Hallissa on tunnelmaa jo ennen kuin peli on edes alkanut. Koripallojoukkue Salon Vilppaan kannattajaryhmä Vilpas Ultras osaa pitää meteliä. Fanit huutavat, laulavat ja hakkaavat rumpuja. Salohallin katsomossa on aina se kuuluisa kuudes pelaaja.
Käsiä yhteen! Käsiä yhteen! Jaksaa! Jaksaa! Tunnelma ei synny itsestään, ei vaikka Turussa virallinen kuuluttaja näin komentaisi. Perusjäyhä turkulainen ei innostu kannustamaan käskemällä. Tunnelma syntyy aidoista tunteista. Se ratkaisee, mitä tapahtuu kentällä.
Salossa on menossa jo useamman vuoden ajan korisbuumi. Täällä kenttäkuuluttaja keskittyy vain olennaiseen. Yleisö pitää huolen tunnelmasta. Lopputulos on Suomessa poikkeuksellinen.
Kannattajaryhmä Vilpas Ultras on nuori. Ilmiö lähti kehittymään, kun salolainen koripallojoukkue nousi Korisliigaan vuonna 2009.
– Aluksi oli erilaisia faniviritelmiä, mutta ne kuivuivat aina kokoon. Nykyinen Vilpas Ultras lähti liikkeelle pari vuotta sitten. Nyt kannattajatoiminta on organisoitua. Meillä on tiivis ydinporukka, joka johtaa toimintaa, mutta kannattajiin saa tulla kuka tahansa. Parhaimmillaan vieraspeleihinkin on lähdetty useammalla linja-autolla, kertovat Konsta Mäenpää ja Jere Aalto, Vilppaan kannattajaryhmän pääorganisaattorit.
Tärkeä osa fanikulttuurin syntymisessä ja kehittymisessä on kollektiivinen seuraidentiteetti.
– Meillä molemmilla vanhemmat isoisää myöten ovat olleet seuravaikuttajia. Siitä on syntynyt side seuraan, jota ei voi markkinoinnilla luoda. Faniryhmän ydinporukka on pienestä pitäen pelannut koripalloa samoissa joukkueissa. Heillä monella on side seuraan yli sukupolvien. Salossa kaikki tuntevat toisensa.
Vilpas Ultras, kotimaisten koriskenttien kummajainen, herätti aluksi vieraspaikkakunnillakin äänekkäällä toiminnallaan hämmennystä. Ilmiö on saanut paljon valtakunnallista julkisuutta. Ultras palkittiin Koripalloliiton gaalassa vuoden koripalloilmiönä. Kannattajat uskovat, että heidän toimintansa ei pelkästään auta omaa joukkuettaan, vaan vie myös lajikulttuuria eteenpäin. Vierashalleissakin saadaan ääntä koripallo-otteluihin.
– Faniporukassa tehtävät on jaettu. Yksi vetää rumpuporukkaa, toinen päättää, mitä lauletaan. Kannatushuutoja kehitellään usein yhdessä pelimatkoilla, mutta ydinryhmä päättää, mitä otetaan käyttöön. Toiminta pitää olla johdettua, muuten otteluissa kaikki menee sekamelskaksi.
Seura ja joukkue ovat ottaneet hyvin vastaan kannattajaryhmänsä.
– Se, miten joukkue ottaa meidät vastaan, on elintärkeä toiminnan kannalta. Kun joukkue tuo arvostuksensa selkeästi esille, se tuntuu hyvältä. Kun tunnemme pelaajat henkilökohtaisella tasolla, kannatuksestakin tulee henkilökohtaisempaa.
Salossa kaivattiin pitkään paikallisotteluiden tunnelmaa. Ura Basketin noustessa Korisligaan, tilanne korjaantui.
– Uusikaupunki oli lähin ”paikallispeli”. Jos me saisimme toivoa, se olisi Forssa tai Turku. Silloin tulisi todellisia paikallispelejä. Tuntuu ihmeelliseltä, miksi Turun kokoisessa kaupungissa ei ole pääsarjajoukkuetta. Hienoa, että Ura Basket on nyt liigassa.
Vilppaan kotiotteluissa katsomot alkavat täyttyä jo tuntia ennen ottelun alkua. Yleisö saapuu ajoissa paikalle, kun oman kylän joukkue pelaa. Vain katsomon parhaimmat paikat, sponsoriosasto, täyttyvät vasta, kun seuran tarjoamat ”katkarapuvoilevät” on syöty.
Lajissa kuin lajissa hyppy divarista pääsarjatasolle on suuri. Salohallin tunnelma ja itse ottelu todistavat, kuinka koripallo voi olla hyvää viihdettä. Kotijoukkue, Vilpas Vikings, on ammattilaisjoukkue, jonka johtaja on eurooppalaisen koripallon eturiviin kuuluva pelaaja Teemu Rannikko.
Olosuhteet avarassa ja valoissa Salohallissa ovat moitteettomat. Eräs tärkeä yksityiskohta kuitenkin puuttuu: päätykatsomot. Tässä kohdassa Kupittaan uusi palloiluhalli on monipuolisempi peliareena. Mutta silläkään ei ole merkitystä, sillä ottelun lopulla koko yleisö, siis koko yleisö, kannustaa villisti ottelun viimeisen minuutin seisten.
Kun ottelun viralliset palkitsemiset ovat ohi, kotijoukkueen pelaajat kerääntyvät aina riviin kannattajajoukon eteen. Seuraa seremonia, joka todistaa elävästi, millainen vahva side kotijoukkueen ja kannattajaryhmän välille on syntynyt.