Vastakohtien Vilna on vain runsaan tunnin matkan päässä

Erotun porukasta. Reppu selässäni ja kamera kaulassani tekevät minusta turistin. Olen paikalla uteliaisuudesta, paikalliset ovat tosissaan. Aamunkoiton portin ihmeitä tekevä Neitsyt Maria vetää puoleensa vilnalaisia. Kappeli on täynnä, vaikka on keskipäivä.

Kukaan ei kiinnitä minuun, ulkopuoliseen kulkijaan, huomiota. Kaikkien katseet ovat nauliintuneet Madonnaan. Monen läsnä olevan huulet liikkuvat rukouksen tahtiin, osa on hiljentynyt polvistuen. Suurin osa on iäkkäitä, mutta joukossa on nuorempiakin.

Aamunkoiton portin kappeli sijaitsee Aušros Vartų -kadun päässä. Perille johtavat portaat, joita pitkin monet tosiuskovaiset konttaavat ylös. Nuori teini-ikäinen tyttö on kontannut portaita jo puoli tuntia pysähtyen useaan kertaan rukoilemaan matkan aikana.

Vieressä sijaitsevassa Pyhän Teresan kirkossa on menossa keskipäivän messu. Kirkkosali on tupaten täynnä, kaikki joko seisovat tai ovat polvillaan. Alttarilla on viisi papin asuun pukeutunutta isää pitämässä messua. Tunnelma on harras. Osa käy ripittäytymässä. Rippituolin särmin takana on aina kuuntelija. Nämä ihmiset eivät tarvitse mielialalääkkeitä. Uskonto antaa voimia.

Kirkkojen kaupunki

Liettualaiset ottivat Euroopassa viimeisinä vastaan kristinuskon, mutta siitä lähtien he ovat olleet eräs maanosamme hurskain kansa. Edes neuvostoaika ei pystynyt nujertamaan liettualaisten uskonnollista vakaumusta. Ja vaikka monet Vilnan kirkot olivat kommunismin aikana uusiokäytössä, varastona tai urheiluhallina. 

Liettualaiset ovat avoimia ja ystävällisiä. Entisen suurvallan perimä näkyy yhä vahvana itsetuntona sekä Vilnan kansainvälisenä ilmapiirinä. Väestö on monikulttuurista. Kaupungissa on sulassa sovussa yli 40 eri uskontokuntien kirkkoa. Kirkontornia ei pidä käyttää apuna suunnistamisessa, sillä pelkästään vanhassakaupungissa niitä on 29.

Italialainen tunnelma

Liettuan pääkaupunki Vilna on ihanteellinen viikonloppukohde, sillä se on vain runsaan tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Lyhyestä välimatkasta huolimatta ilmapiiri muuttuu skandinaavisesta keskieurooppalaiseksi, arkkitehtuuriltaan jopa välimerelliseksi. Unescon suojeluksessa olevan Vilnan vanhankaupungin tunnelma goottilaisine kaarineen ja renessanssirakennuksineen muistuttaa paikka paikoin Italiaa.

Vilnan matkalle pitää varata hyvät kengät mukaan, sillä vanhakaupunki on kävelijän kaupunki. Kaikkialla kuuluu vasaroiden kilke: vanhaa entisöidään, katuja ja jalkakäytäviä on revitty auki. Vaikka mukulakivillä tallustelu vaatii tasapainoilua, kulkevat vilnalaiset pitkäsääret toinen toistaan korkeammilla korkokengillä. Naiset kehuvatkin Vilnaa mainioksi kenkäkaupungiksi, sillä valikoima on laaja ja hinnat edulliset.

Meripihkaa tuliaisiksi

Vanhassakaupungissa kannattaa suunnata ostoksille PiliesDidžioji-, Aušros Vartų, Vokiečių– ja Vilnianus -kaduille. Näiden varsilla on useita muoti- ja käsityöliikkeitä ja matkamuistomyymälöitä. Liettualaiset käsityötuotteet ovat arvostettuja. Tyypillisiä ovat pellavaiset pöytäliinat ja pyyhkeet, puulelut ja -veistokset, keramiikka, lasi ja nahkatuotteet.

Keskustasta löytyy myös hauskoja suklaapuoteja. Antiikista kiinnostuneet saattavat löytää mielenkiintoista ostettavaa vanhankaupungin lukuisista antiikkiliikkeistä. Vilnasta löytyy myös yli parikymmentä taidegalleriaa.

Tyypillisin liettualainen tuliainen on arvostetusta meripihkasta valmistettu esine, esimerkiksi kaulakoru tai sormus. Yleisimpiä ovat punertava ja keltainen meripihka. Varmista tuotteen aitous, sillä toreilla myydään myös väärennettyä (muovista) meripihkaa.

Gediminas prospekt on Vilnan tärkein ostoskatu. Sen varrelta löytyy liikkeitä, jotka myyvät muun muassa vaatteita ja kenkiä. Monet tunnetuimmat merkkituotteet ovat edustettuina.

Moderni kauppakeskus Europa (www.europa.lt) sijaitsee Neris-joen pohjoispuolella tornitalojen keskellä. Reval Hotel Lietuva sijaitsee aivan ostoskeskuksen vieressä. Gediminas prospektilta sinne kävelee vartissa. Europan tiloissa on kymmeniä myymälöitä, ravintoloita ja kahvilaa.

Akropolis (www.akropolis.lt) on Liettuan suurin ostos- ja ajanvietekeskus. Jättimäisen supermarketin ja myymälöiden lisäksi kompleksista löytyy luistinrata ja keilahalli sekä kahdeksan salia käsittävä elokuvakeskus. Ravintoloitakin on useita.

Vilnan tärkeimmät nähtävyydet

Vilnassa kaikki kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Viikonlopun aikana ehtii nähdä tärkeimmät nähtävyydet ja silti jää vielä aikaa shoppailuunkin. Kannattaa etukäteen hahmottaa tärkeimpien nähtävyyksien sijainnit vanhastakaupungista. Näin voi suunnitella mielenkiintoisen kävelyreitin läpi vanhankaupungin nähtävyydeltä toiselle.

Katedraaliaukio ja katedraali

Tutustumisen Vilnan Unescon suojeluksessa olevaan vanhaankaupunkiin voi aloittaa Katedraaliaukiolta. Komeaa uusklassistista kreikkalaista temppeliä muistuttavaa kirkkoa ei voi olla huomaamatta. Se on Liettuan tärkein pyhättö.

Aukio oli liettualaisten pakana-aikainen palvontapaikka, jossa sijaitsi ukkosenjumala Perkūnasille pyhitetty temppeli. Nykyisen katedraalin perustukset ovat 1400-luvulta, mutta ulkoasu on 1700- ja 1800 -luvuilta.

Neuvostovallan aikana kirkon toiminta lakkautettiin ja se muutettiin taidemuseoksi. 1980-luvun lopussa rakennus palautettiin kirkolliseen käyttöön. Samalla katedraalin katolle laitettiin neuvostovallan aikana kadonneet pyhimysten patsaat alkuperäisille paikoilleen.

Katedraalin sisätilojen päänähtävyys on Liettuan kansallispyhimyksen Pyhä Kasimirin koristeellinen hautakappeli. 1600-luvulla pyhimyksen hauta avattiin, ja vainajan todettiin säilyneen hämmästyttävän hyvin. Pyhimyksen jäännöksillä uskotaan olevan ihmeitä tekeviä voimia.

Katedraaliin on haudattu myös suuriruhtinas Vytautas sekä useita merkittäviä liettualaisia aatelismiehiä ja piispoja. Kappelissa on lukuisia votiivilahjoja, joita pyhiinvaeltajat ovat tuoneet sinne.

Katedraalin ulkopuolella on Kellotorni ja suurruhtinas Gediminasin muistomerkki. Entinen kuninkaanlinna, Alalinna, sijaitsi katedraalin ja linnankukkulan välissä. Linnaa on korjattu alkuperäisen näköiseksi. Se valmistui, kun tuli kuluneeksi 100 vuotta Liettuan nimen ensimmäisestä maininnasta historiallisissa lähteissä.

Osoite: Katedraaliaukio 1.

Gediminasin torni

Kaupungin yläpuolella kaupungin perustajan mukaan nimetyn Gediminasin kukkulan laella (48 m) oli aikoinaan Ylälinna, josta on jäljellä vain yksi puolustustorni, Gediminasin torni. Siitä on tullut Vilnan symboli.

Ylös tornin huipulle kannattaa kavuta, sillä sieltä avautuu komea näköala yli koko kaupungin. Sisätiloissa on esillä vanhoja aseita, haarniskoja sekä pienoismalleja linnoituksen eri vaiheista. Huipulla liehuu Liettuan lippu, joka nostettiin sinne Neuvostoajan loppupuolella vuonna 1989.

Kauempana näkyvällä Kolmen ristin mäellä surmattiin fransiskaanimunkkeja, joiden muistoksi ristit on pystytetty. Stalinin aikana ne poistettiin, mutta pystytettiin uudestaan 1989.

Osoite: Arsenalo g. 5.

www.muziejai.lt

Pyhä Annan kirkko

Vilnan vanhakaupunki on täynnä katolilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, lähinnä goottilaisia ja barokkikirkkoja. Sisätiloissa kannattaa vierailla, sillä monet niistä ovat varsin koristeellisia. Liettualaiset omaksuivat kristinuskon viimeisinä Euroopassa, mutta ovat sen jälkeen olleet innokkaita kirkossa kävijöitä. Yhä, etenkin sunnuntaisin kirkot täyttyvät messujen aikana.

Goottilainen Pyhä Annan kirkko on eräs Vilnan komeimmista. Se on punatiiligotiikan mestarinäyte. Kirkon julkisivussa on käytetty 30 erimuotoista poltettua tiiltä. Nykyinen ulkomuoto on 1500-luvulta. Väitetään, että sotaretkellään Venäjälle Napoleon oli suunnitellut kirkon siirtämistä matkamuistona Ranskaan.

Pyhä Annan kirkon takana sijaitsee luostarirakennus ja toinen pyhättö, Benhardiinikirkko, jonka barokkityylinen sisätila on kaunis, joskin se on toistaiseksi huonossa kunnossa.

Osoite: Maironio 8.

Meripihkamuseo

Fossiilista meripihkaa arvostetaan Liettuassa suuresti. Se on ollut vuosisatojen ajan baltialaisten tärkeä kauppatavara. Vilnassa meripihkaan ja siitä valmistettuihin koriste-esineisiin sekä niiden valmistusmenetelmiin voi tutustua Meripihkamuseossa.

Näytillä on myös harvinaisia sulkeutumia, meripihkapalasten sisälle jääneitä hyönteisiä. Niitä voi ihastella eli suurennuslasin läpi. Pikkumuseon yhteydessä on kauppa, josta voi ostaa varmuudella aitoja meripihkasta valmistettuja esineitä.

Osoite: Šv. Mykolo 8.

www.ambergallery.lt

Yliopisto

Vilnan yliopistokortteli on hieno arkkitehtoninen tutustumiskohde. Se rajoittuu Pilies-, Skao– ja Šv Jo -katuihin ja muodostuu 13 valokuvauksellisesta sisäpihasta. Universiteto-kadun puolelta pääsee portista sisälle pientä pääsymaksua vastaan. Sisäänkäynnin yhteydessä on alueen kartta. Sellaisen saa myös lipun ostettuaan.

Vilnan yliopiston toiminta alkoi jesuiittakouluna vuonna 1579 ja se on eräs Euroopan vanhimpia yliopistoja. Siitä tuli myös yksi Euroopan arvostetuimmista opinahjoista. Venäjän vallan aikana vuodesta 1832 vuoteen 1921 yliopisto oli suljettu, koska sitä epäiltiin tsaarin vastaisesta toiminnasta.

Vuosisatoja vanhat yliopiston rakennukset edustavat lukuisia tyylisuuntia gotiikasta klassismiin. Eräs vaikuttavimmista pihoista on Iso piha (Skargan piha), jota reunustavat pylväskäytävät. Ilmapiiri on hyvin italialainen.

Kortteli on kiehtovan sokkeloinen. Kannattaa olla utelias ja kulkea kaarikäytävistä ja porteista seuraaville pihoille, astua rohkeasti sisään ovista, muun muassa ihailemaan Littera-kirjakaupan kattofreskoja.

Yliopistokompleksiin kuuluu barokkityylinen Pyhien Johannesten kirkko. Sen vieressä oleva 68 metriä korkea kellotorni on vanhankaupungin korkein rakennus. Neuvostovallan aikana kirkossa oli Tieteellisen ajattelun museo. Unversiteto-kadun päässä, aukion laidalla ja yliopistoa vastapäätä sijaitsee Presidentin palatsi.

Osoite: Universiteto g. 5.

www.vu.lt

Aamunkoiton portti

Vilnan kiinnostavimpia kohteita on Aamunkoiton portti (Ausros vartai), joka on liettualaisille eräs pyhimmistä paikoista. Portti kuului aikoinaan kaupunkia ympäröineeseen muuriin, jonka yhteyteen rakennettiin pieni kappeli. Se on ainoa, joka on säilynyt alkuperäisestä kymmenestä portista.

Sisätiloissa, alttarin yläpuolella on kultakehyksinen Madonnan kuva, jolla uskotaan olevan ihmeitä tekeviä voimia. Siitä osoituksena ovat paikalle kiitoksena tuodut lukuisat votiiviesineet.

Pyhä Marian maalaus kerää paikalle runsaasti roomalaiskatolisia pyhiinvaeltajia, joista monet konttaavat viimeiset pitkät portaat ylös kappeliin. Sisäänpääsy renessanssityyliseen kappeliin sijaitsee vanhankaupungin puolella Ausros vartų -kadulla parikymmentä metriä ennen porttia. Varaudu ruuhkiin, mutta onneksi vierailijat vaihtuvat melko nopeaan tahtiin. Kappeli ja koko kadunpätkä on kaunis iltavalaistuksessa eikä silloin ole ruuhkaakaan.

Ennen Aamunkoiton porttia on Ausros vartų -kadulla oikealla puolella upea entisöity Pyhän Kolminaisuuden kirkon barokkiportti. Vasemmalle jää Pyhän Hengen ortodoksikirkko, jonka vihertävät sisätilat ovat kauniit. Juurin ennen portin kappelia on Pyhä Teresan kirkon komea fasadi.

Osoite: Aušros Vartų g. 12.

Pyhien Pietarin ja Paavalin kirkko

Vilnan ehkä komein kirkko, Pietarin ja Paavalin kirkko ja vanha munkkiluostari sijaitsivat aikoinaan metsän reunassa kaupungin laitamilla. Sinne on noin 15 minuutin kävelymatka Katedraaliaukiolta. Retki sinne kannattaa, sillä kirkon sisätilat ovat erikoiset.

1600-luvulla rakennetun pyhätön ulkopuoli on vaatimaton sisätilaan verrattuna. Italialaiset mestarit koristivat vuosien 1677-1698 aikana kirkon yli 2000 kipsikoristeella. Sisätilojen lähes muuttumattomina säilyneitä valkoisia stuccokoristeita täydentää värikäs kattofresko.

Osoite: Antakalnio g. 1.

KGB-museo

KGB-museo on omistettu Neuvostoliiton sortoaikana kärsineiden muistoksi. Museon virallinen nimi on Kansanmurhan uhrien museo. Entisen KGB:n käytössä olleen harmaan kivirakennuksen kellarissa on säilytetty ikkunaton eristysselli, jossa liettualaisia pidettiin vangittuna kuulusteluja varten ennen Siperiaan karkotusta.

Nähtävänä on myös puistattava rangaistusselli, jonka lattia peitettiin kylmällä vedellä vankien hereillä pitämiseksi. Vanki joutui seisomaan pienellä tasanteella, nukahtaminen merkitsi kylmään veteen putoamista.

Vaikutuksen tekee myös ilman lämmitystä oleva ahdas ikkunaton selli, jonne niskuroiva vanki teljettiin eristykseen. Vankien ruoka-annokset olivat pienet, vettä ja leipää. Suihkuun pääsi kerran kuukaudessa.

Museon yläkerrassa on neuvostoajasta kertova näyttely. Rakennuksen ulkoseiniin on hakattu neuvostoajan uhrien nimiä. Sisäänkäynti tapahtuu rakennuksen oikealta sivustalta, ei isosta pääovesta.

Osoite: Gedimino pr. 40, Lukiškių-aukion laidalla. Sisäänkäynti museoon Aukų g. 2A.

www.genocid.lt

Užupis

Eksoottinen Užupisin kaupunginosa sijaitsee vanhastakaupungista itään Vilnia-joen toisella puolella. Siitä tuli kommunismivallan aikana ränsistynyt alue, jossa asui epämääräistä väkeä. Nyt Užupis on taiteilijoiden ja opiskelijoiden suosima boheemi asuinalue. Se on edelleen kuoppaisine katuineen ja purkutuomiota odottavien rakennustensa ansiosta melko rapistunut luoden mielenkiintoisen vastakohdan historialliselle vanhallekaupungille.

Užupis on julistautunut epävirallisesti itsenäiseksi oman presidentin johtamaksi tasavallaksi, jonka itsenäisyyspäivää vietetään aprillipäivänä. Alueella on myös oma humoristinen perustuslakinsa. Užupis tarkoittaa ”joen takana olevaa”. Sinne rakennettiin ensimmäiset asumukset, kun kaupunginmuurin sisäpuolella asuminen kävi ahtaaksi.

Omalla rähjäisellä tavalla Užupis on romanttinen kävelykohde. Kiehtova nähtävyys on pieni bernhardiinihautausmaa, jossa polut kiertelevät ristien seassa kumpuilevassa maastossa. Kierroksen voi päättää Užupis-kadun vanhankaupungin puoleisessa päässä sillan kupeessa sijaitsevaan kahvilaan. Kesällä joen törmälle rakennettu terassi on kaupungin parhaita.

TV-torni

Liettuan korkein torni (326 m) tarjoaa kaupungin parhaat näkymät. Yläkerran pyörivässä kahvilassa 165 metrin korkeudessa voi juoda kupin kahvia sekä myös syödä. TV-torni on lähihistoriallinen nähtävyys, sillä neuvostotankit piirittivät sen 13. päivänä marraskuuta 1991 protestina Liettuan itsenäisyyspyrkimyksille. Verisenä viikonloppuna sai 14 liettualaista surmansa. Heidän muistokseen on tornin ulkopuolelle pystytetty ristejä ja muistomerkkejä. Tornin sisäpuolella on vaikuttava valokuvanäyttely traagisista tapahtumista.

Televisiotornille pääsee linja-autoasemalta bussilla numero 54 tai johdinautolla numero 16. Bussi liikennöi ainoastaan arkipäivisin.

Gedimino prospektin päässä sijaitsevan parlamenttirakennuksen edustalle on jätetty betoniesteitä ja piikkilankoja muistona neuvostopanssareiden vierailusta.

Osoite: Sausio 13.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU