ETELÄ-SAVO / MIKKELI – Ensin kannattaa vierailla marsalkka Mannerheimin komentokeskuksessa Päämajassa. Samalla pääsylipulla pääsee myös katsomaan Naisvuoren kallioon louhittua sodanaikaista viestikeskusta, jonka peitenimi oli Lokki.
Viestikeskusta alettiin suunnittelemaan jo ennen talvisodan syttymistä. Valmista ei kuitenkaan saatu ajoissa, ja niinpä talvisodan aikana viestikeskus sijaitsi koulun kellarissa. Naisvuoren louhintatyöt aloitettiin tammikuussa 1940. Välirauhan ajaksi Päämajan toiminta siirrettiin väliaikaisesti Helsinkiin. Siirto jäi lyhytaikaiseksi. Toiminta Mikkelin Päämajassa ja uudessa viestikeskuksessa aloitettiin uudelleen kesällä 1941 ja jatkettiin elokuuhun 1945 asti.
Lokki välitti Päämajan viestiliikenteen, puhelin- ja kaukokirjoitinliikenteen. Kallion sisällä toimi myös Mikkelin ilmavalvonnan aluekeskus sekä saksalaisten viestiasema. Radioliikenne hoidettiin Mikkelin lähellä sijainneen radioaseman välityksellä. Osa maanalaisista tiloista oli varattu henkilökunnan lepotiloiksi. Luolassa oli työtilat myös ylipäällikölle ja neuvonantajilleen.
Lokin tekniikasta vastasivat alan ammattilaiset, valtion sotilasvirkamiehet. Lotat huolehtivat puhelinvälityksestä ja kaukokirjoittimista. Töitä tehtiin kolmessa vuorossa kokonaisvahvuuden ollessa noin 100 henkilöä.
Maanalaiset tilat oli suunniteltu niin, että luolien sisäpuolelle rakennettiin puusta parakit. Lämpöä saatiin halkoja polttamalla. Käytössä oli myös ilmansuodatusjärjestelmät.
Sodan jälkeen viestikeskuksen tilat rappeutuivat. Kosteus tuhosi puurakenteet ja parakit lahosivat. Ajatus tilojen kunnostamisesta syntyi 1980-luvulla. Talkoita tehtiin usean vuoden ajan. Nyt Kaakkois-Suomen Viestikillan ansiosta tilat on osittain kunnostettu. Esillä on muun muassa kaukokirjoittimia, joista lähetettiin ja vastaanotettiin salasanomia.
Viestikeskus Lokki on suljettu toistaiseksi! (2022)
VIESTIKESKUS LOKKI
Osoite: Naisvuori, sisäänkäynti Vuorikadun ja Ristimäenkadun kulmasta, Mikkeli.
LUE LISÄÄ: Harjukosken mylly muistetaan elokuvasta Ulvova mylläri
LUE LISÄÄ: Jalkaväkimuseo sijaitsee armeijan alkuperäisissä tiloissa
LUE LISÄÄ: Marskin salonkivaunu – avoinna kerran vuodessa
LUE LISÄÄ: Porrassalmen taistelu päättyi Ruotsin kuninkaan voittoon – ilo oli lyhytaikainen
LUE LISÄÄ: Päämajamuseo ja Muisti – mikkeliläiset ovat ylpeitä sotaisesta lähimenneisyydestään
LUE LISÄÄ: Suur-Savon museo on pieni, mutta laadukas