Villa Väinölä suunniteltiin Alvar Aallon veljen Väinön perheelle asunnoksi

ETELÄ-POHJANMAA / ALAJÄRVI – Alajärven kaupungin monista Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista Villa Väinölä poikkeaa muista Aalto-kohteista. Se oli alun perin tarkoitettu yksityiskäyttöön. Arkkitehti Aalto suunnitteli sen veljelleen Väinölle ja hänen perheelleen kodiksi ja toimistoksi. Väinö valmistui maanmittariksi Teknillisestä koulusta ja muuttaessaan Alajärvelle hän tarvitsi kodin perheeleen.

Vuonna 1926 valmistunut rakennus kuuluu arkkitehti Aallon varhaistuotantoon.

Alvar teki vaimonsa Ainon kanssa häämatkan Italiaan 1920-luvulla. Matkallaan hän imi vaikutteita paikallisesta arkkitehtuurista. Aalto mieltyi roomalaisten atriumtalojen arkkitehtuuriin, jossa eri tilat yhdistyvät välitilan avulla. Esimerkiksi atriumista voi siirtyä julkisiin tiloihin tai asunnon omistajan omiin yksityisiin tiloihin. Atrium olisi hallimainen tila, jonka katto olisi avoin ylös asti.

Atrium-ajatuksen pohjalta syntyi Casa Väinön piirustukset. Kävi kuitenkin niin, että veli Väinö ei pitänytkään ajatuksesta. Piirustukset menivät uusiksi. Väinön mielestä suunnitelma oli liian kallis ja erikoinen.

Syntyi nykyinen Villa Väinölä, josta ei tullut yhtä pramea kuin Alvarin alkuperäinen suunnitelma. Vaikka lopputulos oli yksinkertaisempi ja edullisempi, Villa Väinölä poikkesi jo silloin paikkakunnan muista rakennuksista. Ja poikkeaa yhä vieläkin.

Uusklassistisen Villa Väinölän tunnistaa erikoisesta kuistista, joka muistuttaa pylväineen temppeliä. Myös sisätiloissa on pylväitä. Toiseen kerrokseen johtavassa portaikossa on Aallon suunnittelemat joonialaiset pylväät. Rakennuksen toisella puolella pääsisäänkäynnin yhteydessä on Aallon arkkitehtuurille tyypilliset pyöreät ikkunat. Väinölän ensimmäiseen kerrokseen sijoitettiin sali, isännän ja apulaisen huoneet, keittiö sekä uloskäynti puutarhaan.

Rakennuksen jatkona on myöhemmin rakennettu sivurakennus, joka eroaa arkkitehtuuriltaan päärakennuksesta. Erikoista on siipiosan ikkunat, jotka ovat kukin eri tasoilla seuraten piha-alueen muotoa.

Asunto tuli myyntiin, kun Väinä perheineen muutti Vaasaan vuonna 1950.  Villa Väinölä siirtyi lopulta Alajärven kaupungille. Rakennus on toiminut kunnanlääkärin vastaanottotilana ja virastotalona. Majaa ovat pitäneet verotoimisto, hammaslääkärin vastaanotto, kunnan vapaa-ajantoimistot sekä Alajärven kaupungin asunto- ja rakennustarkastustoimistot.

Villa Väinölä oli vuosien ajan tyhkillään. Ajan myötä se pääsi pahasti rapistumaan, kunnes aivan viime hetkellä kaupunki päätti kunnostaa omistamansa arvorakennuksen. Villa Väinölä pelastettiin ränsistymiseltä. Rakennus haluttiin restauroida vanhaa ja Aaltoa kunnioittaen.

Nykyisin Villa Väinölää hallinnoi Nelimarkka-museo. Rakennuksesta on tehty kaikille avoin kulttuurikeskus, jossa järjestetään muun muassa taidenäyttelyitä.

VILLA VÄINÖLÄ

Osoite: Väinöntie 4, Alajärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aalon kädenjälki näkyy vahvasti Alajärven kaupunkikuvassa

LUE MYÖS: Menkijärven sotaperinnealue on oiva taukopaikka – uimaankin pääsee

LUE MYÖS: Nelimarkka-museossa on esillä useita Eero Nelimarkan teoksia

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.