VAR-tuomarit tulossa Veikkausliigaankin?

Pinttyneimmänkin jalkapalloromantikon on pakko myöntää, miten uusi videotekniikka, VAR, Video assistant referee, on tuonut mukanaan oikeudenmukaisia päätöksiä.

Globaali jalkapallo on laji, jossa uudistukset otetaan vastaan hitaasti, mutta VAR-tekniikan myötä jalkapallokin on siirtynyt vihdoin 2000-luvulle. Vastaisuudessa ei tarvitse miettiä, oliko Englannin Saksaa vastaan tekemä maali vuoden 1966 MM-kisoissa oikeasti maali.

Videotekniikan avulla tilastollisesti 99 prosenttia tarkastettavista tilanteista menee nykyään oikein. Nykyjalkapallossa pelinopeus on kasvanut. Enää ei yksi tuomari linjamiehineen pysty havaitsemaan kaikkia rikkeitä.

Jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä VAR-tekniikka oli järjestelmä, johon tarvitaan radioyhteyksien ohella yli kolmekymmentä kameraa ja neljän videotuomarin tiimi, joka työskentelee otteluissa omassa kopissaan. Tiimi käy läpi videokuvaa ja hidastuksia ottelun tapahtumista sekä ohjeistaa tarvittaessa ottelun päätuomaria.

Tuomareiden käytössä on myös tekniikka, joka kertoo, onko pallo ylittänyt maaliviivan. Tuomarin kädessä oleva rannekello pärähtää maalin merkiksi.

Huippujalkapallossa panokset ovat isoja eikä yksittäisen tuomarin tekemä virhe enää ratkaise lopputulosta. Maailmalla jalkapallo on liiketoimintaa, jossa liikkuu suuria summia rahaa. Veikkausliiga operoi pienemmillä panoksilla, mutta oikeat tuomiot ovat tärkeitä kotimaisissakin sarjoissa. Jääkiekossa videotarkastukset ovat olleet käytössä jo vuosia.

Otetaanko uusi teknologia käyttöön joskus myös Veikkausliigassa?

– Suomen Palloliitolla on halu, mutta emme saa yhtä kattavaa järjestelmää kuin MM-kisoissa. Siellä on käytössä 33 kameraa. Tavoitteena on ”köyhän miehen VAR”, eli muutamalla kameralla katettaisiin rangaistusalue. Näin saisimme luotettavaa tietoa maalin synnystä. Olemme tehneet yhden kartoituksen, mitä järjestelmä maksaisi ja millaiset resurssit se vaatisi, kertoo Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä.

Järjestelmä on kallis ja tuomareita tarvitaan enemmän.

Miten kustannukset jaetaan, jos videoteknologia otetaan käyttöön?

– MM-kisojen VAR-järjestelmä on FIFA:n organisoima. Kansallisissa liigoissa järjestelmää on myös testattu. Olisimme hölmöjä, jos järjestelmää ei otettaisi käyttöön, se on saanut paljon positiivista palautetta. FIFA:n tuki kansallisille liitoille on ensiarvoisen tärkeää. Kun päätytuomarijärjestelmä otettiin käyttöön, UEFA tuki kansallisia liittoja.

– Yksinkertaisempi VAR-järjestelmä ei vaadi massiivista organisaatiota, mutta Liiton pitää kouluttaa myös VAR-tuomareita. Veikkausliigassa riittäisi yksi VAR-tuomari, joten tuomarikustannukset eivät juurikaan kasvaisi.

Jalkapallon MM-kisoissa VAR-tekniikan avulla tuomittiin käsivirheistä ja vääristä taklauksista useita rangaistuslaukauksia. Sen sijaan etenkin kulmapotkutilanteissa hidastuksissa nähtiin monia paidasta repimistä ja tiukkoja painiotteitta. Yleistynyt ilmiö on nähtävissä Suomessakin kaikilla sarjatasoilla. Pelaajat tietävät, että tuomarin on vaikea havaita näitä rikkeitä.

Voitaisiinko videotekniikan avulla karsia pois myös yllä kuvatut kulmatilanteiden lieveilmiöt?

– MM-kisoissa ”varrin” avulla kiinnitettiin neljää pääkohtaan: maali tai maaliin johtanut tilanne, rangaistuspotku, suora punainen kortti ja pelaajan tunnistus. Paidasta repiminen tiedostetaan ja siihen on puututtu pysäyttämällä peli sekä puuttumalla repimiseen. Tulevaisuudessa VAR laajenee kattamaan myös näitä tilanteita. Venäjän MM-kisoissa tuomittiin enemmän rankkareita kuin normaalisti koko turnauksen aikana.

Pilkkujen kalastelu, filmaaminen, on osa jalkapallopeliä. Se ärsyttää etenkin umpirehellisiä suomalaisia. Eri kulttuureissa teko voidaan tulkita positiiviseksi viekkaudeksi. Mitä ovelampi, sitä parempi, kunhan ei jää kiinni.

Hidastukset mahdollistavat häpeärangaistukset, mutta MM-kisoissa osa filmauksista jäi huomioimatta eikä niistä ole juurikaan jaettu varoituksia.

Olisiko jatkossa mahdollisuus puuttua VAR-tekniikan avulla enemmän myös filmaamisiin?

– MM-kisoissa ei yhtään todella rumaa taklausta. Vähemmän nähtiin myös filmaamista. Ilmeisesti VAR-tekniikka on vähentänyt jo nyt näitä lieveilmiöitä.

Vastustaja pysähtyy vaikka painiotteella.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!