Vinkit Berliinin reissulle

Loma Berliinissä vaatii uuden loman Berliinissä, sillä yhdistyneessä kaupungissa on nähtävää vaikka vuoden jokaiselle päivälle. Viikon pituisen loman aikana saa Berliinistä jo hyvän käsityksen, mutta lyhyemmällä lomalla on suunniteltava tarkkaan, mitä todella haluaa nähdä.

Berliini on Euroopan kolmanneksi suosituin matkailukohde Pariisin ja Lontoon jälkeen, ja sen suosio kasvaa tasaisesti koko ajan. Berliiniin on lyhyt lentomatka kaikkialta Euroopasta, Suomestakin vain pari tuntia. Pariisiin, ja etenkin Lontooseen verrattuna Berliini on edullinen lomakohde. Pienellä vaivalla voi kelpo yöpaikan löytää hämmästyttävän halvalla.

Jos jättää Berliinin Michelinin tähdillä palkitut ravintolat väliin, onnistuu myös syömään edullisesti, puolet halvemmalla kuin Helsingissä. Eikä paikallisia makkaroita sovi ylenkatsoa, sillä niitä ostetaan kioskien grilleistä kymmeniä tuhansia päivässä.

Itä- ja Länsi-Berliinin yhdistymisen myötä kaupungista tuli pinta-alaltaan jättisuuri (kymmenen kertaa suurempi kuin Pariisi). Välimatkat eri kohteiden välillä ovat pidemmät, kuin mihin suurkaupungissakaan on totuttu. Mutta ei hätää, sillä julkinen liikenne on hoidettu esimerkillisellä tavalla. Kannattaakin heti opetella käyttämään kaupungin liikennelaitoksen palveluita.

Kulttuurinautiskelijoille Berliini on paratiisi. Esimerkiksi tasokkaita taidemuseoita on niin monta, että niitä ei ehdi kaikkia kiertää yhden loman aikana. Jos saksan kieli on hallussa, niin ooppera- ja teatterimaailma tarjoavat loputtoman määrän vaihtoehtoja. Ja klassisesta musiikista ja musikaaleista voi nauttia joka tapauksessa.

Berliiniä on viimeisen viidentoista vuoden aikana rakennettu voimakkaasti. Se on todennäköisesti eri näköinen, kuin viime matkallasi. Entisellä tyhjällä raja-alueella Potsdamer Platzilla saattoi 1990-luvulla nähdä yli 100 nostokurkea yhdellä silmäyksellä. Berliinin Manhattan on nyt valmis, mutta Alexanderplatzin ympäristö oli pitkään yhtä myllerrystä. DDR-arkkitehtuuri saa sielläkin väistyä ja tilalle tulee huippumoderneja rakennuksia.

Rakennusbuumista ja sodan pommituksista huolimatta historia on yhä läsnä kaikkialla. Esimerkiksi Museosaaren kunnostustyö on Saksan suurimpia yksittäisiä restaurointikohteita.

Muutoksen myllertäessä Berliinissä ei pidä luottaa täysin edes muutamankin vuoden vanhoihin matkaoppaisiin. Osa museoista on nyt korjaustyön alla tai suljetuksi ilmoitettu museo on jo saattanut avata ovensa.

Idän ja Lännen museoiden kokoelmia on yhdistymisen myötä keskitetty samaan paikkaan, joten ne eivät enää ehkä olekaan totutussa paikassa. Siksi kannattaa suunnata ensimmäiseksi Berliinin matkatoimiston infotiskille. Alla mukana on myös eri kohteiden internet-osoitteet, joista voi varmistaa viime hetken tiedon, jotta ei turhaan kolkuttele kiinni olevan museon ovea.

Vaikka muurin kaatumisesta on kulunut jo vuosia, jaksaa Saksan kansan kahtia jakanut betoniseinä kiinnostaa matkailijoita. Muurin paikkaa on enää vaikea löytää, mutta itse aiheeseen voi tutustua tarkemmin useammassakin kohteessa. Vanhaa itäsaksalaista ilmapiiriä voi käydä haistelemassa esimerkiksi Stasin entisessä päämajassa

Missä yöpyä

Berliinissä yöpyy keskimäärin vuodessa noin viisi miljoonaa turistia ja liikematkailijaa. Syystäkin majapaikkojen tarjonta on laaja. Valittavana on yöpymispaikkoja kotimajoituksesta luksushotelleihin.

Yleensä suurkaupungeissa hotellien hinnat vaihtelevat sesonkiaikojen mukaan, mutta Berliinissä vuodenajoista johtuva hintahaitari on pieni. Berliini on suosittu kansainvälisenä messukaupunkina, joten matkailijoita riittää tasaisesti kaikkina vuodenaikoina. Suurtapahtuminen ei kannata yöpyä tapahtumapaikkakunnilla, mikäli ei halua osallistua itse tapahtumaan.

Kunnolliset hotellit olivat keskittyneet Berliinin jaon aikana selvästi Lännen puolelle. Yhdistymisen jälkeen Idän hotellit on yksityistetty ja niiden määrä on kasvanut ja niitä on myös kunnostettu. Koska nyky-Berliini on itä-länsisuunnassa laaja, ei majapaikan valinnalla sijainnin perusteella ole enää suurta merkitystä. Nähtävyydet sijaitsevat laajalla alueella ja julkisia kulkuvälineitä pitää joka tapauksessa käyttää.

Sodan pommituksista johtuen suurin osa Berliinin hotelleista sijaitsee nykyaikaisissa rakennuksissa, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Brandenburger Hof on viehättävä hotelli 1800-luvun talossa rauhallisella pikkukadulla lähellä Kurfüstendammia.

Hotelli Adlon lienee Berliinin hotelleista kuuluisin. Brandenburgin portin lähellä sijaitseva loistohotelli tuhoutui sodassa, mutta nyt se on rakennettu uudestaan alkuperäisen näköiseksi. Adlon on ylellinen marmoripintoineen ja upeine taideteoksineen. Kalleimmat sviitit maksavat noin tuhat euroa yö. Business-luokan huone maksaa jo huomattavasti vähemmän.

Berliinin hotellit sijaitsevat usein erillisinä keskittyminä, hienoimmat hotellin pääkadun varrella ja vaatimattomimmat sivukaduilla. Kurfüstendamm ympäristöineen sekä Charlottenburgin itäosat ovat perinteisiä Lännen hotellialueita. Idän puolella hotelleja löytyy Mitten ja Alexanderplatzin ympäristöstä. Jos tinkii sijainnista ja hieman laadusta, löytyy edullisin vaihtoehto todennäköisesti syvältä Idän puolelta.

Kesäsesongin aikana Berliiniin ei pidä mennä ilman hotellivarausta. Ennakkovaraus on helppo tehdä seuraavien internet- osoitteiden avulla: www.visitberlin.de ja www.berlin.de. Sieltä löytyy satoja erilaisia vaihtoehtoja hintatietoineen. Paikan päällä yöpaikan varauksen voi tehdä kaupungin turistitoimistossa.

Alla muutama vaihtoehto klassikkohotelleista tai muuten hyväksi koetuista majapaikoista.

Hotel Adlon

Adlon on todellinen klassikko. Hotelli perustettiin jo 1900-luvun alussa, mutta se tuhoutui kuitenkin toisen maailmansodan pommituksissa. Vanhan Adlonin tilalle on nyt noussut uusi Adlon, joka muistuttaa ulkonäöltään edeltäjäänsä.

Adlonissa ovat viihtyneet muun muassa Charlie Chaplin, Josephine Baker, Mary Pickford, Doris Day, Albert Einstein, Enrico Caruso ja tietysti Marlene Dietrich.

Osoite: Pariser Platz, Unter den Linden 77.

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

Lue lisää

Brandenburger Hof

Brandenburger Hof on eräs Berliinin idyllisimmistä hotelleista. Keskeisellä paikalla, lähellä Kufürstendammia, mutta kuitenkin rauhallisella sivukadulla sijaitseva hotelli on vanhassa arvorakennuksessa, joka on sisustettu tyylikkäästi.

Osoite: Eisleben Strasse 14.

S-Bahn: Zoologischer Garten, S5, S7, S75, S9.

U-Bah: Zoologischer Garten, U2, U9, Ausburger Strasse, U3.

www.brandenburger-hof.com

Hotel Park Inn Berlin

Idän puolella Alexanderplatzin maamerkki Hotel Park Inn Berlin on TV-tornin jälkeen kaupungin korkein rakennus. Hotelli on alun perin aitoa DDR -arkkitehtuuria, mutta on sisätiloiltaan täysin uudistettu.

Osoite: Alexanderplatz 8.

Ratikka: M2, M4, M5, M6.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S75, S9.

U-Bahn: Alexanderplatz, U2, U5, U8.

www.parkinn.de

Scandotel Castor Berlin Hotel

Kolmen tähden hotelli sijaitsee hyvällä paikalla Lännen puolella lähellä Kurfürstendammia. Hinta-laatu -suhde on kohdallaan.

Osoite: Fuggerstrasse 8.

U-Bahn: Wittenbergplatz, U1, U2.

Motel One / Kreuzenberg

Motel One -ketjulla on useita hotelleja ympäri Saksaa. Hinta on aina edullinen ja hotellit ovat siistejä ja yksinkertaisia. Kreuzenbergin hotelli sijaitsee hieman syrjässä keskustasta, mutta aivan metroaseman vieressä. Korttelin päässä on Stiege-kulmaravintola, joka on joka ilta tupaten täynnä paikallisia.

Osoite: Prinzenstrasse 40.

U-Bahn: Moritzplatz, U8.

www.motel-one.com

Paikasta toiseen julkisilla kulkuvälineillä

Berliinin julkinen liikenne on hoidettu ehkä paremmin kuin yhdessäkään toisessa suurkaupungissa. Hyvä niin, sillä yhdistymisen jälkeen kaupungin eri kohteet sijaitsevat etäällä toisistaan. Berliini ei ole kompakti kaupunki, jossa vain kävellään paikasta toiseen. Kaupunki on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen (A, B ja C), mutta normaalisti matkailija liikkuu A- ja B- vyöhykkeillä.

Liikennelaitoksen kalusto on nykyaikaista, verkosto on laaja ja vuoroja ajetaan tiheään. Käytössä ovat U-Bahn eli maanalainen, S-Bahn eli lähiliikennejunat ja bussit. Itä-Berliinin puolella kulkevat vielä ratikat. U-Bahn- ja S-Bahn -asemat sijaitsevat usein samassa yhteydessä.

U-Bahn

Maanalaisen kymmenestä linjasta muodostuva verkosto on laaja ja vuoroja ajetaan muutaman minuutin välein. Modernit junat kuljettavat matkustajia nopeasti paikasta toiseen aamuviidestä puolenyöhön asti. Linjat U1 ja U9 kulkevat viikonloppuisin läpi yön. U-Bahn on merkitty valkoisella U-kirjaimella sinisellä pohjalla.

S-Bahn

Lähiliikennejunat (15 linjaa) liikennöivät maan päällä keskustan ja lähiöiden välillä. Vuoroja ajetaan 10-15 minuutin välein. Osa linjoista kulkee osittain samoja raiteita haarautuen myöhemmässä vaiheessa. S-Bahn on merkitty valkoisella S-kirjaimella vihreällä pohjalla.

Bussit

Myös bussiverkosto on kattava. Useimmat linjat ovat kolminumeroisia, mutta ns. pikavuorot ovat kaksinumeroisia tai numeron edessä on X-kirjain. Myös yövuoroja ajetaan. Bussipysäkki on merkitty vihreällä H-kirjaimella keltaisella pohjalla. Pysäkeillä on linjojen aikataulut.

Ratikat

Itä-Saksan aikana Itä-Berliinin puolella kulkivat ratikat ja nyt ne ovat osa Berliinin liikennelaitoksen linjaverkostoa.

Lippu

Myytävänä on kertalipun lisäksi Päivälippu ja 7 päivän lippu. WelcomeCard on voimassa 48 tai 72 tuntia.

www.bvg.de (liikennelaitoksen sivut)

www.fahrinfo-berlin.de (aikataulutiedot)

Huom!

Bussilinjat 100 ja 200 kiertävät idän ja lännen välillä tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Linja toimii siten hyvin kaupunkikiertoajeluna. Jos omistaa Päivälipun, voi hypätä milloin tahansa pois ja kiertää samalla tärkeimmät museot.

Kaupunkikierroksia

Bussilla

Kaupunkikiertoajelut hoidetaan kaksikerroksisilla ja avokattoisilla busseilla. Yrittäjiä on useita, joiden bussit lähtevät Kurfürstendammilta (Rankestrassen ja Fasanenstrassen välistä). Myös Idän puolelta Alexanderplatzilta lähtee busseja. Kaupungin turistitoimistoista saa tarkempaa tietoa eri vaihtoehdoista ja sieltä voi ostaa myös lippuja.

Top-Tour Berlin

Café Kranzlerin edestä lähtee busseja 30-60 minuutin välein (Kurfürstendamm 18). Non-stoppina kierros kestää 2,5 tuntia. Bussi pysähtyy 15 paikassa idän ja lännen puolella.

Zille Express

Liikennelaitos on kunnostanut kolme 1900-luvun vanhaa bussia, joiden avulla järjestetään 45 minuutin välein runsaan tunnin kestäviä historiallisia kierroksia.

Lähtöpaikka: Unter den Linden 76 (lähellä Brandenburgin porttia).

Panorama-S-Bahn

Liikennelaitos tarjoaa runsaan tunnin kiertoajelun modernilla lasikattoisella junalla, joka liikennöi lauantaisin ja sunnuntaisin kahdesti päivässä alkaen Ostbahnhofin metroasemalta palaten samaan paikkaan.

Lähdöt: Aikataulut vaihtelevat vuodenajan mukaan. Tarkat lähtöajat löytyvät liikennelaitoksen internet-sivuilta.

www.s-bahn-berlin.de

Kiertokävelyjä

Englanniksi opastetuilla teemakierroksilla voi tutustua esimerkiksi Kolmannen valtakunnan ajan Berliiniin, Juutalaiseen Berliiniin, Potsdamin nähtävyyksiin ym. Yrittäjiä on useita (yhteystiedot alla). The Original Berlin Walks -yrityksen lähdöt tapahtuvat  joko Lännen puolella Zoologischer Gartenin taksiaseman luota (eläintarhan pääportti) tai Idän puolella Häagen-Dazs -kahvilan ulkopuolelta (Hackescher Markt S-Bahn -asema).

www.berlinwalks.com

Muita kiertokävelyjä

Alter Fritz Tour

www.koenig-friedrich.de

Berlin ganz anders

www.berlin-ganz-anders.de

BerlinGuide.biz

www.berlinguide.biz

Berlin Starting Point

www.berlin-starting-point.de

Berliiniä pyörän satulasta

Berliini on tasainen kaupunki ja siellä on runsaasti hyviä pyörätietä, joten Berliiniin voi tutustua mainiosti myös fillarilla. Tarjolla on teemallisia kierroksia. Lähtöpaikka on Eberswalder Strasseaseman edessä (Eberswalder Strassen ja Schönhauser Alleen kulma).

www.berlinonbike.de

Laivaristeilyt

Spree ja sen sivujoki Havel sekä Landwehrkanal virtaavat Berliinin läpi. Kaupungin nähtävyyksiin, kuten Museosaareen, Charlottenburgin linnaan, Hansakortteliin jne. voi tutusta laivan kannelta. Risteilyt kestävät kaksi tai kolme tuntia. Vesibussit lähtevät Charlottenburgin linnan tai Schlossbrücke-sillan luota. Muita lähtöpaikkoja ovat mm. Kottbusser Brücke ja Jannowitzbrücke. Yrittäjiä on useita (Reederei Bruno Winkler, Stern und Kreis, Reederei Riedel). Niiden kotilaiturit vaihtelevat, mutta reitit ovat lähes samoja.

Reederei Bruno Winkler

Kesto: 3 tuntia.

www.reedereiwinkler.de

Berliinin suosituimmat kohteet

Museosaari (Museumsinsel)

Berliinin jaon takia myös usean museon kokoelmat jaettiin kahteen osaan. DDR:n aikana monen Itä-Berliinin museon kunto rapistui. Yhdistymisen jälkeen viimeisen kymmenen vuoden aikana on museoidenkin osalta tehtiin isoja muutostöitä. Kokoelmia yhdistellään ja museoita peruskorjataan. Tämän takia osa museoista on ollut muutaman vuoden suljettuna. Museosaaren kohteet ovat ehostaneet ilmettään ja kaikkia muutostöitä ei ole vielä edes saatu valmiiksi.

Jos aikoo käydä useammassa Museosaaren kohteessa, kannattaa ostaa yhteislippu Sinne pääsee parhaiten seuraavilla julkisilla kulkuvälineillä:

Bussi: 100, 200, TXL.

Ratikkaa: M1, 12.

S-Bahn: Hackescher Markt, S3, S5, S7, S75, S9, Friedrichstrasse S1, S2.

U-Bahn: Friedrichstrasse U6.

Vanha museo (Altes Museum)

Arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin uusklassistinen rakennus valmistui museoksi 1830-luvulla. Aluksi siellä säilytettiin mun muassa kuninkaallisia maalauskokoelmia. Toisen maailmansodan jälkeen tilaa käytettiin vain väliaikaisten näyttelyiden järjestämiseen. Vuodesta 1998 lähtien Altes Museumin tilat on varattu antiikin Kreikan ja Rooman kokoelmille. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on Egyptiläinen museo.

Osoite: Bodestrasse 1-3.

www.smb.museum

Pergamonmuseum

Pergamon on eräs Euroopan tunnetuimmista antiikin taiteen ja arkkitehtuurin museoista. Esillä on myös islamilaisen taiteen teoksia. Laajan kokoelman on mahdollistanut saksalaisten tekemät kaivaukset Lähi-idässä 1800-luvun lopulla. Museon tärkein nähtävyys on Pergamonin alttari, joka oli aikoinaan osa suurta turkkilaista temppeliä.

Osoite: Am Kupfergraben.

www.smb.museum

Vanha Kansallismuseo (Alte Nationalgalerie)

Vanhassa kansallismuseossa on eurooppalaista 1800-luvun huipputaidetta. Mukana on useita saksalaisen taiteen huippunimiä (mm. Max Lieberman, Max Beckmann) sekä ranskalaisten mestareiden maalauksia (Edouard Manet, Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas, Paul Cézanne).

Osoite: Bodestrasse 1-3.

www.smb.museum

Charlottenburgin linna (Schloss Charlottenburg)

Charlottenburg on sekä linna että Lännen puolella oleva hienostunut kaupunginalue. Preussin aikana Charlottenburg oli oma kaupunki raatihuoneineen, kunnes se liitettiin 1920-luvulla Berliiniin. Alueella on paljon puistoja ja 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun rikkaiden asuintaloja ja palatseja. Charlottenburgin alueen helmi on samanniminen linna, Schloss Charlottenburg, jonka sisätiloissa ja lähiympäristössä on useita mielenkiintoisia museoita.

Charlottenburgin linna rakennettiin 1600-luvun lopulla vaaliruhtinaille. Linna on saanut nimensä vaaliruhtinas Fredrik III:n vaimon Sophia Charlotten mukaan. Myöhemmin linnaa on useasti laajennettu. Toisen maailmansodan aikana se tuhoutui pahoin ja osa linnan aarteista katosi. Länsiberliiniläiset kunnostivat Charlottenburgin linnan melko pian sodan jälkeen ja se on nykykunnossaan loistava esimerkki Preussin aikaisesta barokki- ja rokokooarkkitehtuurista. Osa aarteista on saatu takaisin ja osa esineistä, esimerkiksi useimmat huonekalut on tuotu muista vanhoista preussilaisista linnoista.

Linnan ympärillä on laaja ja hyvin hoidettu puistoalue, joka kunnostettiin linnan lailla sodan jälkeen vanhojen valokuvien ja maalausten avulla. Puiston linnan puoleinen alue on tyypillinen ranskalaistyylinen barokkipuutarha, ja kauempana sijaitsee englantilaistyylinen puutarha lammikoineen.

Jos aikoo käydä useammassa Charlottenburgin linnan ympäristössä olevassa museossa (Neuer Flügel, Neuer Pavillon, Mausoleum, Belvedere), kannattaa ostaa yhteislippu

S-Bahn: Westend, S45, S46.
U-Bahn: Richard-Wagner-Platz, U7, Sophie-Charlotte-Platz U2, U12.

Linna (Altes Schloss)

Charlottenburgin linnan sisätilat ovat upeassa kunnossa. Siellä voi ihailla mm. arvokkaita kiinalaisia ja japanilaisia posliineja, koristeellista linnankappelia sekä kuninkaallisia työ- ja makuuhuoneita.

Osoite: Spandauer Damm 20-24.

www.schlosscharlottenburg.de

Sammlung Berggruen

Heinz Berggruen oli varakas taiteenystävä, joka keräsi merkittävän kokoelman 1800-luvun lopun ja 1900-luvun kansainvälistä taidetta (maalauksia ja veistoksia). Esillä on mm. useita Picasson töitä. Museo sijaitsee Charlottenburgin linnaa vastapäätä.

www.smb.museum/museen-einrichtungen/museum-berggruen/home/

Bröhan Museum

Liikemies Karl Bröhan keräsi arvokkaan yksityiskokoelman 1960-luvulta alkaen. Useimmat tyylikkään kokoelman taide-esineet ovat art decota ja jugendia. Bröhan Museum sijaitsee edellisen museon vieressä. Koska se on yksityinen, sinne ei kelpaa edellä mainittu yhteislippu.

www.broehan-museum.de

Egyptiläinen museo (Ägyptisches Museum)

Berliinin jaon takia Egyptiläisiä museoita oli aikaisemmin kaupungissa kaksi. Vuonna 2005 museot yhdistettiin eli Charlottenburgin linnaa vastapäätä sijainneen Lännen Egyptiläisen museon kokoelmat on siirretty alkuperäiseen paikkaansa, Museosaaren Vanhaan museoon (Altes Museum).

Eläintarha (Zoologischer Garten)

Tiergarten tarkoittaa Berliinissä sekä eläintarhaa että Lännen puolella olevaa suurta puistoaluetta. Yhdistymisen myötä eläintarhojakin on kaksi: Zoologischer Garten entisen Länsi-Berliinin puolella ja Tierpark Friedrichsfelde entisen Itä-Berliinin puolella.

Zoologischer Garten on eräs Euroopan vanhimmista eläintarhoista, sillä se perustettiin jo vuonna 1844. Nykyisin se on myös eräs nykyaikaisimmista, sillä siellä on pyritty luomaan eläimille mahdollisimman luonnonmukainen ympäristö. Zoologischer Garten onkin Berliinin suosituimpia kohteita. Paikalliset perheet käyvät siellä vähintään kerran vuodessa ja eläintarhan uutisia seurataan suurella mielenkiinnolla.

Zoologischer Gartenin erikoisuuksiin eräs Euroopan suurimmista akvaarioista. Apinatalo on tietysti suosituin. Eläimiä on yhteensä 14 000 eri puolilta maailmaa.

Eläintarhaan mennään sisälle Hardenbergplatzilta Leijonaportin tai vielä kuuluisamman portin, koristeellisen Elefanttiportin (Budapester Strasse) kautta.

Osoite: Hardenbergplatz 8 tai Budapester Strasse 34.

S-Bahn: Zoologischer Garten, S5, S7, S75, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten, U2, U9.

www.zoo-berlin.de

Tekniikan museo (Deutsches Technikmuseum Berlin)

Berliinin tekniikan museo on eräs Euroopan parhaimmista. Kokoelmat ovat erittäin laajat. Laivat, lentokoneet, junat ym. ovat näyttävästi esillä. Museo sopii koko perheelle, mutta erityisesti isät ovat innoissaan.

Osoite: Trebbiner Strasse 9.

U-Bahn Gleisdreieck, U1.

www.dtmb.de

Televisiotorni (Fernsehturm)

Itäberliiniläisten ylpeys Fernsehturm kohosi jo DDR:n aikana 365 metrin korkeuteen. Idän puolella oli siis jotain suurempaa kuin Lännen puolella. Televisiotorni onkin koko Berliinin korkein rakennus. Kun lähestyy autolla Berliiniä, näkyy hammastikkua muistuttava maamerkki jo kauas. Kun suuntaa kohti televisiotornia, saapuu samalla Alexanderplatzille.

Hissillä pääsee nousemaan 203 metrin korkeuteen näköalatasanteelle, jonka yläpuolella on vielä pari kertaa tunnissa ympäri pyörivä ravintola. Yhden kahvikupin nauttimisen aikana ehtii nähdä koko Berliinin yläilmoista. Hyvällä ilmalla näkee 40 km päähän.

Osoite: Panoramastrasse 1a.

Ratikka: M2, M4, M5, M6.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S75, S9.

U-Bah: Alexanderplatz, U2, U5, U8.

www.berlinerfernsehturm.de

Checkpoint Charlie -muurimuseo

Checkpoint Charlie oli legendaarinen raja-asema Länsi- ja Itä-Berliinin välillä, jonka kautta ulkomaalaiset pääsivät kulkemaan muurin toiselle puolelle. Piikkilanka-aidat ja betoniporsaat ovat kadonneet. Tilalle on noussut nykyaikaisia liikerakennuksia. Vanha rajakyltti ja vartiokojun kopio muistuttavat kylmän sodan kuuluisasta raja-asemasta.

Berliiniä jakaneen muurin ja raja-aseman historiasta saa havainnollisen kuvan poikkeamalla sisälle muurimuseoon (Haus am Checkpoint Charlie). Museo ei ole suuri, mutta kannattaa varata riittävästi aikaan näyttelyyn, joka valokuvien, filmien ja aitojen havaintoesineiden avulla tekee koskettavan vaikutuksen. Museo esittelee havainnollisesti niitä nerokkaita keinoja, joita ihmiset käyttivät paetessaan länteen. Museon lähellä on nähtävänä vielä pieni pätkä alkuperäistä muuria.

Osoite: Friedrichstrasse 43-45.

U-Bahn: Kochstrasse, U6.

www.mauermuseum.de

Brandenburgin portti

Garl Gotthard Langhansin 1700-luvun lopulla suunnittelemasta uusklassistisesta kaupunginportista on tullut Berliinin tunnetuin nähtävyys. Perusteellisten korjaustöiden jälkeen se on tullut nyt entistä ehommaksi. Portin ulkonäkö doorilaisine pylväineen muistuttaa antiikin Kreikan Akropolis -kukkulan rakennuksia.

Komeuden kruunaa portin yläpuolella oleva kuuluisa Johann Gottfried Schadowin hevosvaljakkopatsas Quadriga. Itse Voiton jumalatar on ohjaksissa. 1800-luvun alussa Napoleon siirrätti hevoset Pariisiin, kunnes vuonna 1814 Napoleonin kukistumisen jälkeen patsas palautettiin. Samalla patsaaseen lisättiin Preussin kotka ja Rautaristi.

Brandenburgin portti ympäristöineen on saanut todistaa monia historiallisia tapahtumia ja mielenosoituksia. Hitlerin vallan aikaiset sotilasparaatit, vuoden 1953 itäberliiniläisten kapina, muurin murtuminen ym. ovat tapahtumia, jotka ovat tallentuneet filmien ja lehtikuvien avulla seuraaville sukupolville. Neuvostosotilaan vuonna 1945 portin yläpuolelle pystyttämä punalippu on eräs kuuluisista Brandenburgin porttiin liittyvistä valokuvista.

Berliinin jaon aikana portti sijaitsi DDR:n puolella ja sen lähelle ei päässyt. Muurin murtuessa berliiniläiset kokoontuivat sankoin joukoin portin luo ja kiipesivät muurin päälle.

Osoite: Pariser Platz.

Bussi: 100.

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

Valtiopäivätalo (Reichstag)

Berliinin merkittävin rakennus on Reichstag, Valtiopäivätalo. Sen symbolinen merkitys kaupungille ja koko Saksalle on erittäin merkittävä. Julkisivussa oleva teksti Dem deutschen Volke viittaa siihen, miten rakennus haluttiin omistaa Saksan kansalle. Paul Wallotin suunnittelema rakennus toimi valtiopäivätalona jo 1800-luvun lopulla keisarin vallan aikana.

Vuonna 1933 Hitlerin propagandatarkoitukseen sytyttämä tulipalo tuhosi rakennuksen pahoin ja lopullinen isku tuli toisen maailmansodan aikaisissa ilmapommituksissa. Sodan jälkeen valtiopäivätalo jäi hylättynä seisomaan lähelle rajavyöhykettä.

Saksan yhdistyttyä rakennus kunnostettiin ja nykyaikaistettiin. Siitä tuli jälleen tärkeä parlamenttirakennus, sillä Saksan liittopäivät, Bundestag, alkoi kokoontua siellä vuodesta 1999 lähtien.

Arkkitehti Norman Fosterin suunnittelema moderni lasikupoli on berliiniläisten ylpeys. Nousemalla kupolin sisällä kierreportaita pitkin ylös huipulle pääsee ihailemaan maisemia sekä alla olevaa istuntosalia. Uteliasta väkeä on aina runsaasti paikalla. Turvatarkastuksen takia pitkät jonot etenevät hitaasti. Kannattaa tulla paikalle heti aamulla kupolin avautuessa yleisölle.

Osoite: Platz der Republik 1.

Kupoli avoinna: Joka päivä 8-24, viimeinen sisäänpääsy klo 22.

Pääsymaksu: Ilmainen.

Bussi: 100, 123.

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

www.bundestag.de

Nikolainkortteli (Nikolaiviertel)

Toinen maailmansota tuhosi Berliinin lähes kokonaan. Se mikä jäi jäljelle, ei DDR:n aikakaudella suuremmin arvostettu. Erikoinen poikkeus on kuitenkin entisen Itä-Berliinin puolella sijaitseva Nikolainkortteli, joka kunnostettiin 1980-luvulla alkuperäisen näköiseksi. Tosin vain harva alueen taloista on alkuperäinen. Suurin osa taloista on yksinkertaisesti rakennettu uudestaan keskiaikaista arkkitehtuuria jäljitellen. Kunnostustyöt valmistuivat vuonna 1987 Berliinin 750-vuotisjuhlien kunniaksi.

Nikolainkortteli kapeine kujineen ja ristikkotaloineen Spree-joen rannalla on mukava tuulahdus vanhasta Berliinistä. Korttelin arvokkain rakennus on kaksitorninen Nikolainkirkko, jonka vanhimmat osat ovat 700 vuoden takaa. Kirkko onkin Berliinin vanhin rakennus.

Monet matkailijat sekä myös paikalliset suuntaavat iltaisin askeleensa Nikolainkortteliin, sillä alueella on useita suosittuja ravintoloita, baareja, kahviloita ja matkamuistomyymälöitä.

Ratikka: M4, M5, M6.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S75, S9.

U-Bahn: Alexanderplatz, U2, U5, U8, Klosterstrasse, U2.

Olympiastadion

Vuoden 1936 olympiakisat muistetaan Hitlerin propagandakisoina sekä suomalaisten upeasta 10 000 metrin kolmoisvoitosta (Salminen, Askola, Isohollo). Ohjaaja Leni Riefenstahlin dokumenttielokuva Olympia ikuisti natsipuolueen propagandanäytelmän. Ainoastaan amerikkalaisen mustan pikajuoksijan Jesse Owensin voittamat neljä kultamitalia olivat takaisku Hitlerille.

Olympiastadion edustaa patsaineen ja torneineen tyypillistä natsiajan mahtipontista arkkitehtuuria, jossa mallia otettiin antiikin Roomasta. Vuosituhannen vaihteessa stadion peruskorjattiin ja muun muassa sen katsomotilat katettiin.

Olympiastadion toimii jalkapalloseura Hertta Berlinin sekä amerikkalaisen jalkapalloseura Berlin Thunderin kotiareenana. Vuoden 2006 jalkapallon MM-kisojen loppuottelu pelattiin Berliinin olympiastadionilla.

Osoite: Olympischer Platz 3.

S-Bahn: Olympiastadion, S5, S75

Ostoksille

Toisen maailmansodan jälkeinen Berliinin jako synnytti tilanteen, jossa shoppailun kannalta kaupungissa oli varsinaisesti vain yksi ostosalue. Lännen Kurfürstendamm oli ostosparatiisi verrattuna Idän ankeisiin kauppoihin. Yhdistymisen jälkeen Idän puolelle on tullut uusia ostoskatuja, jotka kilpailevat suosiossa Lännen isojen kauppojen ja pikkubutiikkien kanssa. Muurin murruttua Potzdamer Plazista on tullut Berliinin kolmas tärkeä ostosalue.

LÄNNEN PUOLI

Kurfürstendammin yläosa ja sitä seuraava Tauentzienstrasse on Lännen perinteistä ostosaluetta, joka on täynnä kansainvälisiä ja tuttuja merkkiliikkeitä. Tavarataloista suurimmat ovat KaDeWe ja Wertheim. Sivukaduilta löytyy lähinnä pienempiä designliikkeitä. Kranzler-Eck (Café Kranzlerin kulmassa) edustaa Berliinin uutta lasiarkkitehtuuria ja sen suojassa on useita pikkuliikkeitä. Kurfürstendammilla on myös omat internet-sivut (www.kurfuerstendamm.de), joiden avulla löytyy laaja kooste koko kadun liikkeistä.

Wilmersdorfer Strassen varrella Charlottenburgissa on useita kauppoja vieri vieressä ja hinnat ovat hieman edullisempia kuin Kurfürstendammilla, mutta kauppoja löytyy vaativallekin shoppaajalle.

KaDeWe

Kauphaus des Westens eli Lännen tavaratalo on Berliinin tunnetuin tavaratalo. Sen väitetään olevan Lontoon Harrodsin jälkeen Euroopan suurin. Liike perustettiin jo yli sata vuotta sitten. Se oli jo ennen sotia Berliinin ”suurin ja kaunein”. Toisen maailmansodan jälkeen sillä oli jopa poliittista merkitystä, sillä KaDeWen ruokaosastoa kuvailtiin sanoilla ”Lännen näyteikkuna”.

KaDeWesta saa tietysti kaikkea mahdollista, mutta sen ruokaosasto herkkuineen on yhä nähtävyys. Esillä on eksoottisia hedelmiä, kymmeniä teelajeja, satoja juustolajeja, satoja erilaisia viinejä, mereneläviä jne. Monet berliiniläiset viettävät KaDeWessä tuntikausia. Välillä nautitaan lounas tavaratalon ylimmässä kerroksessa olevassa tasokkaassa ravintolassa.

Osoite: Tauentzienstraße 21-24.

U-Bahn: Wittenbergplatz, U1, U2.

www.kadewe.de

Europa-Center

Europa-Center valmistui 40 vuotta sitten, mutta se on yhä varteenotettava ostospaikka. Katettu ja suihkulähteillä koristeltu ostospaikka oli siihen aikaan uutta ja erikoista. Europa-Centerissä on liikkeiden lisäksi ravintoloita, hotelli ja kasino.

Osoite: Tauentzienstrsse 9.

S-Bahn: Zoologischer Garten S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten U2, U9, Wittenbergplatz U1, U2.
www.europa-center-berlin.de

Stilwerk

Stilwerk sijaitsee Kurfürstendammin lähellä sijaitsevalla Kantsrassella. Viidessä kerroksessa on 57 kauppaa, jotka myyvät mm. kodin sisustamiseen liittyviä tavaroita.

Osoite: Kantstrasse 17.

S-Bahn: Zoologischer Garten, S3, S5, S7, S9, Savignyplatz, S5, S7, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten, U2, U9, Uhlandstrasse, U1.

www.stilwerk.de

IDÄN PUOLI

Muurin murtumisen jälkeen Idän ostosmahdollisuudet ovat parantuneet roimasti. Moderneja ostospaikkoja on ilmaantunut tiheään. Berlin-Mitten halki kulkeva Friedrichstrasse on palanut entiseen loistoonsa. Uusi arkkitehtuuri ja kalliit liikkeet antavat kadulle luksusilmeen. Galeries Lafayette ja sen vieressä sijaitseva ostoskeskus Quartier 206 ovat jo nähtävyyksinä kiehtovia. Friedrichstrassella on myös omat internet-sivut (www.friedrichstrasse.de), joista löytyy laaja kooste koko kadun liikkeistä.

Nikolaiviertel edustaa keskiaikaista Berliiniä. Kapeiden kujien varrella on matkamuistomyymälöitä sekä taide- ja antiikkikauppoja.

Alexanderplatzin ympäristö rakennettiin täyteen DDR:n aikana ja nyt alue on jälleen muuttumassa, sillä siitäkin tulee ultramodernia ostos- ja liikealuetta. Galeria Kaufhof (Alexanderplatz 9) on osittain avoinna huolimatta jättimäisestä kunnostustyöstä.

Friedrichstrassen alue

Ratikka: 12.

S-Bahn: Friedrichstrasse S1, S2, S5, S7, S9.

U-Bahn: Friedrichstrasse U6.

www.friedrichstrasse.de

Galeries Lafayette

Osoite: Friedrichstrasse 76 – 78.

U-Bahn: Französische Strasse U6.

www.lafayette-berlin.de

Potsdamer Platz

Kylmän sodan aikana autio Potsdamer Platz oli ns. ei kenenkään maata. 1990 –luvulla alueelle nousi futuristinen liikekeskus lukuisine kauppoineen. Potsdamer Platzista onkin tullut uuden Berliinin tärkeimpiä ostospaikkoja. Suosittu ostoskeskus Arkaden lukuisine kauppoineen on rakennettu kolmeen kerrokseen.

Arkaden

Osoite: Alte Potsdamer Straße 7.

S-Bahn: Potsdamer Platz S1, S2.

U-Bahn: Potsdamer Platz U2, Mendelssohn-Bartholdy-Park U2.

www.potsdamer-platz.net

KESKUSTAN ULKOPUOLELLA

Forum Köpenick

Ratikka: 62, 63, 68.

Osoite: Banhofstrsse 33-38 (Berlin-Köpenick).

S-Bahn: Köpenick S3.

www.forum-koepenick.de

Gropius-Passagen (Berliinin suurin ostoskeskus)

Osoite: Johannisthaler Chaussee 295-327, Neukölln.

U-Bahn: Johannisthaler Chaussee U7.

Kirpputorit

Strasse des 17 Juni on Berliinin suosituin kirpputori

Berliiniläinen viettää mielellään aikaansa lauantai- ja sunnuntaiaamupäivinä kaupungin kirpputoreilla. Lontooseen tai Pariisiin verrattuna katumarkkinapaikkoja on ollut Berliinissä vähemmän. Pitkään jaettuna ollut kaupunki on vaikuttanut vaihtoehtojen niukkuuteen, mutta nyt yhdistyneessä Berliinissä tarjonta on lisääntynyt.

Oman mausteensa Berliinin kirpputoritunnelmaan tuovat Kreuzbergin kaupunginosan turkkilaistyyliset basaarialueet (Maybachufer Strasse), joissa myydään vaatteita, turkkilaisia makeisia ja leivonnaisia, mausteita, teetä ja tietenkin dönereitä eli kebabeja.

Berliinin suosituin kirpputori on Strasse des 17. Junilla sijaitseva suuri Trödelmarkt -alue. Se jakautuu kahteen osaan. Tiegartenin S-Bahn-aseman puoleisessa päässä myydään lähinnä antiikkia. Mukaan mahtuu kirjoja, lehtiä, erilaisia messinkiesineitä, oven kahvoja, lukkoja, huonekaluja jne. Charlottenburgin sillan toisella puolella on tarjolla taidetta ja käsitöitä nahasta silkkiin. Myyntipöydät ja esineet ovat siistissä järjestyksessä. Penkominen ei ole kovin soveliasta. Alueesta on tullut suosittu nähtävyys, ja siksi tungos aina valtava.

Osoite: Strasse des 17. Juni.

Auki: La-su 10-17.

S-Bahn: Tiergarten.

Ruokailu

Nälästä eroon pääseminen on tehty Berliinissä hyvin helpoksi. Valittavana on useita tuhansia eri vaihtoehtoja pikaruokaloista huippuluokan ravintoloihin. Michelinin tähdillä palkittuja ravintoloita on useita. Mukava ruokapaikka löytyy todennäköisesti majapaikkasi kulman takaa.

Kun muu Eurooppa muuttuu kohti tupakoimattomuutta, polttavat saksalaiset muidenkin edestä. Ravintoloissa saattaa olla omat pöydät tupakoimattomille, mutta usein ruoan joutuu nauttimaan savuisessa ympäristössä.

Kaupungin ruokavalikoima on siirtolaisista johtuen monikulttuurista. Nälkäisellä on valittavanaan usean eri maan keittiön tuotteitta; etenkin itämaisen ruuan ystäville löytyy rahan vastinetta.

Currywurstia lounaaksi

Saksalaisten suurin suosikki on currywurst, saksalaisten lahja pikaruokamaailmalle. Kyseessä on aito saksalainen bratwurst -makkara maustettuna ketsupilla, currylla ja paprikalla. Tätä herkkua katoaa berliiniläisten vatsoihin kymmeniä tuhansia päivässä. Suosittelen!

Currywurstin valmistamisessa on kaksi erilaista koulukuntaa. Toinen niistä suosii keitettyä ja toinen paistettua makkaraa. Makkara asetetaan kokonaisena tai pikkupätkiin pilkottuna pahvilautaselle mausteiden ja hapankaalin, sauerkrautin kera. Toiseen käteen tyrkätään sämpylä ja juomaksi tietysti olutta. Saksalainen lounas on valmis.

Toinen berliiniläinen ”kansallisruoka” on turkkilainen paahtoliha döner. Berliiniin Turkista muuttaneet siirtolaiset toivat mukanaan tämän maukkaan kebabin. Makkaroita ja kebabeja myydään joka kadunkulmassa Imbiss-pikaruokakojuissa.

Sianpotkaa ja hapankaalia

Saksalainen keittiö noudattaa perinteitä, mutta samanlaiseen maailmanmaineeseen kuin esimerkiksi ranskalainen keittiö se ei ole noussut. Oikeastaan ei ole olemassa tyypillistä ruokaa, jota syötäisiin koko Saksassa (currywurstia lukuun ottamatta). Eri puolilla maata syödään hieman eri tavoin. Uusi saksalainen keittiö on valtaamassa alaa tarjoamalla kevyempiä vaihtoehtoja perinteisen raskaamman ruuan ohelle.

Perinteinen saksalainen ruoka on lähinnä tuhti annos lihaa (yleensä possua) ja perunaa eli Kartoffel eri muodoissa. Lisukkeeksi käy hapankaali ja suolakurkku. Yksi suosituimmista on Eisbein mit Sauerkraut eli keitetty sianpotka hapankaalin kera. Toinen berliiniläinen erikoisuus on Buletten eli paikalliset isot lihapullat.

Keittoja on monenlaisia. Mukana liemessä on mykyjä eli Knödeleitä. Miltä kuulostaisi Biersuppe: kanelilla ja neilikalla maustettu kuuma tai kylmä olutkeitto? Entäpä Leberknödelsuppe: jauhettua maksaa kirkkaassa lihaliemessä?

Salaattejakin syödään, mutta ne saattavat olla varsin tukevia. Mukana on papuja, parsaa, perunaa, makkaraa ym. Kalaa syödään Saksassa siellä missä meri on lähellä, mutta kyllä Berliinistäkin kalaruokia löytyy. Havel-joesta pyydetään esimerkiksi kuhaa ravintolan lautaselle.

Aterian kruunaa suussa sulavat leivonnaiset. Itävaltalaistyyppinen omenatorttu, Apfelstrudel lienee kaikkein suosituin jälkiruoka. Kaloreita ei lasketa ja se myös näkyy katukuvassa.

Idän puolella uusia trendialueita

Yhdistymisen myötä Berliinin ravintoloiden painopiste on osittain muuttunut. Modernin Potsdamer Platzin alue elokuvateattereineen houkuttelee myös ravintola-asiakkaita. Idän Prenzlauer Berg ja uuden trendialueen Hackescher Marktin lähikorttelit, mun muassa Oranienburger Strasse ovat nyt suosiossa. Ei sovi myöskään unohtaa Nikolaivierteliä, jossa illallista voi nauttia keskiaikaisessa ilmapiirissä. Lännen puolella ravintolakeskittymät löytyvät Savignyplatzin ja Kurfürstendammin ympäristöistä.

www.befo.de (laaja ravintolaluettelo)

Kneipe – se alkuperäinen

Kneipella tarkoitetaan perinteistä berliiniläistä korttelikapakkaa, jossa voi syödä mahansa ja juoda päänsä täyteen. Sisutus puupöytineen ja -penkkeineen on tumma. Väkeä tulee ja menee ja hälinä on joskus melkoinen.

Aidot Kneipet ovat viime vuosina vähentyneet trendibaarien tultua muotiin, mutta suosituimmat olutkuppilat täyttyvät illasta toiseen. Olut tarjotaan vom Fass eli tynnyristä tai pulloina. Laatuja on vaaleista tummiin. Tarjolla on myös vehnäolutta, Weizenbieriä. Aivan oma juttunsa on Berliner Weisse, virkistävä kesäjuoma, jota juodaan pillillä maljamaisesta lasista. Maku on erikoinen, sillä olueeseen on sekoitettu vadelma- tai maraattitiivistettä. Jos oikein janottaa, niin Luisen-Bräun suositussa kapakassa voi tilata olutta metreittäin. Kannattaa kokeilla vain isommalla  porukalla.

Nikolaiviertelistä löytyy eräs Berliinin perinteisimmistä kneipeista: Zum Nussbaum. Uudelleen rakennetun keskiaikaisen Berliinin kapakka edustaa makkaroineen ja oluineen perusberliiniläistä kapakkakulttuuria.

Luis Bräu

Oma panimo, tuhtia berliiniläisruokaa.

Osoite: Luisenplatz 1, Charlottenburgin linnan vieressä.

S-Bahn: Westend, S45, S46.
U-Bahn: Richard-Wagner-Platz, U7, Sophie-Charlotte-Platz U2, U12.
www.luisenbraeu.com

Zum Nussbaum

Perinteinen keskiaikainen kneipe Nikolaiviertelissä.

Osoite: Am Nussbaum 3, Nikolaiviertel.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S75, S9.

U-Bahn: Alexanderplatz, U2, U5, U8.

Stiege

Kreuzenbergin suosittu kulmaravintola, joka on yleensä täynnä. Annokset isoja, maittavia ja edullisia.

U-Bahn: Moritzplatz, U8.

Mutter Hoppe

Perinteinen berliiniläisravintola Nikolaiviertelissä tunnelmallisine kellaritiloineen ja hauskasti pukeutuneine tarjoilijoineen.

Osoite: Rathausstrasse 21.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S75, S9.

U-Bahn: Alexanderplatz, U2, U5, U8.

Reinhard’s

Sijaitsee Mutter Hoppen vieressä. Ravintola on aina täynnä tunnelman ja hyvän ruuan takia.

Zum letzten Instanz

Mainostaa itseään Berliinin vanhimpana kneipena, jossa viihtyi aikoinaan myös Maksim Gorki.

Osoite: Waisenstrasse 14.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S75, S9.

U-Bahn: Alexanderplatz, U2, U5, U8.

Pari erikoista

Kaksi alla olevaa ravintolaa toimii erikoisella tavalla: ravintoloissa syödään pimeässä. Ruuat valitaan himmeästi valaistussa huoneessa, nautitaan täydellisessä pimeydessä ja hiljaisuudessa. Kumpaankin ravintolaan pääsee vain varaamalla pöydän etukäteen.

Nocti Vagus

Osoite: Saarbrücker Strasse 36.

www.noctivagus.de

Unsicht-Bar Berlin

Osoite: Gormannstrasse 14.

www.unsicht-bar.com

Kulttuuria joka makuun

Berliinin kulttuuritarjonta on monipuolista ja usein myös varsin tasokasta. Jo ennen sotia Berliini oli eräs Euroopan tärkeimmistä kulttuurikeskuksista, eikä mikään ole muuttunut. Päinvastoin, sillä yhdistymisen jälkeen tarjontaa on entistä enemmän. Berliiniläiset ovat itse erittäin innokkaita käymään teattereissa ja konserteissa. Siksi monet tilaisuudet myydään loppuun jo hyvissä ajoin. Oma lippuvaraus kannattaakin tehdä ajoissa.

Kaiken mahdollisen tarjonnan esittäminen tässä yhteydessä on mahdotonta, sillä Berliinissä on 150 teatteria tai teatteriryhmää. Taidegallerioita on 350, museoita 170. Väitetään, että Berliinissä olisi 1500 erilaista tapahtumaa päivässä!

Viikon tapahtumia voi tutkia paikan päällä seuraavista lehdistä: Berlin Calendar (Berliinin matkailutoimiston julkaisu),TIP (www.berlinonline.de/tip), ZITTY (www.zitty.de), PRINZ (www.prinz.de ). Ajan tasalla olevat tiedot tuhansista tapahtumista löytyvät myös internet-sivuilta www.berlin-tourism.de ja www.berlinerfestspiele.de.

Lippuja Berliinin eri tapahtumiin voi varata suoraan tapahtumajärjestäjien lipputoimistoista (kts. alla) tai erityisistä monenpalvelun lipputoimistoista. Sieltä voi kysellä myös alennettuja (-50 %) lippuja saman päivän näytöksiin. Myymättä ja lunastamatta jääneitä lippuja voi usein kysyä paikan päällä tuntia ennen esitystä.

Oopperaa

Berliinin jako synnytti kulttuuritarjontaa erikseen Idän ja Lännen puolelle. Kahtiajaon päättymisestä huolimatta monia kulttuuritoimintoja ei ole yhdistetty, vaan oopperoitakin on peräti kolme. Kulttuurinälkäistä runsas tarjonta tietysti tyydyttää, mutta Berliinin kaupungille se tulee kalliiksi.

Valtionooppera toimii entisen DDR:n puolella, Mitten historiallisessa keskustassa. Sen lähellä toimii Komische Oper, jossa esitykset ovat saksan kielellä. Lännen puolella Charlottenburgissa sijaitsee kolmas ooppera, Deutsche Oper.

Staatsoper Unter den Linden (Valtion ooppera)

Osoite: Unter den Linden 5.

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

U-Bahn: Hausvogteiplatz, U2, Französische Strasse, U6.

www.staatsoper-berlin.org

Komische Oper

Osoite: Behrenstrasse 55-57.

Lipputoimiston osoite: Unter den Linden 41.

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

U-Bahn: Französische Strasse, U6.

www.komische-oper-berlin.de

Deutsche Oper Berlin

Osoite: Bismarckstrasse 34-37.

U-Bahn: Deutsche Oper, U2.

www.deutscheoperberlin.de

Kulturforum

Entisen Länsi-Berliinin alueella, Tiergartenin kulmassa sijaitsevan Kulturforumin alueella on kulttuuria taidemuseoista konserttitaloihin. Päänähtävyydet ja -museot ovat: Philharmonie (Berliinin filharmonikot), Kammermusiksaal (Kamarimusiikkisali), Gemäldegalerie (taidemuseo), Neue Nationalgalerie (uudempaa taidetta), Musikinstrumentenmuseum (soitinmuseo), Staatsbibliothek (valtionkirjasto), Kunstgewerbemuseum (taideteollisuusmuseo), Kupferstichkabinet (kuparipiirroskokoelma) ja St Matthäuskirche.

Philharmonie – Kammermusiksaal

Monen ammattisoittajan unelma olisi päästä soittamaan Berliinin filharmonikoihin. Hans Scharounin 1960-luvulla suunnitteleman telttamaisen konserttitalon akustiikan väitetään olevan Euroopan paras. Berliinin filharmonikot nousivat legendaarisen suureen maineeseen kapellimestari Herbert von Karajanin johdolla.

Philharmonien pikkusali on myös Hans Scharounin suunnittelema. Paikkaa pidetään Saksan arvostetuimpana kamarimusiikin esityspaikkana.

Osoite: Herbert von Karajan 1.

S-Bahn: Potsdamer Platz, S1, S2, S25, S26.

U-Bahn: Potsdamer Platz, U2, Mendelssohn-Bartholdy-Park, U2.

www.berlin-philharmonic.com 

Gemäldegalerie

Berliinin suurin taidemuseo sijaitsee uudessa vuonna 1998 valmistuneessa rakennuksessa. Kylmän sodan aikana kaupungin taideaarteet olivat molemmin puolin jaettua Berliiniä, mutta nyt arvokkaat maalaukset ovat jälleen yhdessä paikassa. Nähtävänä on useita vanhojen mestareiden töitä Boschista Rubensiin.

Osoite: Matthäikirchplatz 8.

S-Bahn: Potsdamer Platz, S1, S2.

U-Bahn: Potsdamer Platz, U2, Mendelssohn-Bartholdy-Park, U2.

Lue lisää

Neue Nationalgalerie

Mies van der Rohen suunnittelema matala lasista ja teräksestä valmistettu rakennus esittelee 1900-luvun taidetta. Esillä on enimmäkseen saksalaisten taiteilijoiden töitä, mutta kokoelmiin kuuluu myös Picasson ja Dalin töitä. Museossa on usein erikoisnäyttelyitä.

Osoite: Potsdamer Strasse 50.

S-Bahn: Potsdamer Platz, S1, S2.

U-Bahn: Potsdamer Platz, U2, Mendelssohn-Bartholdy-Park, U2.

Lue lisää

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarktilla eli Santarmien aukiolla on kuuluisan saksalaisen arkkitehdin Karl Friedrich Schinkelin suunnittelema uusklassistinen konserttitalo, jossa Berliinin sinfoniaorkesteri esiintyy. Rakennus tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, mutta se kunnostettiin perusteellisesti 1980-luvulla.

Osoite: Gendarmenmarkt 2.

Lipunmyynnin osoite: Konzerthaus Berlin, Kartenservice, Berlin.

U-Bahn: Stadtmitte, U2, U6.

www.konzerthaus.de

Elokuvakaupunki

Berliini on tunnettu helmikuussa pidettävistä kansainvälisistä elokuvafestivaaleistaan. Arvostetusta Kultainen Karhu -palkinnosta on kilpailtu jo yli 50 kertaa. Elokuvateattereita on useita eri puolilla Berliiniä, mutta nykyisin Potsdamer Platzin Cinemax (17 salia) on muodostunut tärkeimmäksi elokuvakeskukseksi. Yleensä filmit on dubattu saksaksi, mutta joissakin teattereissa esitetään elokuvat alkuperäisversioina.

Filmmuseum (Elokuvamuseo)

Potsdamer Platzin elokuvamuseo kuuluu Berliinin uudempiin vetonauloihin. Museo esittelee monipuolisesti elokuvan historiaa elämyksellisen kävelyretken avulla. Osa museon kokoelmista on omistettu muun muassa Marlene Dietrichille ja Leni Riefensthalille.

Osoite: Potsdamer Strasse 2, Sony Center.

S-Bahn: Potsdamer Platz, S1, S2.

U-Bahn: Potsdamer Platz, U2.

Lue lisää                                                  

Teatteria

Berliinin teattereitten kirjo on laaja kokeilevasta perinteiseen teatteriin. Kohtuullinen saksan kielen taito on tietysti usein tarpeen, kuten Saksan päivänpolitiikan tunteminenkin, sillä usein esityksissä pilkataan poliitikkoja.

Tunnetuin saksalainen näytelmäkirjailija Bertolt Brecht (1898-1956) vaikutti Berliinissä jo ennen toista maailmansotaa, mutta joutui pakenemaan Yhdysvaltoihin Hitlerin noustessa valtaan. Sodan jälkeen Brecht palasi takaisin ja perusti Itä-Berliinin puolelle oman teatterinsa, Berliner Ensemblen.

Saksalaista teatterin parhaimmistoa esitetään Deutsches Theaterissa. Kansainvälisistä musikaaleista voi nauttia Theater des Westensissä. Berliinin suosituin komediateatteri on Bar jeder Vernunft, jonka ohjelmisto on kabaree-tyyppistä viihdettä.

Perinteinen berliiniläinen viihdemuoto on myös varieté- ja revyyteatteri, joka on tuulahdus iloiselta 1920-luvulta. Tätä kevyempää viihdettä ja vähemmän saksan kielen taitoa vaativaa viihdettä on tarjolla useammassa paikassa. Tunnetuimmat ja suurimmat paikat ovat Wintergarten ja Friedrichstadtpalast. Loisteliasta esitystä katsellessa voi myös nauttia illallista.

Berliner Ensemble

Osoite: Bertolt-Brecht-Platz 1.

Ratikka: M1, 12.

S-Bahn: Friedrichstrasse, S1, S2, S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Friedrichstrasse, U6.

www.berliner-ensemble.de

Deutsches Theater

Osoite: Schumannstrasse 13a.

Ratikka: M1, 12.

U-Bahn: Oranienburger Tor, U6.

Lue lisää

Theater des Westens

Osoite: Kanstrasse 9-12.

S-Bahn: Zoologischer Garten S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten U2, U9.

www.stage-entertainment.de

Bar jeder Vernunft

Osoite: Schaperstrasse 24.

U-Bahn: Spichernstrasse, U1, U9.

www.bar-jeder-vernunft.de

Wintergarten

Osoite: Potsdamer Strasse 96.

U-Bahn: Kurfürstenstrasse, U1, U15, Bülowstrsse U2.

www.wintergarten-variete.de

Friedrichstadtpalast

Osoite: Friedrichstrasse 107.

S-Bahn: Friedrichstrasse, S1, S2, S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Friedrichstrasse, U6, Oranienburger Tor U6.

www.friedrichstadtpalast.de

Yökyöpeleille

Ilta berliiniläisittäin sujuu saman kaavan mukaan: ensin nautitaan illallinen alkuillasta ja sen jälkeen siirrytään kneippeen eli paikalliseen kapakkaan juomaan olutta. Puolenyön aikaan siirrytään diskoon tai yökerhoon. Lopuksi aamuyön tunteina hauskanpitoa jatketaan jossain hämärässä klubissa. Sieltä virkeimmät siirtyvät suoraan aamupalalle.

Oleellista illanvietolle on se, että sulkemisajat eivät juhlijaa rassaa. Aina on jokin pubi auki. Berliini lieneekin yökyöpeleille paras mesta koko Euroopassa. Tosin drinkkien hinnat eivät ole halvemmasta päästä.

Baareja vieri vieressä

Yöelämän painopiste on siirtynyt Lännestä Itään. Muotitietoisten paikat löytyvät Idän Hachesche Höfen korttelista. 1800-luvun varastokompleksi on kunnostettu täydellisesti. Viehättävien sisäpihojen siimeksessä on lukuisia baareja ja ravintoloita sekä elokuva- ja varieteeteatteri.

Kun kävelee Oranienburger Strassea pitkin (Oranienburger Tor – Monbijouplatz), löytää lisää kymmeniä baareja ja klubeja. Gendarmenmarktin alue on viime vuosien aikana kasvattanut suosiotaan. Täältä löytyy hienostoravintoloita ja baareja, joissa voi törmätä myös paikallisiin julkkiksiin. Nikolaiviertelin korttelin keskiaikaisesta ilmapiiristä löytyy vanhantyylisiä paikkoja, joissa lähinnä turistit viihtyvät.

Kaupunkilehdistä tietoa menopaikoista

Prenzlauer Berg kuuluu Kreuzbergin tavoin Berliinin perinteisiin työläiskortteleihin, joka DDR:n aikana tuli kuuluisaksi alueen undergroundkulttuurista. Monien mielestä Berliinin parhaimmat klubit löytyvät yhä syvältä Idän puolelta Prenzlauer Bergista tai Kreuzbergista. Näitä paikkoja ei kuitenkaan mainosteta matkaoppaissa. Ne ovat usein vain sisäpiiritietoa. Berliinin vilkkaan yöelämän tarjonnasta pääsee parhaiten perille ostamalla kahden viikon välein ilmestyvän Zitty-lehden.

Lännessä Savignyplatzin ympäristössä Charlottenburgissa on vieri vieressä ravintoloita ja baareja. Samoin niitä löytyy Kurfürstendammin ja Pariser Strassen varrelta.

Jazz-klubeja ja pelikasinoita

Berliini tarjoaa jatsin ystäville laajan valikoiman perinteisistä jazz-klubeista tyylikkäisiin cocktail- baareihin, joissa voi drinkin ohella kuunnella elävää jatsia. Berliinin jokavuotiset syksyllä järjestettävät jazz -festivaalit ovat Euroopan suurimpia.

Kaupungin suurin pelikasino Spielbank Berlin sijaitsee Potsdamer Platzilla (Marlene-Dietrich-Platz 1). Rulettipöytä, yksikätiset ja korttipelit ovat tarjolla pelihimoisille. Toinen pelipaikka löytyy Park Inn -hotellista Alexanderplatzilta.

Berliinin erikoiset

Berliinin lähihistoria jakoineen ja yhdistymisineen on täysin poikkeuksellinen Euroopassa. Ensin toisen maailmansodan pommitukset tuhosivat kaupungin perusteellisesti. Seuraavaksi sodan jälkeen kahtia jakautuneen kaupungin länsipuolella vallitsi kapitalismi ja itäpuolella kommunismi.

Kaksi vastakkaista ideologiaa veivät kehitystä kahdessa erilaisessa Berliinissä täysin eri suuntiin, kunnes tapahtui nopea yhdistyminen. Kaiken tämän tuloksena Berliinissä on nykyisin nähtävyyksiä ja museoita, joita ei muualta Euroopasta löydy.

Wo ist die Mauer?

Missä on Muuri? Näin joutuu ihmettelemään moni Berliinin kävijä, joka haluaisi tutustua yhteen omalaatuisemmista kylmän sodan symboleista. Lähes neljä metriä korkea ja 160 km pitkä ”imperialismin vastainen suojavalli” on kadonnut kaupunkikuvasta lähes yhtä nopeasti kuin se pystytettiin 40 vuotta sitten. Itä-Saksan edesmennyt kommunistijohtaja Erich Honecker tosin uskoi loppuun asti muurin pysyvän pystyssä ainakin seuraavat sata vuotta.

Itse muuri on uusiokäytössä. Miljoonat värilliset betonimuruset ovat olleet suosittuja matkamuistoja. Jatkuvan kysynnän takia nyt myytävien muurinpalojen alkuperäisyydestä ei aina ole enää kuitenkaan varmuutta. Suurempia muurimöhkäleitä on annettu jopa valtionlahjoina eri puolille maailmaa. Suurin osa muurista on kuitenkin hyötykäytössä, sillä se on jauhettu uuden betonin raaka-aineeksi. Aikaisemmin kansaa jakanut betoniseinä toimii moottoriteiden raaka-aineena.

Kadonnut muuri on haluttu kyselevien turistien takia merkitä paremmin. Havainnollisen kuvan rajalinjasta saa kirjakaupoista ostettavista kartoista, joihin muurin paikka on merkitty tarkoin. Katuun maalattu punainen viiva kertoo myös muurin paikan.

Aikaisemmin monet olisivat halunneet tuhota ihmisarvoa alentavan muurin, mutta jäljellä olevia muurinosia on nyt suojeltava ”muuritikoilta”. Innokkaat matkamuiston keräilijät kuorivat betonia pois niin, että ruostuneet rautavahvisteet töröttävät esillä. Entisen rajanylityskohdan Checkpoint Charlien kohdalla alkuperäistä muuria on jopa jouduttu suojaamaan metalliaidalla!

Aitoa muuria voi nähdä myös Parlamenttitalon lähellä ja yli kilometrin verran Itä-Berliinin puolella Spree-joen varrella. Heti muurin murruttua useat taitelijat maalasivat jälkimmäisen muurinosan taidegalleriaksi, joka tunnetaan nimellä East Side Gallery.

Mielenkiintoista tietää

Muuria alettiin rakentaa 12.8.1961

Muuri avattiin 9.11.1989

5000 itäsaksalaista onnistui pääsemään muurin yli

Muurille ammuttiin 235 ihmistä

Muurin mitat: pituus n. 160 km, paksuus 16 cm, korkeus 4,1 m

55 katua ja osa metrolinjoista oli poikki

DDR:n entinen johtaja Eric Honecker vapautettiin syytteistä

Dokumentationszentrum Berliner Mauer

Bernauer Strassella sijaitseva infopiste kertoo elävästi muurin historiasta. Vieressä on pystyssä myös noin 100 metriä alkuperäistä muuria.

Osoite: Bernauer Strasse 111.

S-Bahn: Nordbahnhof, S1, S2.

U-Bahn: Bernauder Strasse, U8.

East Side Gallery

Osoite: Mühlensstrasse.

S-Bahn: Warschauer Strasse, S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Warschauer Strasse, U1.

Stasi-museo (Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstrasse)

DDR:n aikana valtion turvallisuuden ministeriö eli Stasi valvoi kansalaistensa toimintaa. Mukaan vakoilutoimintaan oli värvätty tuhansia ilmiantajia. Stasin operaatioita johdettiin sisäministeriön rakennuksesta, joka on nyt museona. Vierailun aikana voi tutustua mm. vanhoihin dokumentteihin, vakoiluvälineistöön ja päämajan pienoismalliin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on Stasin ykkösmiehen Erich Mielken työtilat.

Osoite: Ruschestrasse 103.

U-Bahn: Magdalenentrasse, U5.

www.stasi-museum.de

The Story of Berlin

Berliinin uusimpiin kohteisiin kuuluva Berliinin tarina, The Story of Berlin kertoo koko historian kaupungin perustamisesta lähtien aina muurin murtumiseen asti. Rakennuksen alakerrassa on nähtävänä ydinpommin kestävä bunkkeri. Koululaisryhmien suosiossa oleva kohde sopii myös lapsiperheille.

Osoite: Kurfürstendamm 207- 208.

S-Bahn: Savignyplatz, S3, S5, S7, S9, Zoologischer Garten S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Uhlandstrasse, U15, Kurfürstendamm, U15, U9, Zoologischer Garten, U2, U9.
www.story-of-berlin.de

Kreuzberg

Kreuzberg on kaupunki kaupungissa ja perusberliiniläisen kauhistus. Ainakin se on Berliinin värikkäin kaupunginosa. Suurin osa Kreuzbergin asukkaista on maahan siirtolaisina muuttaneita turkkilaisia ja heidän Saksassa syntyneitä lapsiaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Kreuzberg jäi Länsi-Saksan puolelle, mutta se oli erillinen saareke muurin lähellä, eli lähes DDR:n alueella. Vuokrat olivat alhaiset ja siksi turkkilaisten lisäksi alueelle muutti taiteilijoita, opiskelijoita, pultsareita ym. Asunto-olosuhteet olivat huonommat kuin muualla Berliinissä. Kaikilla ei ole vieläkään edes omaa WC:tä.

Muurin murruttua Kreuzbergista tuli kaupunginosa keskelle Berliiniä. Alueen arvo on noussut ja taloja on alettu kunnostaa. Sen hintataso on yhä edullisempi kuin muualla kaupungissa, muun muassa nuoriso käy siellä vaateostoksilla.

Kreuzbergin  turkkilaistyyliset basaarialueet tuovat oman mausteensa Berliinin kirpputoritunnelmaan. Toreilla myydään vaatteita, turkkilaisia makeisia ja leivonnaisia, mausteita, teetä ja tietenkin kebabeja.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Keisari Wilhelm I:lle omistettu kirkko on nykyisin kuin katkennut hammas. Ilmapommituksissa pahoin tuhoutuneen kirkon rauniot piti purkaa sodan jälkeen kokonaan pois, mutta ne päätettiinkin jättää muistoksi sodan kauhuista.

Muistokirkon lisäksi sen viereen rakennettu uusi kahdeksankulmainen kirkko erillisine kellotorneineen herättää ohikulkijan huomion. Egon Eiermannin suunnittelema moderni kirkko on sisältä poikkeuksellisen kaunis, sillä auringonvalo ja iltavalaistus hohtavat tuhansien sinisten lasi-ikkunoiden läpi. Sisätilaa koristaa myös alttarin yläpuolelle sijoitettu kullattu Kristus-patsas.

Juutalaisten muistomerkki

Berliinin uusin ja kohutuin muistomerkki paljastettiin kesällä 2005, kun juutalaisten joukkomurhasta, holokaustista tuli kuluneeksi 60 vuotta. Neljän jalkapallostadionin kokoinen muistomerkki sijaitsee aivan Brandenburgin portin vieressä. Se koostuu 2711 erikokoisesta betonipaadesta ja niiden alle rakennetusta informaatiokeskuksesta.

Muistomerkin suunnittelija amerikkalainen Peter Eisenman haluaa, että muistomerkki pakottaa ihmiset tuntemaan. Paasien välissä kävellessä tuntuu siltä kuin ne kaatuisivat päälle. Jokainen pylväs on erikokoinen eikä yksikään ole suorassa.

Osoite: Pariser Platz.

Bussi: 100.

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

Love Parade

Love Parade on monelle syy lähteä Berliiniin, mutta se on myös monelle syy olla lähtemättä juuri silloin. Love Parade on eräs Euroopan suurimmista nuorisotapahtumista, johon osallistuu joka vuosi lähes miljoona nuorta eri puolilta maailmaa. Osa juhlijoista edustaa sukupuolivähemmistöjä.

Heinäkuun puoleen väliin sijoittuva viikonlopputapahtuma saa Berliinin sekaisin. Julkinen liikenne takkuilee ja Tiergarten täyttyy mölyävästä teknomusiikista ja juhlivista nuorista. Osa berliiniläisistä pakenee tänä viikonloppuna maaseudulle.

Koko tapahtuma sai alkunsa vuonna 1989 nuorten spontaanista teknomusiikkitapahtumasta Kurfürstendammilta, johon osallistui vain 150 nuorta. Nyt se on mammuttitapahtuma, sillä valtava värikäs ihmismeri hätkähdyttävine vaatteineen ja hiuslaitteineen täyttää Berliinin historiallisen Strasse des 17. Juni -kadun. Musiikki raikaa katua etenevistä autoista. Ihmiset tanssivat kaduilla, toiset osallistuvat kulkueeseen, osa seuraa tapahtumaa kadun varrelta. Pääsymaksua ei ole

Mistä tietoa

Berliinin kaupungin matkailusta vastaavaa organisaatiota kutsutaan nimellä Berlin Tourismus Marketing GmbH (BTM). Sillä on useita toimipisteitä eri puolella kaupunkia (kts. alla). Henkilökunta auttaa muun muassa majoituksen järjestämisessä ja esimerkiksi teatterilippujen varaamisessa. Turisti-infosta voi ostaa myös lippuja julkisiin liikennevälineisiin tai Berliini-kortin (Berlin WelcomeCard), jonka avulla voi matkustaa kaupungissa rajoituksetta ja saada alennuksia museoiden pääsymaksuista. Myös kolmen päivän museokortti (SchauLust Museen Berlin) on myytävänä.

Europa Center

Osoite: Sisäänkäynti Budapester Strassen puolelta.

Bussi: 100, 200.

S-Bahn: Zoologischer Garten, S5, S7, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten, U2, U9.

Brandenburgin tori

Osoite: Pariser Platz, Brandenburger Tor (eteläinen siipi).

S-Bahn: Unter den Linden, S1, S2.

Fernsehturm (TV-torni)

Osoite: Panoramastrasse 1a.

Ratikka: Alexanderplatz, 2, 3, 4, 5, 6.

S-Bahn: Alexanderplatz, S5, S7, S9.

U-Bahn: Alexanderplatz, U2, U5, U8.

Myös lentokentillä on Turisti-infon palvelupiste.

Berlin WelcomeCard (Berliinikortti)

Berlin WelcomeCard maksaa itsensä takaisin, jos liikkuu paljon julkisilla kulkuvälineillä ja useissa eri kohteissa. Kortilla voi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä rajoituksetta (vyöhykkeet A, B ja C) ja sillä saa alennuksia 120 eri kohteessa. Sitä myydään Turisti-infon palvelupisteissä, rautatieasemilla, metroasemien automaateissa ja useissa hotelleissa. Yksi kortti kattaa yhden aikuisen lisäksi myös kolme alle 14-vuotiasta lasta.

48 tunnin kortti

72 tunnin kortti

Kolmen päivän museokortti (SchauLust Museen Berlin)

Kortin avulla voi sen voimassaoloaikana vierailla yli 70 eri museossa ja näyttelyssä. Se kattaa kaikki tärkeimmät Berliinin museot. Museokorttia myydään Turisti-infon palvelupisteissä, rautatieasemilla ja useissa hotelleissa.

Majapaikan varauksen voi tehdä myös internetin avulla (www.berlin-tourist-information.de).

Berliinin faktat

Sijainti: Brandenburgin osavaltion keskellä, Spree-joen varrella. Pääkaupungin lisäksi Berliini on myös Saksan yksi osavaltio.

Asukasluku: 3,5 miljoonaa, turkkilaisia noin 150 000.

Pinta-ala: 891 km² (10x laajempi kuin Pariisi).

Saksan hallitusmuoto: Liittotasavalta.

Kieli: Saksa.

Uskonto: Pohjois-Saksa on protestanttinen ja Etelä-Saksa on katolinen.

Raha: Euro, yleisimmät luottokortit kelpaavat isoissa liikkeissä, tavarataloissa ja suuremmissa ravintoloissa. Pienemmissä liikkeissä ja ravintoloissa luottokortit eivät ole yhtä yleisiä kuin Suomessa. Visa kelpaa huonommin kuin yleisempi EuroCard.

Palveluraha: Sisältyy hintaan ravintoloissa, kahviloissa ja takseissa. Erityisen hyvästä palvelusta voi tietysti palkita oman harkintansa mukaan. Yleisissä vessoissa jätetään pikkusumma käymälän hoitajalle.

Vesijohtovesi: Täysin juomakelpoista.

Ilmasto: Leudon mantereinen. Tammikuun keskilämpötila on -1°C, kun taas heinäkuussa keskilämpötilat nousevat kahdenkymmenen paikkeille. Talvi on yleensä loskainen, mutta suomalaisittain lyhyt.

Suuntanumero: +49-30.

Aika: Tunnin jäljessä Suomen aikaa.

Tullimääräykset Suomeen: Toisesta EU-maasta saa tuoda mukanaan omaan käyttöönsä alkoholijuomia ja tupakkaa rajoituksetta.

Jäsenyydet: Nato ja Euroopan unioni.

Berliini netissä: www.berlin.de, www.berlin-tourist-information.de

Kansalliset juhlapäivät: Uusivuosi, loppiainen, pitkäperjantai, pääsiäispäivät, 1.5. työn päivä, helatorstai, helluntai, 15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä, 3.10. Saksan yhdentymisen päivä, 1.11. pyhäinpäivä ja joulupäivät, jolloin pankit, toimistot ja useimmat liikkeet ja osa turistinähtävyyksistä ovat kiinni.

Suomen suurlähetystö

Osoite: Rauchstrasse 1.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU