Vehkalahden kotiseutumuseo oli alun perin kunnan ensimmäinen kansakoulu

KYMENLAAKSO / VEHKALAHTI – Tiedätkö, mikä on ”suutarinsilmä”? Vastaus löytyy Vehkalahden kotiseutumuseosta. Hasulan kylässä sijaitseva kaunis jugend-tyylinen puurakennus oli alun perin Vehkalahden ensimmäinen kansakoulu. Toiminta alkoi 1871. Opetusta annettiin vielä 1950-luvulla. Vuonna 1960 koulun lakkauttamisen jälkeen rakennuksessa aloitettiin museotoiminta.

Museo esittelee pääasiassa asumista maaseudulla ja paikallisia ammatteja. Merikin on lähellä, joten kalastukselle, hylkeenpyynnille, veneenveistolle ja laivanrakentamiselle on varattu omat näyttelyosastot. Esillä on myös Vehkalahden sota-ajan lottien ja knaappien tarinoita. Jälkimmäiset olivat eräänlainen alempi aatelisto ilman virallista aateliskirjaa, mutta omistivat tiettyjä etuoikeuksia, kuten verohelpotuksia.

Yksi museon tilavista ja valoisista näyttelysaleista on säilytetty luokkahuoneena. Entisaikojen tunnelma on hyvin aito. Opettajan pöytä vanhanajan karttapalloineen on korokkeella. Sotaa edeltävät Suomi-kartat entisine rajoineen on ripustettu seinille. Suomen koululaitoksen isä Uno Cygneuksen kuva on parhaalla paikalla. Löytyypä luokan seinältä hallitsijan, Venäjän keisarinkin, valokuva.

Vehkalahden kotiseutumuseon erikoisuus on laaja suksikokoelma. Seutu tunnettiin taitavista suksentekijöitä, joiden tuotteita myytiin 1900-luvun alkuvuosina talvimarkkinoilla Haminan torilla.

Suutarit olivat arvostettuja ammattimiehiä. Monet mestarit kulkivat talosta taloon. He olivat myös ammattiryhmä, jotka tarvitsivat kunnon valaistuksen. Aluksi pimeällä piti turvautua päreen antamaan valoon. Ennen öljylamppujen tuloa suutarit käyttivät ”suutarinsilmää”. Se oli vedellä täytetty lasipallo, joka linssin tavoin keräsi valon yhteen pisteeseen. Keksintö siirtyi kulta- ja jalokivisepiltä suutareiden ja pitsinnyplääjien käyttöön.

VEHKALAHDEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kuninkaantie 3, Husula, Vehkalahti (Hamina).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.