoa Krimin sodassa. Kamarin seinällä on omaisten vänrikistä maalauttama muotokuva.
VÄNRIKKI STOOLIN TUPA
Osoite: Poikkeluksentie 60, Kuru (Ylöjärvi).
LUE MYÖS: Haverin kultakaivokseen tutustutaan vain oppaan avulla
LUE MYÖS: Suomen Jäähdytystekniikan museo kertoo Paavo Suomisen elämäntyöstä