Vauhdikas BMX-pyöräily koukuttaa

Kysy! Kysy! Kysy! Anelee pikkupoika äidiltään. Nuorimies on ilmiselvästi jäänyt heti koukkuun nähdessään Kupittaalla värikkäitä kilpa-asuja ja vauhdikasta menoa. On menossa Kuppis Kupin ajot. Äidin pitää ehdottomasti kysyä, miten oma poika pääsisi mukaan harrastamaan uutta lajia.

BMX-pyöräily! Laittakaa laji muistiin! On helppo ennustaa tälle vauhdikkaalle lajille suurta menestystä. Ei pelkästään sen ansiosta, että BMX-pyöräily on jo olympialaji, vaan siksi, että lajissa ollaan ekologisten urheiluarvojen ytimessä – ilman moottoreiden jylinää ja ilmassa leijuvaa pakokaasujen katkuja.

Kaikki sai alkunsa 1960-luvulla Kalifornian auringon alla. Paikallisille nuorille rakennettiin puistoon motocrossia jäljittelevä rata, jossa kisattiin fillareilla. Uuden lajin nimeksi tuli BMX sanoista Bicycle Motocross. Laji lähti nopeaan kasvuun, ensin Yhdysvalloissa ja sitten koko maailmassa, nyt myös Suomessa.

BMX-pyörä on omalaisensa: 20 tai 24 tuumaiset renkaat, ei vaihteita, mutta jarru löytyy. Asianmukainen leukasuojallinen kypärä päähän, hanskat käteen, pitkä housut ja tasapohjaiset tossut jalkaan, kyynärpää- ja polvisuojat paikoilleen, ja ei kun menoksi. Ihan arkajaloille laji ei ole kuitenkaan tarkoitettu.

Maailma muuttuu ja sen aistii myös Kupittaalla. Kun kilpapyöräilijöille tarkoitetulla velodromilla ei näy ainuttakaan harrastajaa, käy sen naapurissa sijaitsevalla BMX-radalla melkoinen sutina. On menossa BMX Turku -seuran järjestämä Kuppis Kup.

– Kuppis Kupiin voi osallistua kuka tahansa. Harjoituskisa on ilmainen ja voi kilpailla vaikka omalla maastopyörällään. Oikeaa BMX-pyörää ei siis tarvita. Kehittyäkseen laji vaatii innostuneisuutta. Rohkeus on tärkeää. Lähtö ratkaisee, silloin ei voi väistellä muita, kertoo BMX Turku -seuran puuhamies Toni Kanninen.

BMX Turku on vasta 2014 perustettu seura, jonka toiminnassa on puolensataa aktiivia. Toiminnan kasvun hidasteena on kunnon radan puute. Nykyinen Kupittaan rata sopii harjoitteluun, mutta virallisia kilpailuja siellä ei voida järjestää. Kansainväliset mitat täyttävä rata löytyy pääkaupunkiseudulta.

BMX-kisaan lähdetään portilta. Isoissa kisoissa äänimerkin ja liikennevalojen avulla tietää milloin portti kaatuu. Mitat täyttävän radan pituus on noin 400 metriä. Kupittaan rata on korkeintaan puolet siitä. Radan suorat osat ovat hiekkapinnotteiset, mutta kaarteet on päällystetty asfaltilla. Kupittaalla kaarteetkin ovat sorapintaisia.

– Meillä olisi halu laajentaa ja parantaa olosuhteita, mutta Turun kaupungilla ei ole ollut toistaiseksi suuremmin innostusta.

BMX Turun toiminnasta voi lukea täältä: www.bmxturku.fi

BMX Racing Finlandin sivut löytyvät täältä: www.bmxracing.fi

Lähtö on tärkeä. Sekunti aikaa starttiin.
Kolmivuotias Nea on jo kovanluokan BMX-ajaja.
BMX Turku järjestää Kupittaalla Kuppis Kup -nimistä pyöräilykisoja. Kuten kuvasta näkyy, vauhdikas laji kiehtoo jopa alle kouluikäisiä.
Aikuisilla hypyt ovat jo korkeita.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!