Vilkkimäen Kahvimuseo tarjoaa nostalgisia muistoja

VARSINAIS-SUOMI / LIETO – Paikalliset kutsuivat Liedon Vilkkimäen vanhaa meijeriä ”kummituslinnaksi”. Syystäkin. Hylätty rakennus ränsistyi käyttämättömänä vuosien myötä, vaikka rakennuksella oli takanaan hieno historia.

Meijeri aloitti toimintansa 1920-luvun lopulla nimellä Liedon Osuusmeijeri, mutta ajautui kuitenkin nopeasti taloudellisiin ongelmiin. Tilalle perustettu Liedon osuusmeijeriosakeyhtiö vuokrasi tilat edelleen. Valio siirsi toimintojaan Vilkkimäen meijeriin ja teki täällä suomalaista juustohistoriaa. Valio kehitti kuuluisan sinihomejuuston, Aurajuuston, jonka kehitystyö ja valmistus liittyy vahvasti Vilkkimäkeen. Meijeritoiminta päättyi kuitenkin jo vuonna 1939 talvisodan kynnyksellä. Sen jälkeen rakennuksessa oli vaihtelevalla menestyksellä useita eri omistajia.

Vuonna 1927 valmistuneen vanhan meijerirakennuksen alakulo päättyi, kun kaksi paikallista yrittäjää Risto Vilo ja Timo Hakkarainen ostivat kiinteistön ja laittoivat sen kuntoon. Meijerirakennuksesta löytyy nyt vuokra-asuntoja ja liikehuoneistoja. Yksi tila on vuokrattu eräälle harvinaisuudelle, Vilkkimäen Kahvimuseo ry:n hallinnoimalle Kahvimuseolle.

Kyseessä on kohde, joka on Suomessa perin harvinainen. Se on samalla yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Louhivuorelle tärkeä ”työpaikka”. On hämmästyttävää, vaikka Louhivuori onkin seniori-ikäinen, hänellä riittää intoa ja aikaa päivystää lähes päivittäin Kahvimuseossa. Mutta mikä on päivystäessä, sillä uteliaita käy tasaiseen tahtiin muistelemassa.

Jos museoisännällä riittää tarinoitavaa, riittää sitä myös vierailijoilla. Kyseessä onkin todellinen ”tommone” museo eli jokainen vierailija toteaa, että ”tommone oli meilläkin kotona”. Jotkut kutsuvatkin nostalgista Kahvimuseota ”muistinvirkistämismuseoksi”. Tämä on nimittäin paikka, joka vie vierailijan helposti muistoihin, vaikka ei olisi itse kahvinjuojakaan.

Ja mikä parasta, Kahvimuseon vieressä on myös oikea kahvila. On selvää, että ennemmin tai myöhemmin Kahvimuseon vierailijan kahvihammas alkaa kolottamaan.

Louhivuori on yhdistyksen puuhamies, mutta museon perustamisidean kehitti aikoinaan kovana keräilijänä tunnettu edesmennyt Simo Juvala. Hän omisti komean kahviaiheisen kokoelman. Alussa mukaan saatiin lainaksi myös turkulaisen kauppamuseon esineistöä. Nyt koko meijeriin sijoitettu kokoelma on yhdistyksen oma, mutta muutama esine on yhä lainassa. Vuosien myötä kokoelmaa ovat kartuttaneet myös lahjoitukset.

Kahvimuseon ensivaikutelma on siisteys. Useamman tuhannen esineen kokoelma on laitettu tyylikkäästi esille. Nähtävänä on entisaikojen kahvipakkauksia, erilaisia kahvipannuja, kahvimyllyjä, prännäreitä sekä kahvipakettien mukana tulleita keräilykuvia. Monelle tuttuja ovat myös pula-ajan korvikkeet.

Osa Kahvimuseossa vierailevista muistaa henkilökohtaisesti tai ainakin tietää tarinan, miten rahtilaiva Herakles saapui Suomeen helmikuussa 1946. Aluksen lastina oli arvotavaraa: aitoa raakakahvia. Jo aluksen matkaa Riosta kohti Turkua seurattiin tarkasti. Paikalla oli ketju poliisimiehiä, mutta silti muutama onnellinen pääsi koskettamaan kahvisäkkejä.

Esillä Kahvimuseossa on myös sääksmäkeläiseen kansallispukuun sonnustautunut Paula-tyttö, kahvinvalmistaja Pauligin mainoshahmo. Tytön historia ulottuu aina 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Ensimmäisen kerran piirretty neitonen esiintyi Pauligin kahvipurkin kyljessä 1904.

Vuodesta 1950 alkaen Paulig valitsi muutaman vuoden väliajoin oikean ”Paula-tytön”. Hakijoiden joukossa oli muun muassa tuleva Miss Universum Armi Kuusela, mutta hän karsiutui. Kruunatuksi tuli Sinikka Kekki. Sisko oli ilmoittanut hänet mukaan kilpailuun, koska voittajan löytäjälle oli luvattu kaksi kiloa kahvia. Pula-ajan Suomessa kahvi oli kallista.

Eräs Paula-tyttö oli turkulainen Emmi Salonen (2004-2007). Vuonna 2019 Paulig korvasi Paulan lopullisesti ”kahvilähettiläällä”. Tehtävään voi hakea kuka tahansa sukupuolesta riippumatta.

VILKKIMÄEN KAHVIMUSEO

Osoite: Vilkkimäentie 5, Lieto.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeen Härkätien alkuperäinen reitti vielä hyvin löydettävissä

LUE MYÖS: Kätkössä oleva helmi, Liedon Vanhalinna, on eräs Suomen mielenkiintoisimmista kotimuseoista

LUE MYÖS: Vanhalinnan linnavuori on muinainen vartiopaikka

LUE MYÖS: Nautelankoski on Aurajoen komeimpia koskialueita

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.