Varistaipaleen kanavamuseo on monipuolinen, sillä paljon alkuperäistä on säilynyt nykypäivään

ETELÄ-SAVO / HEINÄVESI – Pudotuskorkeutta 14,5 metriä. Vajaan 40 metrin matkalla on neljä peräkkäistä sulkukammiota. Jo pelkästään nämä lukemat tekevät Varistaipaleen sulkukanavasta poikkeuksellisen. Vastaa ei ole muualla Suomessa.

Liikennevirasto ylläpitää viittä eri kanavamuseota Suomessa. Niistä Varistaipaleen museo on monipuolisin, sillä paljon alkuperäistä on säilynyt nykypäivään. Pelkästään Heinävedellä on yhteensä kuusi kanavaa. Niistä ainoastaan Varistaipale on miehitetty. Muut toimivat itsepalveluperiaatteella.

Varistaipaleen kanavan pituus on 1150 metriä. Kanavointi aloitettiin aikana, jolloin työt tehtiin pääosin käsin lapiolla kaivamalla. Varsinaisia kaivinkoneita ei vielä ollut. Maa-aines kuljetettiin pois hevosvoimin. Koska työmäärä oli valtava, tarvittiin runsaasti myös työmiehiä ja hevosia. Kanavien rakentamisella oli suuri työllistämisvaikutus lähiseuduille.

Kanavan rakentamiseen tarvittavat graniittiset reunakivet tuotiin lotjilla 40 kilometrin päästä. Sulkujen alaosa valettiin betonista, yläosa verhoiltiin kivillä. Sulkuportit rakennettiin puusta. Ensimmäinen alus kulki kanavan läpi vuonna 1913.

Kanavaliikenne oli maksullista 1960-luvun loppupuolelle. Arvostettu valtion virkamies, kanavakasööri, keräsi rahat. Itse hän asui kanavan vieressä sijaitsevassa komeassa virkatalossa.

Kanavien kautta uitettiin puutavaraa aina 1970-luvun loppupuolelle. Myös malmia kuljetettiin. Rekka- ja raideliikenteen johdosta kanavan tavaraliikenne hiipui, mutta huviveneiden määrä kasvoi. Varistaipaleen kanavassa kulkee noin tuhat alusta vuodessa. Nykyään kanavassa kulku on maksutonta.

Museoalue muodostuu entisestä sulkuvahtien käytössä olleesta talosta. Nähtävänä on myös vanhoja ulkorakennuksia, kuten navetta, sauna-pesutupa ja sulkuvartijan koppi. Viimeksi mainittu on siirretty nykyiselle paikalleen kanavan vierestä.

VARISTAIPALEEN KANAVAMUSEO

Osoite: Väyläasemantie 2 A, Varistaipale, Heinävesi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heinäveden kirkko ja kirkkomuseo – rakennus on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia

LUE MYÖS: Heinäveden kotiseutumuseo on erikoisen mallinen

LUE MYÖS: Lintulan luostarissa on rauhallinen tunnelma

LUE MYÖS: Savottamuseo Kämppä Riski on Mauno Räsäsen aikaansaannos

LUE MYÖS: Valamon luostari kiinnostaa matkailijoita

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.